17:e raka segern

389
Robin Pagoldh var bra i Lerums mål! Foto: Christoffer Sturesson

Det dröjde till början av tredje perioden innan FBC:s herrar gjorde rycket som avgjorde matchen till sin fördel och seger med 3-8 (1-1, 1-3, 1-4) vilket innebar den 17:e!! raka segern i div 1 Västra.

Fina Mimershallen hostade dagens match mellan IBK Kungälv och FBC Lerum där hemmalaget ville skapa sig bekvämt avstånd ner till nedflyttningsstrecket och för bortalaget hägrade ännu ett steg mot seriesegern.

FBC fick en gratisstart efter knappt fem minuter när Pontus Persson bjöds på en indianare vilket han förvaltade till 0-1. Lerum hade det mesta bollinnehavet men Kungälv var giftiga när Lerum emellanåt blev något för bekväma och nonchalanta. Alldeles innan periodpaus räddade Pagoldh ett friläge men i momenten därefter hittade Kungälvs Jesper Holm en liten, liten lucka över Pagges axel till 1-1.

Pagoldh var annars en av Lerums klart bästa spelare denna afton och visade att han är ett grymt bra komplement till Wedlin i mål.

I andra perioden drog FBC ifrån till 1-2 och 1-3 genom Fredrik Bäckman och Martin Roos och det kändes som vanligt – dvs ett komfortabelt och stabilt spel där den ”röda” publiken ändå såg ett visst mått av underskattning och Kungälv är duktiga i spelvändningarna. Nu blev det ett powerplaymål för Kungälv som gav lite nerv efter 14 minuter och när man fick en chans till i numerärt överläge minuten därefter luktade det kungälvskvittering. Men inte – Pagge i mål norpade bollen och skickade iväg ett perfekt utkast till Bäckman som läckert tog ner bollen och lyfte in 2-4 efter 15.33. FBC fick också sitt powerplay i slutet av perioden men de första 25 sekunderna innan periodpaus var ingen hit.

Men så började tredje perioden – då i numerärt överläge – och Lerum började sitt ryck som dödade matchen. Först snurrade man upp Kungälv med några snabba pass och 19 sekunder in i perioden gjorde Christian Åhman 2-5 vid bortre stolpen. Ludvig Gustafsson kontrade in 2-6 på pass från Noah Johansson, tid 2.45. Fredrik Bäckman lekte upp bollen i bortre krysset till 2-7 25 sekunder senare och då tog Kungälv timeout för att stoppa blodflödet. Det blev dock Lerum som gjorde nästa mål också – en kopia av Bäckmans mål men nu signerat Christian Åhman – och det var 2-8 efter 8.47. Kungälv fick göra matchens sista mål i powerplay i femtonde minuten.

Skottstatistiken var jämn – 21-25 vilket ofta är fallet i Lerums matcher denna säsong där FBC ogärna skjuter i onödan utan vill ha hög hit-rate på sina avslut.

Coach Anton Olofsson kommenterade matchen så här:

Alltid gött med tre poäng! Insatsen var väl helt OK men inte så mycket mer. Men som sagt, skönt med vinst!

Nu väntar sponsorsmatchen med fritt inträde och tillika derbyt mot Alingsås på söndag när klubben hoppas på fullt hus i Lerums Arena. Seger i den matchen innebär att seriesegern är klar och för Alingsås är matchen viktig när Floda närmare sig under nedflyttningsstrecket.

Matchstatistik