Lerums succé under Olofsson

378
Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerums herrar har fullkomligen sprungit igenom division 1 Västra. Efter den tunga premiärförlusten mot Skoghalls så har laget elva raka segrar och avslutade hösten med att ta revansch på Skoghalls när de vann på bortaplan med 1-9.

Ny huvudtränare inför denna säsongen är Anton Olofsson som beslutade sig för att lägga klubban på hyllan och satsa helt på tränarrollen, han är givetvis nöjd med sitt första halvår som tränare för a-truppen.
– Det har gått väldigt fort, men det blir ju så när man väl är i ”bubblan”. Resultatmässigt har det varit en bra start, medan vi prestationsmässigt hade en lite trögare start. Våra prestationerna har blivit bättre och bättre ju längre säsongen lidit vilket är en trend jag hoppas håller i sig.

Lerum spelade mängder med träningsmatcher under sommaren och med flera goda resultat mot bland annat lag som idag placerar sig bra i Allsvenskan södra.
– Försäsong är alltid försäsong, men som du säger så hade vi ett par fina prestationer och resultat där. Givetvis var det ett skönt kvitto att få så pass tidigt att vi var bra med i matcherna mot på pappret riktigt bra lag. Försäsongen var överlag bra, vi matchade hårt med tio träningsmatcher mot blandat motstånd, vi fick med oss en god känsla från försäsongen, kanske till och med lite för god….


Efter den starka försäsongen var förväntningarna på Lerum skyhöga och man skulle direkt sättas på prov när Skoghalls IBK gästade nya Lerums Arena i premiäromgången. Lerum förlorade matchen med 5-8.
– Faktiskt så tror jag det var riktigt nyttigt för oss att åka på den minan. Tuppkammen va nog lite väl hög och vi glömde de grundläggande delarna i vårt spel, men som sagt så tror jag att det var en nyttig näsbränna och få och så här med halva serien spelad tror jag det kom ut mer positivt av den förlusten än negativt.

Efter premiärförlusten så har FBC Lerum radat upp elva raka segrar och laget har hyllats stort för sitt sätt att spela innebandy efter att ha imponerat stort i flera av matcherna.
– Varje individ har visat en hög lägstanivå och vi har många olika spelare som kan avgöra matcher åt oss vilket ger oss en riktigt spetsig bredd som jag tycker vi visat under säsongen, det gör oss svårslagna ihop med att vi har ett stabilt grundspel.

Det offensiva spelet har varit en fröjd för publiken att skåda i många matcher och laget snittar över nio gjorda mål per match.
– Svårt att peka på något speciellt över varför det gått så bra, men lite som jag va inne på innan att vi har så otroligt bred spets går nog hand i hand med att vi gör såpass mycket mål som vi gjort hittills, många offensivt skickliga spelare.

Även defensiven har sett starka ut och Innebandymagazinet rankade Lerumsmålvakterna Robin Pagoldh och Viktor Wedlin som seriens bästa målvaktsduo.
– Givetvis är dessa herrar en stor bidragande orsak till det. ”Weddan” skulle utan problem kunnat ha en förstaspade i något SSL-lag, men jag är glad för att han är nöjd att stanna hemma hos oss i Lerum. ”Pagge” är en målvakt jag tror otroligt mycket på för framtiden, skulle beskriva honom som en yngre version av Weddan. Han har spelsinne, lugn och är trygg i kassen med ett bra utkast. Skulle nog vilja påstå att det är de största fynd vi gjort i Lerums historia vad jag kan minnas i alla fall när vi plocka in honom till denna säsongen.

Under säsongen så har Lerum drabbats av en del tunga skador och dessutom har två spelare lämnat. Detta har inneburit en chans för flera av föreningens duktiga unga spelare fått testa på spel i a-truppen under hösten.
– Med tanke på alla skadebekymmer vi haft under hösten och vintern så har det varit otroligt skönt att ha ett helt U-lag med extremt talangfulla grabbar att kunna stoppa in. Dem har verkligen tagit chansen och konkurrerar nu på allvar med resterande A-trupp. Det är helt klart en tuff konkurrenssituation och inte lätt att ta ut laget. Samarbetet med U-laget har fungerat jättebra såklart och jag är mer än nöjd med det, stort cred till ”Frasse” och övriga i akademin för det hårda arbete de gör, ett otroligt viktigt arbete.När serien nu kliver in på vårspurten så leder Lerum serien, sex poäng framför lördagens motståndare Nilsby IK och har tio poäng till lagen utanför kvalplats. Ett kvalspel till Allsvenskan ligger allt närmre och Anton ser ödmjukhet som vägen till framgång under våren.
– Det viktiga blir att stå kvar med fötterna på jorden och vara ödmjuka, fortsätta att alltid sträva efter att bli bättre och fortsätta att skapa goda vanor. Lyckas vi med det har vi goda chanser att fortsätta vinna innebandymatcher under våren med.

Ett kvalspel är givetvis det stora målet och Anton har själv nått vunnit ett allsvenskt kval som spelare, en merit han dock inte ser som en viktig erfarenhet att med i ett eventuellt kvalspel i vår.
– De som har vart har varit, meriter hit eller dit är ganska ointressant kan jag tycka. Vi jobbar för att vara redo när det väl är dags och det kommer vi vara, vad man har gjort tidigare är oväsentligt. Vi vill till allsvenskan och vi tänker göra vårt yttersta för att nypa den platsen precis som övriga lag som får den möjligheten. Må bästa lag vinna.

Det ser ut att bli fem lag som gör upp om de fyra kvalplatserna och Anton har sina favoriter klara.
– Jag tror att Hannes Karlsson och Nilsby gör oss sällskap i kvalet och sen står sista platsen mellan Hagfors och Skoghall.


Lerums spel har imponerat, men Anton ser fortfarande förbättringsområden.
– Vi precis som alla andra lag behöver bli bättre under våren för att vara redo inför ett kval till allsvenskan, vi kommer ha fler strängar på lyran när det väl är dags men vad det är behåller vi för oss själva.

På lördag startar vårsäsongen när det spelas ett stekhett toppmöte mellan förstaplacerade FBC Lerum och tvåan Nilsby IK.

Lördag 11 januari
FBC Lerum – Nilsby IK
16.00 – Lerums Arena