En annorlunda säsong för damlaget

311

Vi är mitt i en annorlunda säsong och det har varit väldigt tyst om vårt damlag. Men det innebär inte att tjejerna pausat sin satsning. Denna artikel blir startskottet på en i raden av flera där vi skall ge er en inblick i situationen vårt damlag befunnit sig i över tre månaders tid.

Pausat seriespel, stängda idrottshallar, utomhusträning och vissa perioder stränga rekommendationer har inneburit en räcka oförutsägbara utmaningar. Med en föryngrad spelartrupp och en vidareutvecklad spelidé fick vi se ett energifyllt och offensivt damlag inleda seriespelet. Efter 9-2 mot Kärra IBK i den femte omgången placerade sig damlaget på andra plats i tabellen. Kort där på förändras allt.

Torsdagen den 29 oktober tog förbund beslut om att pausa samtliga serier förutom SSL dam/herr och allsvenskan herr. Vi har pratat med Stephanie Borg Nilsson och Frida Zätterman om hur var känslan var där och då ur ett sportsligt perspektiv?

”Steff” – Känslan var att vi verkligen var på gång och att vi tagit ett stort kliv jämfört med föregående säsong. Vi spelade en offensiv innebandy med mycket glädje och fart, så att det bara hann bli fem matcher känns såklart väldigt tråkigt.

Frida – Att serien pausades just denna säsong var oturligt just för att spelet fungerade så bra för oss. Redan förra säsongen började vi på en ny spelidé, som vi denna säsong kunde finslipa. Det kändes som att vi alla var överens om hur vi spelade och vart det skulle ta oss. Som lag så tror vi på denna spelidén, med träningsmatcher och en andraplats i tabellen som kvitto.

Därefter kom ett abrupt avbrott med träningsförbud inomhus, stängda idrottshallar och utomhusträning. En helt ny situation för en innebandyspelare där damlaget tvingades tänka utanför boxen.

Steff – Ja det va lite fram och tillbaka hur vi skulle få träna och inte. Nu kör vi på ett upplägg där vi tränar tillsammans utomhus två dagar i veckan och två egna pass. På de gemensamma kör vi inte bara tuffa pass utan försöker också ha lite kul tillsammans för att hålla glädjen uppe, det kan vara innebandy-tennis i p-huset eller småmålsturnering på en liten konstgräsplan. De egna passen utformar våra ledare som vi sedan rapporterar, vilket är bra för det gör en mer motiverad till att få till alla pass.

Frida – Det var ju verkligen abrupt avslut, ena sekunden gjorde man sig redo för match mot distriktslaget och andra sekunden är hela serien och alla träningar uppskjutna. Det var en hård smäll vi fick ta när vi var tvungna att avbryta det så tvärt. Men trots den plötsliga vändningen så har våran ledarstab varit förberedda på att något sådant beslut kunde tas. Vi kunde därför snabbt ställa om, både mentalt och fysiskt. Vi fick tydliga upplägg för hur vi skulle sköta vår egenträning och även en del gemensamma pass utomhus, självklart med hänsyn till restriktionerna. I början var upplägget likt en försäsong, men det är svårt att lägga upp en bra träningsplan när man inte vet hur länge vi ska hålla på. Vi har fått byta upplägg och strategi ett par gånger allteftersom de preliminära datumen senarelagts. Det har inte varit lätt, men det är väl en del av sporten!

Damerna har trotsat väder och vind och hittat på sätt att hålla igång på.

I skarpa lägen och utmanande situationer prövas individens karaktär och gruppens sammanhållning. Vi är nu uppe i tre månader med uteblivna inomhusträningar och seriematcher. Hur har detta påverkat er och vilka effekter har detta haft på sammanhållning och grupputveckling?

Steff – Det jobbiga är att inte veta hur det kommer bli och att det snabbt kan ändras huruvida vi får träffas och träna eller inte. Det gör att vissa dagar känns tunga såklart. Vi krigar ändå på och visar prov på en riktigt bra lagmoral där vi inte tänker ge upp. Riktigt kul att se hur vi genomför alla pass trots att corona, väder och vind motarbetar oss.

Frida – Att inte få spela eller träna inomhus väcker såklart ett sug och en längtan efter klubba och boll. Men vi ser detta som någon form av mellansäsong och att detta är förberedelser inför säsongen. Men det är klart att man lätt kan tappa suget lite, eller att träningsmoralen tryter lite, det är ju trots allt innebandyn vi är här för och nu är det mest löpning och styrka. Men det är viktigt att vi som lag kan prata med varandra och ha en öppen jargong så att det inte blir någon skam i att man inte alltid orkar briljera varje träning. Vi skämtar mycket om situationen och de flesta hinder kan vi skratta bort. Jag tror att man måste vara helt hundra på sin innebandy för att orka ta sig igenom detta. Det har tyvärr resulterat i att några har tagit ett steg tillbaka, iallafall för tillfället, vilket är jättetråkigt. Men vi är en stark grupp ändå och jag tror att denna erfarenheten kommer leda till något positivt i slutändan. Vi tar oss igenom det tillsammans och växer som lag.

Uppehållet från innebandy har ersatts med mycket fysträning vilket inneburit att ni i princip genomfört ytterligare en försäsong. Hur är statusen på tjejerna och laget som helhet?

Steff – Vi är friska och krya och tror vi är i bra form om man jämför med många andra lag. Vi är många på träningarna vilket bidrar till hög kvalitet. Det kommer förhoppningsvis ge oss en stor fördel när vi får spela igen.

Frida – Vi är definitivt vältränade och ordentligt förberedda för en ny säsongsstart. Alla i laget har tagit sitt ansvar och framförallt så är ambitionen hög. På de gemensamma träningarna vi haft har det märkts att alla skött sig och verkligen vill ge vad man kan. Vi är ett fysiskt starkt lag med ett tydligt mål och en stor längtan efter spel. En farlig kombo för motståndarna.

Kanske att vi nu kan ana en ljusning på situationen. Svenska innebandyförbundet och Västsvenska innebandyförbundet har förberett olika scenarier för fortsättning av seriespelet. Vi har gått in i scenario C med 13-14 mars som planerad uppstart av serien. Era tankar om förbundets förberedande arbete och hur du ser på den återstående delen av säsongen? Steff – Inga vore gladare än oss om serien får komma igång. Det är en säsong där jag verkligen tror att vi har en stor chans att ta en kvalplats. Det vore riktigt kul att få komma in i hallen och visa alla vad vi går för!

Frida – Det känns bra att förbundet är förberedda och räknar med en fortsättning på serien, och inte minst kval. Jag tror det kommer visa sig vilka lag som kunnat träna på under uppehållet och vilka som haft det svårare att hålla igång. Det är svårt att förutse hur vi kommer prestera innebandymässigt eftersom vi inte tränat på ett tag, men där är ju situationen samma för samtliga lag i serien. Vi är redo att slutföra säsongen och jag tror det kommer bli roliga matcher, där varje poäng kan vara avgörande. Det ska bli riktigt kul att få spela igen!

Vi hoppas att pandemin lägger sig så att våra damer kan byta konstgräs-bandy till inomhushallarna igen och att de får fortsätta sin starka inledning på säsongen som förhoppningsvis kan generera att spela om en plats i Allsvenskan till säsongen 2021/22!