Damlaget tog revansch i Björnslaget

322

Efter finalförlusten på straffar 2020 var siktet inställt på revansch och guld. Med en femlagsgrupp och ett digert spelschema med fyra gruppspelsmatcher på lördagen gällde det att vara noga med förberedelser och återhämtning.

Varla IBK – FBC Lerum 2-3

Rise and shine. Upp i ottan, samling kl 7 och matchtekning kl 8 på Lundbystrands parkett. Tjejerna tog tag i spelet per omgående, satte ton på matchen och gick upp i en 3-0 ledning efter ett hattrick av Elli Falck. Varla fick bra utdelning på sina fåtal målchanser men segern var aldrig hotad. FBC hade två i ramen, ytterligare några fina målchanser och tre poäng på parketten är alltid bra.

FBC Lerum – IK Zenith 2-2

Två timmar senare var det dags att möta seriekonkurrenten på det underbara sportgolvet i Lundbystrand 2. Lerum hade genomgående ett större bollinnehav med olika lösningar för attluckra upp Zeniths låga försvar. FBC tog ledningen genom Sofie Ryynänen på passning från Annie Dristig men Zenith vände ochgick upp i ledning där deras 1-2 mål var ett fint klapp-klapp spel.FBC öste på framåt med fyra anfallande spelare. Utdelningen kom på en fin spelvändning. Elli Falck satte upp Nelly Larsson centralt vid mittlinjen och ett låg skott vid stolpen innebar 2-2. Zenith fortsatte att försvara sig bra i duellerna framför eget mål och trots att FBC vann skottstatistiken med klara 18-5 så räckte det inte tillvinst denna gång.

FBC Lerum – Onsala IK 2-1

Eftermiddagsmatch på sportgolvet i Lundbystrand 5. FBC rivstartade med mål i första bytet när Emma Brydolf sköt ett direktskott som målvakten var på men inte lyckades styra bort. Onsala visade karaktär och hade en tydlig plan. Med tålamod i speluppbyggnaden och skott från alla tänkbara vinklar var man farliga. Det stoppade inte FBC att utöka till 2-0 genom Elli Falck men en Onsalareducering på ett distansavslut medförde att det blev match hela vägen till sista sekund. Väl där, i matchens absolut sista händelse skadade Emma axeln. Ett väldigt tråkigt avslut på matchen där segern och avancemang till semifinalenkändes sekundär.

IBK Alingsås – FBC Lerum 2-4

Lördagskvällen avslutades med ett derby mot Alingsås. Gruppspelsmatch nummer 4 på sportgolv nummer 4. Emma var tillbaka efter sjukhusbesöket och supportade tjejerna tillsammans med Tindra Ferm som var med som ledare hela helgen. FBC dominerade matchbilden och gick fram till 3-0 efter mål av Lina Engström, Ellis Björnum och Sofie Ryynänen. Efter periodpausenkom en, ur FBC-ögon sett, ovanlig dipp. Lerum gick ner i koncentration och Alingsås kröp närmare med två mål från nära håll. Men tjejerna tog tag i matchen och Lina stängde butiken i mitten av andra perioden med sitt 4-2 skott i nättaket efter ett fint instick av Nelly Larsson. Skottstatistiken 5-23 beskrevmatchbilden på ett bättre sätt än själva resultatet. 

SLUTSPEL
Semifinal FBC Lerum – FBC Lerum Utveckling 4-2

En fin match på förhand mellan två unga, ambitiösa och utvecklingsbara seniorlag från samma förening. Tydliga tecken på att det sker bra saker även på damsidan i FBC Lerum.

Matchbilden var intensiv och rejäl från start. FBC A tog ledningen i powerplay (Elli Falck målskytt). Elli som under hela turneringen med eftertryck visade att hon tagit stora kliv i sin roll som poängproducerande tvåvägsspelare. FBC A ökade på till 2-0 (Sofie Ryynänen) och 3-0 (Lina Engström). Med tre mål hade man tagit ett bastant grepp om matchen. Men FBC´s utvecklingslag imponerade med inställning och energi. Man malde på med tålamod i spelbyggnaden och kom till fleraskottlägen i vår högerficka. Men det var på en spelvändning signerad Tyra Bake som reduceringsbollen skickades in i nätet bakom Sarah Flodmar. Matchen fick lite nerv. FBC A svarade kort där på med ett 4-1 mål. Vanilla Persgren sköt in ett liberoavslut från mittlinjen bakom en skymd Thyra Josefsson. I andra perioden reducerade utvecklingslaget på nytt, denna gång på frislag när A-laget inte hade ordning på sortering och skottäck. Lite onödigt men man lärde sig av det. Matchbilden var fortsatt frejdig och det fanns möjlighet till fler mål. Som tex när FBC A åkte på en utvisning på slutet men boxplay kunde flytta boll och spela av tid på ett tryggt sätt. Sammantaget en fin match av båda lagen.

