Damlaget imponerade mot Fröjered

204
Foto: D-foto

Efter två starka prestationer hemma mot Lindås och Fristad så var det dags för säsongens första bortamatch i Tidaholm mot allsvenska Fröjereds IF. Den positiva trenden fortsätter och FBC Lerums damlag gick segrande ur striden med 4-7.

FBC Lerum kom till matchstart med en stigande formkurva och 18 taggade spelare. Ellinor Falck, Tindra Ferm och Linn Löberg var av olika anledningar inte tillgängliga denna gång men truppen är bred, stark och flexibel där många spelare kan hantera flera positioner och roller.

FBC tog tag i taktpinnen från start och spelade rakt och distinkt. I matchens fjärde byte gjorde Emma Brydolf 0-1 på en frislagsvariant. Drygt halvvägs in i perioden kom nästa mål. Kedjan med Dristig, Zätterman och Ryynänen satte in en hög press, återerövrade boll och på den andra inbrytningen rann bollen igenom Fröjereds box till Andrea Carlsson som bombade in 0-2 från sin vänsterkant.

FBC fortsatte frejdigt och intensivt. Man pressade felvända motståndare, vann många andrabollar och skapade målchanser. Klockan stod på 12.08 när Tilde Engqvist tog till vara på ett felbeslut av Fröjered vid en inslagssituation och skickade in 0-3 med ett distinkt avslut.

Hemmalaget skapade därefter flertalet målchanser med sina vinkelskott från vår högersida men Sarah Flodmar agerade stabil sista utpost i Lerumsmålet.

I periodens sista minut tryckte Sofie Ryynänen in 0-4 från slottposition efter en furiös fullplanspress av hela femma och primärt kedjekamraterna Frida Zätterman och Annie Dristig. En stark första period av FBC där laget visade attityd och energi precis som vi pratade om under uppladdningen.

Under den andra perioden vred Fröjered upp passningstempot och rörelsen i sin speluppbyggnad varpå hemmalaget ökade trycket i anfallszon. Laura Ekman i Lerumsmålet fick omgående göra ett par kvalificerade räddningar.

Det blåklädda hemmalaget började överbelasta FBC’s vänsterback och när laget inte var tillräckligt aggressiva och rejäla så uppstod problem. Inte helt oförtjänt så kunde Fröjered reducera till 1-4 när man sågade sig igenom från just den ytan och över till bortre stolpen.

Kort där på blev Lerum väl optimistiska i sin höga press och fick för långt avstånd mellan lagdelarna. Ett 3 mot 2 läge uppstod och backarna föll ner mot Laura Ekman och ytterligare en reducering var ett faktum, 2-4.

FBC Lerum visade beslutsamhet och framåtanda när förstafemman replikerade omgående i bytet efter. Lina Engström, för dagen högerback, vände bort sin motståndare i eget hörn, tempoväxlade och satte upp Emma Brydolf på högersidan i en flygande spelvändning. Skottet satt maskerat vid förstastolpen och 2-5 efter 6.55 var ett faktum.

Perioden fortsatte med en matchbild där Fröjered hade ett något större bollinnehav och skapade målchanser från Lerums vänstersida men Lerum var rakare i anfallsspelet och mer intensiva i spelet utan boll. Det blev dock inga fler mål och Lerum gick pausvila med en 2–5 ledning. 

Fröjered kraftsamlar i den tredje perioden men FBC är fortsatt konsekventa i sin gameplan. Dock uppstod bekymmer centralt när ivriga Lerumsspelare checkar högt efter boll och avståndet mellan lagdelarna blev för stort.

Hemmalaget vände gång på gång över spelet till FBC’s högerficka och kunde sticka in bollar i slottet. Till slut fick Fröjered belöning och 3-5-bollen skickades in i mål med ett avslut från slottets centrallinje.

Efter detta var den stora frågan om hemmalaget kunde krypa ännu närmare. Men FBC’s Emma Brydolf, som ständigt var ett orosmoment för Fröjered stängde matchen med ytterligare två mål.

3-6 kom efter en hög press av hela femman där Emma slutligen fick fast sin spelare tog bollen, bröt in över centrallinjen och med ett dragskott satt boll i nätet. Tiden var 11.31.  Några minuter från slutet kom Lerums sjunde mål. Laget bröt ett instick och spelvände kvickt vid mittlinjen. Emma tempoväxlade rakt fram mot backen, tog sig förbi och avslutet satt i bortre krysset.

Matchens sista mål, reducering 4-7, forcerades in från nära håll snett framför Laura. FBC blev väldigt mjuka i närkampsspelet runt målområdet och gjorde inte klart situationerna som uppstod något som kan förbättras till nästa match. Sammantaget en fin insats av FBC Lerum som visar att man blir att räkna med i seriespelet.

Huvudtränare Mattias Flodén om matchen:

Ännu ett styrkebesked av tjejerna! För tredje matchen i rad presterar vi på en hög nivå. Vi gör en superstark förstaperiod vilket sätter ton på hela matchen. Offensivt agerar vi med självklarhet och självtroende och i spelet utan boll visar tjejerna upp en hög arbetsmoral och pondus i närkamperna. Vi har tydligt tagit kliv upp på en ny platå!