Seger för damerna i genrepet mot Falkenberg!

194

Försäsongens sista match för damlaget ägde rum på bortaplan mot halländska div 1-laget Falkenberg där man vann med hela 8-1.

Damerna, med en räcka starka prestationer under försäsongen, begav sig mot Falkenberg med fin form. Ellinor Falck (fotboll), Emma Brydolf (rehab), Lina Engström (rehab) var inte tillgängliga denna gång men laget mönstrade i vanlig ordning en stark laguppställning.

FBC inledde matchen piggt med mål redan i första bytet. Nelly Johansson var på hugget nära målområdet och skickade in 0-1 med en backhand. Med noggrant passningspel satte FBC prägel på matchbilden som spelförande lag och många skapade målchanser.

Fem byten in i perioden kom 0-2. Sofie Ryynänen direktsköt från central yta efter fint klapp-klapp spel av Dristig och Frick. Halvvägs in i perioden var det dags igen. Tredjefemman bedrev spelet på offensiv planhalva i över en minut. Tillslut uppstod ett gyllene avslutsläge och Stina Persson bombade in 0-3 i närmsta krysset efter en fin vikpass av Elsa Norrsell från den högra fickan.

Efter detta så lyfte Falkenberg upp spelet något. Man vann närkamper högre upp i planen, skapade ett par bra frislagslägen samt några inslag på Lerums planhalva. Med lite tur men framförallt tack vare bättre sortering än tidigare så lyckades FBC avstyra dessa fasta situationer. Istället för en Falkenbergreducering kom 0-4. FBC spelade sig ur hörn på ett klokt sätt och ett flippinstick i Falkenbergs slott letade sig fram till Elsa Norrsell som vände på en femöring och hittade nätet. Målet blev periodens sista och man kunde konstatera ännu en bra första period av FBC.

Den andra perioden var till stora delar lik den första. FBC pressade högt, hade ett stort bollinnehav och radade upp målchanser men effektiviteten var inte densamma. Falkenberg skapade periodens första farliga målchans på en spelvändning och ribban räddade FBC denna gång.

Men FBC’s höga press fortsatte vara ett framgångsrecept och det var också upprinnelsen till matchens femte mål. Nelly Johansson och Tindra Ferm pressade Falkenbergs högerback högt upp i planen, stal bollen och Nelly kunde sprätta upp bollen i målvaktens vänstra kryss någon meter utanför målområdet.

Lerum tvingades en stund senare, drygt halvvägs in i perioden, till boxplayspel efter ett märkligt domslut. En möjlighet för Falkenberg att reducera men istället stod FBC för bollinnehav och målchans. Nelly Larsson höll i boll och fördrev massvis med tid. Linn Löberg fyllde på med framåtanda, sprintade förbi fyra motståndare och serverade en sopren Elsa i slottet som tyvärr inte fick till avslutet. Efter utvisningen fortsatte FBC att vara spelförande men avsluten saknade fortsatt skärpa och lagen gick till periodpaus med ställningen 0-5.

Sista 20 minuterna startade på bästa sätt med ett tidigt mål signerat Tindra Ferm från nära håll efter assist av Tova Wilhelsson. Det fanns nu verkligen möjlighet att trumma på och spela ut. Tyvärr blev det omvänd effekt. FBC gick ner i fokus och tappade kvalité. Spelarna tog få maxlöpningar, agerade mjukt i närkampsspelet, slarvade med passningsspelet och förlorade bollinnehavet.

Falkenberg reducerade till 1-6 genom ett skickligt skott från snäv vinkel förbi skottäck och över Lauras axel upp i nättaket. Ett logiskt och rättvist mål. FBC fortsatte med tveksamma beslut och när man åkte på ytterligare en utvisning tog Axell och Flodén time out för att bryta trenden.

Timeouten gav bra effekt och FBC vaknade till. Laget visade självförtroende och pondus i det efterföljande boxplayspelet med flera skottäck och brytningar och mot slutet av detta boxplayspel drog Falkenberg på sig en utvisning. FBC fick till ett helt okej PP men inget mål. Istället blev det två fina spelmål 5 mot 5 under matchens sista minuter.

1-7 gjordes av Ida Åberg efter en klockren spelvändning där Stina Persson skottpassade till Ida. Matchens sista mål var en riktig delikatess där Tova Wilhelmsson serverades vidöppet mål tack vare Nelly Larssons diagonalpassning som skar genom hela Falkenbergs försvar. En fin avslutning på en annars trist och sömnig period.

Huvudtränare Mattias Flodén om matchen:

Kan inte säga annat än seger 8-1 är bra. Jag gläds över att vi återigen genomför en stark förstaperiod och att Laura spelar koncentrerat och på en hög nivå matchen igenom trots att hon har relativt lite att göra. Positivt också med fin spridning på målskyttarna. Jag är tillfreds med period 1 och 2 där vi är spelförande. Tyvärr går vi ner oss rejält i den tredje vilket sänker helhetsbetyget. Endast tre skott på mål sista 20 minuterna är ett tydligt tecken på att vi faller ur ramen. Vi gör sammantaget en godkänd insats men vinner klart vilket är en styrka men det finns mer att plocka ut, särskilt anfallsspelet i den offensiva tredjedelen. Vi kommer fortsätta gnugga på speltekniska detaljer och avslutsmoment. Vi vill ha mer av det som sker vid målen 0-2 och 0-3 där vi spelar blad-blad och skjuter direkt. Det är möjligt att justeringar behöver göras i vissa formationer för att vi skall bli mer självklara och spetsiga när målchanser skall omvandlas till mål.