Final FBC Lerum – IK Zenith 4-3 efter straffläggning

Zenith startade bäst och gick upp till 0-2. Det andra målet var en riktig godbit, ett klassavslut från snäv vinkel över Lauras axel och in i bortre krysset. En tung start på finalen men det här FBC-laget är ett unikt gäng med en oerhörd lagmoral och tro på det man gör. Den viktiga reduceringen innan periodpaus pricksköt Annie Dristig in och i inledningen av andra var det Nelly Larssons tur att hitta rätt med sitt dragskott i bortre klykan. Fbc tryckte på och skapade fler målchanser. Elsa Norrsell hade den bästa möjligheten i en spelvändning där hon var oerhört nära att göra sitt första A-lagsmål men skottet träffade insida stolpe. Finalen fick istället avgöras med straffar. Något FBC tränat en hel del. På träningar men även som avslutning på träningsmatcher och man kände sig väl förberedda.

Annie var först ut. Gullmes rutin lyste starkt där hon först stängde Annies närmsta hörn och sedan följsamt flyttade med. Ingen möjlighet för Annie att göra mål denna gång.

Zenith följde upp med en skicklig straff. Fart mot målet, en kroppsfint och ett lågt avslut bredvid Laura 0-1.

Linn var vår andra straffskytt. Denna gång fintade hon Gullme kvickt vänster, höger men backhandlyftningen gick över ribban.

Zeniths andra straff. Laura var modig, kom långt ut och stoppadestraffen resolut med ben och kropp.

Sofie tog tredje straffen. En lurig snurrfint och skott men återigen ett starkt agerande av Gullme.

Dags för Zeniths tredje straff. Laura agerade som vanligt följsamtoch flöt med i dragningen. Inget fel på straffen men butiken var stängd.

Åberg ut på parketten som fjärde straffläggare. Iskallt och pricksäkert sköt hon in 1-1 vid Gullmes högra höft. Starkt gjort i detta läge.

Zeniths fjärde straff. Mod och självförtroende från Laura. Med ett aktivt ben och stark fot bröt hon dragningen.

Lina ut som Lerums femte straffskytt. Med fokus och pondus gick hon höger, vänster, höger och explosivt i sidled till vänster,handledsskott och nätet rasslade till. 2-1 och vilt jubel.

Zeniths femte straff. Nu skulle det avgöras. Laura återigen med ett aktivt ben. Dragningen fastnade på Lauras fot och det är slut. Vilt jubel, ringen runt Laura, revanschen från förra året var fullbordad. Cupguld till damlaget!

Målvaktstränare Conny Tapper kommenterar:

Under cupen hade vi beslutat att köra varannan match för våra målvakter Sarah Flodmar och Laura Ekman. Både tjejerna levererade mycket stabilt under hela cupen. Självklart blir det lite småmissar under en så pass intensiv helg som denna, men även solen har sina fläckar. Vad som gjorde mig väldigt nöjd under cupen var hur bra samarbetet mellan målvakterna och utespelarna har blivit. En stor del i vår framgång är Sarahs förmåga att kommunicera med utespelarna som är enormt viktigt. Sen vill jag också lyfta revanschen som Laura fick. Hon har en otrolig följsamhet på straffar vilket gör det otroligt svårt för en straffskytt att överlista henne. Så i det stora hela, en mycket bra cup från båda våra målvakter.

Huvudtränare Mattias Flodén summerar:

Efter alla träningstimmar räknat från november 2020 när tävlingssäsongen stängdes ner så var detta verkligen välförtjänt! Tjejerna har kämpat och slitit i regn, snöblask, i parkeringshus, på konstgräs och frostiga löparspår. 92 % närvaro hade vi från november till maj. Det var tufft mentalt men aldrig något gnäll. Tjejerna har pushat och peppat varandra och gjort det bästa av situationen.

När vi väl fick börja träna innebandy igen så har samtliga tagit vara på passen och framförallt njutit av att spela innebandy igen. Uppbyggnadsträningen har fungerat bra och när vi sedan kunde bygga vidare på spelidén vi implementerade i maj och juni så har det rullat på fint. Jag är oerhört stolt och glad för tjejernas skull. Fem spelare kunde inte vara med på Björnslaget men vi hade inte vunnit cupen utan deras medverkan under såväl förra säsongen som uppstarten av nuvarande.

Under gruppspel och slutspel har alla spelare bidragit med sin rollvilket värmer extra gott. För många i laget var detta första gången man vann något. Betydelsen att känna sig som en vinnare och uppleva framgång är en viktig faktor för framtida tävlingar. Cupvinsten visar att vi gör bra saker och är på rätt väg.