HJ-JAS med sikte på slutspel!

332
Foto: Christoffer Sturesson

För vårt HJ-JAS så har serien vänt och man mötte innan juluppehållet, Östra SK för andra gången denna säsongen. Efter nio spelade matcher så parkerar man på en andraplats bakom Hovslätt, laget man tappade poäng mot.

I maj klev Rasmus Larsson in som ny huvudtränare och har därmed hunnit bli varm i kläderna i sin nya roll.
– Någonstans kan man väl ändå inte vara missnöjd sett till att vi slagit både Jönköping och Fagerhult/Mullsjö trots att vi haft krockar t.ex. Vi har visat ett briljant offensivt spel och även om matchen mot Hovslätt grämer oss, så vet vi att med en något mer normal utdelning så vinner vi även den.

Lerum började säsongen med att åka till Linköping Floorball Games där det blev ett silver efter en finalförlust mot Lindås och därefter har matcherna rullat på.
– Sett till hur få träningar vi hade tillsammans så var resultatet klart godkänt. Därefter har vi ju försökt jobba med en del defensiva frågor vilket vi försöker göra varje vecka. Offensivt håller killarna sån hög kvalité så där vill man inte alltid peta för mycket. Med tanke på den offensiva kvalitén så testas vi alltid hårt varje träning av varandra och jag tycker ändå att vi visar mot Hovslätt att vi har ett bra försvarsspel där egentligen bara ett mål tillkommer i uppställt försvarsspel.

Just offensiven har ju sprudlat och laget har gjort 111 mål på nio matcher vilket är ett snitt på strax över 12 gjorda varje match.
– Nu finns det ju vissa strykgäng som kanske inte borde vara med i dessa sammanhang, men det är ändå en styrka att göra jobbet och mata in mål även mot dessa lag som försöker spela tight och lågt försvarsspel. Vi har ändå lyckats göra åtta mål mot Vara/Lidköping, sju mot Jönköping och åtta mot Fagerhult/Mullsjö, tre lag som ändå på pappret håller bra kvalité. Det i sig kan jag nästan vara mer imponerad av än att slå Borås med 19-3 för att sätta det mot varandra. Samt att vi har poängen fördelat på väldigt många spelare vilket visar bredden.

Nu när serien startar om så blir det tufft direkt när Jönköping kommer på besök i Rydsbergshallen, ett Jönköping som knep en tung poäng mot Hovslätt senast.
– Sist vi mötte dem borta så kändes det som att vi fick ruggig träff på försvar och målvaktsspelet och att målen kom lite av sig själv i kontringar och powerplay. Nu tror jag vi kommer ha mer boll och hoppas att målen kan tillkomma på andra sätt. Vi ska dock inte ta bort ödmjukheten i försvarsspelet utan fortsätta bygga från det.

Från gruppen så kommer tre lag gå vidare till playoff där just Jönköping nu innehar den tredje platsen på 20 poäng, där Vara/Lidköping skuggar på 17. Vårt egna Lerum har 24 och Hovslätt har 25 i toppen.
– Vi siktar såklart på förstaplatsen, det har killarna satt upp som mål och det jobbar vi för. Om vi ser till vår egna prestation så ska vi kunna klara av att slå samtliga lag som vi har kvar att möta och gör vi det så kommer vi nypa förstaplatsen.

Vad kommer krävas för att fortsätta på vinnarspåret?
– Ett fortsatt hårt jobb, en vilja i försvar att täcka skott, vinna boll och därefter kommer spelet med boll. Ofta blir våra sekvenser med boll väldigt långa, vilket i sig är en typ av försvarsspel när vi äger bollen. Men vi behöver vara noggranna i vårt egna försvar just för att få chansen att äga boll.

Under hösten är det många spelare från JAS-truppen som fått chansen i klubbens A-lag. Några tilltänkta från början, men några som lyfts upp allt eftersom och gjort matcher.
– Extremt kul att såpass många unga killar fått spela och att resultaten fortsatt vara starka vilket är väldigt imponerande. En spelare som Ludvig Gustafsson kanske inte alltid är galet sevärd offensivt, men väldigt nyttig och klarat sig bra i division 1 därmed. Annars är det många som tagit kliv och kommer fortsätta göra och det skapar ett härligt ”go” överlag i samtliga trupper. Marcus Burman har ju gått från divison 3-back till startback i divison 1 de senaste vilket också är ett häftigt bevis på utveckling.

Vad hoppas du själv kunna sätta prägel på extra nu under våren?
– Önskan var att hitta ett alternativt försvarsspel med en offensivare touch, dit kanske vi inte riktigt kommit än och behöver jobba lite på. Annars handlar det mycket om att försöka ha alternativ när det väl kärvar någon gång emellanåt så att vi kan lösa upp samtliga typer av matchbilder och försvar.

Nästa match för HJ-JAS är på hemmaplan i Rydsbergshallen mot toppkonkurrenten Jönköpings IBK. Matchstart 16.00 söndag 12/1.


Tabell HJ-JAS Grupp H
Samtliga foton från Christoffer Sturesson