Frasse vill växla upp spelarutvecklingen ytterligare

392

Den gångna säsongen har Andreas Franzén jobbat med FBC Lerums Akademi, där JAS och div 3 ingår. Efter att ha börjat som spelande tränare i div 3 fick han under hösten ta över ansvaret som huvudtränare. Laget har bjudit på mycket bollinnehav i sina matcher och fröjdigt spel med många mål. Tabellplacering ser ut att bli en tredjeplats med chans på avancemang till division 2. Förbundet ska meddela hur många lag som flyttas upp. Redan nu börjar vi kika lite på säsongen 2019-2020 där vi kommer att ’Frasse’ vid rodret för vårt utvecklingslag.

Hur är känslan inför kommande säsong?
– Den är bra, i och med att åtta spelare flyttades upp till a-laget under säsongen var man lite orolig hur spelarna bakom skulle axla rollen efter de som flyttats upp, men vi fick den bästa tänkbara effekten. Man tog ansvar, visade vägen och jag fick se nya karaktärer inom spelartruppen som jag tidigare inte sett. Ett normalår kanske 1-3 spelare utvecklas och slår sig in till a-laget och tappen blir inte så stora, det har jag räknat med nästa säsong. Så känslan är riktigt bra efter den starka avslutningen vi gjorde på säsongen. Jag ser även underifrån i akademin att spelare börjar blomma ut och ta ansvar i sina lag, vilket är tanken, så känslan inför nästa säsong är riktigt bra.

Vad ser du som de stora utmaningarna i ett försök att lyfta upp laget en division?
– De stora utmaningarna när man jobbar med juniorer är att få till den där perfekta matchen, alltså att göra 55-60 minuter utan dippar. Jag kommer jobba hårt för att se till att dessa dippar blir färre och under kortare perioder, för kvalitén att vara i div 2 har vi definitivt i spelartruppen. Är även en utmaning att hitta balansen mellan utveckling och att vinna matcher, div 3 är ju till för att förbereda och utveckla spelarna mot a-laget, samtidigt som målet är att vara i division 2 för att inte ha ett för stort glapp mellan divisionerna.

Vilka styrkor skulle du säga att du har i en ledarroll?
– Jag är rak och tydlig i mitt ledarskap och har högt i tak, jag vill att spelarna ska vara likadana mot mig för att tillsammans hitta vägen mot framgång som utvecklar både mig som tränare och spelarnas sätt att tänka. Har genom mina 13 år som spelare i olika divisioner och lag samlat på mig erfarenheter som jag nu delar med mig av. Många av spelarna är nu rent taktiskt framme där jag var som 20-22 åring och dem är bara 15-18 år gamla.

Du kommer fortsatt att ta hand om Akademin vid sidan av ditt tränarskap i division 3. Vad har man som junior att förvänta sig kommande säsonger?
– Ja precis, allting hör ju ihop på något sätt och hur allt kommer fungera presenteras senare. Jag tror starkt på denna röda tråd. Som junior kan man förvänta sig att få en enorm taktisk medvetenheten och om man är mottaglig, ta stora kliv i sin utveckling mot seniorinnebandyn. Nu har vi gjort akademin 1.0, akademin 2.0 ser mycket intressant ut och jag ser fram emot ytterligare en säsong i min moderklubb, som jag brinner för.