Tuff seriestart för herrlaget

328

FBC Lerums herrlag fick en riktigt sur hemmapremiär när man hade Lagan på besök. Det blev många mål igen – tyvärr inte i Lerums favör. 5-10 (1-2, 1-5, 3-3) blev det till slut.


Det var två lag som i premiären åkte på var sin käftsmäll. FBC Lerum fick plocka bollen ur eget mål hela 13 gånger och Lagan lyckades inte få in en enda boll mot Malmö. Det syntes och det var tämligen ängsligt från start från båda lagen och mestadels bollande på egen planhalva. FBC fick möjlighet att ändra på saken då Lagan fick en tvåa efter 6.59. Tyvärr blev det ett svagt powerplay och Lagan bjöds på en kontring som man förvaltade väl till 0-1efter 8.52. De enkla misstagen och flera felpass på fel ställen på plan skapar oro i FBC-lägret. Trots att försvaret ser ut att vara samlat lyckas Lagans Kasper Qvarfordt båga runt och hänga in 0-2 efter 11.13.

En liten väckarklocka ringde och strax däefter skapar FBCs förstafemma ett fint anfall som avslutas med att Fredrik Bäckman hittar Pontus Reinholdsson som kan slå in bollen i öppen bur när Lagans målvakt inte hinner med sidledsförflyttningen. Då har det gått 13.12 av första. I bytet därefter är det sånär att Ludvig Gustafsson på volley lyckas styra in FBCs andra mål.

Men summeringen av första perioden är att FBC Lerum inte riktigt känns igen från försäsongens många fina insatser. Coach Carlsson har mycket att prata om när lagen går till periodvila.

Lagen hann knappt mer än ställa upp sig för tekning innan matchens nästa mål, 1-3, fick noteras. Lagans Robin Bylander fick tämligen oattackerad traska fram på högerkanten och dra iväg ett skott som Wedlin i FBC-målet inte såg förrän bollen satt i nätet.

Det är ett misstag som leder fram till även Lagans fjärde mål. En för snål pass vid mittplan ger en lagankontring och 1-4 efter 5.42. Strax därefter virvlar FBC iväg mot en kontring men hakas upp och det blir Lerums andra powerplay för dagen. Tyvärr inget resultat denna gång heller men något bättre spel ändå. Istället får man sona botbänken när Ludvig Gustafsson får en tvåa för slag efter dryga 9 minuter. Lagan lyckas mycket bättre med sitt powerplay och genom fint spel luckrar man upp FBCs box och gör 1-5 när halva andra perioden har gått.

Lerum har inte heller någon tur. Lagan gör 1-6 efter 15.22 när bollen studsar fram och tillbaka mellan spelare och klubbor och när den blir fri klipper Lagan till och bollen sitter otagbart i krysset. Ett likadant skott ger 1-7 minuten därefter men nu är det fint spel dessförinnan som leder till läget. Innan perioden tar slut hinner FBC få lite plåster på såren när Wedlins utkast hittar Fredrik Bäckman som med ett kvickt skott hittar en maska vid bortre stolpen till 2-7 när det återstår en halv minut.

1-5 i andra perioden och skottstatistik 8-11 är dock ett kraftigt underbetyg och det svider att se Lerum prestera så svagt som man gör i andra perioden.

Lerum startar friskt i tredje och vill verkligen visa att de första perioderna inte är normala FBC-perioder. Man har en straffsituation som frias men energi höjs markant i Lerums Arena när Jesper Hallqvist hittar en liten, liten lucka i målvaktens första kryss till 3-7 efter 4.47. Lagan har under nästan halva perioden inte ett skott på mål men när det kommer är det mål, 3-8. Fredrik Bäckman får en tvåa när han i frustration över solklart, uteblivet domslut drar ner en laganspelare. Lagan är kliniska i sina powerplay och gör mål även i detta och vi har 3-9 efter 11.17.

FBC Lerum byter här målvakt och Philip Tapper får göra allsvensk debut vilket han gör med äran.

Lerum får ett nytt powerplay efter 11.50 och den här gången lyckas man näta genom Fredrik Bäckman. Assist kommer från Noah Johansson som vilat så långt i matchen. Även Joel Ekström luftas under powerplayet och ska nog inte förväntas spela fullt än pga skador på båda två. Det är härligt att se att det finns vinnarinstinkt i laget även i det här läget. Man satsar allt framåt och tar ut målvakten och skapar stor press mot Lagans mål. Det blir ett FBC-mål till när Lerums bäste denna dag, Fredrik Bäckman, hittar Pontus Reinholdsson som gör 5-9.

Precis i slutsekunderna tilldöms Lagan straffslag som man utnyttjar till att sätta slutresultatet till 5-10.

”Vi kommer inte alls upp i nivå som under försäsongen – igen” kommenterade en besviken coach Ricard Carlsson efter matchen.

Ja, det är ett blekt FBC Lerum som kan mycket, mycket bättre. Nu får man slicka såren och ta revansch nästa helg när Örebro gästar och klubben bjuder på fri entré när vi äntligen kan köra full arena igen!

Matchstatistik