Seger mot Kungälv och femte raka för damerna!

270
Annie Dristig o Co bidrog starkt till segern. Foto: D-Foto

Med fyra raka segrar och serieledning åkte vårt damlag till Kungälv på jakt efter den femte segern. Ett inspirerat och defensivt välorganiserat Kungälv bjöd verkligen upp till kamp och våra rödklädda tjejer fick slita hårt under 60 minuter. Passningskvalitén var under stora delar hackig, tempot blev lågt och få rena anfallskombinationer skapades. Under den andra perioden höjde FBC sitt offensiva spel vilket grundlade segern med 5-2 och man är fortsatt kvar i serieledning.

Vi har hittills kunnat se vår förstafemma, match efter match, producera och leda laget men denna gång var bilden en annan. Tajming i passningar och löpningar kuggade inte i och skärpan i avslutsmomenten var inte tillräcklig. Ett styrkebesked då att andra och tredjefemman kliver fram, tar ansvar och bidrar med målen.

Drygt halvvägs in i period ett kom matchens första mål. Kungälv pressade högt med fyra spelare men Vanilla Persgrens vältajmade spelvändningspassning tog FBC ur pressen och Ida Åberg sattes upp i ett 2 mot 1 läge på vänsterkanten. Ida avslutade på bästa sätt med ett maskerat högt skott vid förstastolpen. Klockan stod på 11.53. Matchbilden var jämn under hela perioden med ett påkopplat Kungälv som skapade flertalet målchanser men Laura Ekman gjorde viktiga räddningar och höll FBC kvar i ledning perioden ut.

I den andra perioden höjde serieledande FBC Lerum spelkvalitén. En eftersläng med klubban gav FBC ett powerplay 3.49 in i perioden och denna spelform satte lite ton på matchbilden. Tre bra målchanser skapades men avslutskvalitén var inte tillräcklig. Perioden fortsatte med FBC i förarsätet. Mycket tack vare en bättre inställning från samtliga spelare men även ett varierat anfallsspel med fler passningar på insidan av Kungälvs 2-2-1 uppställning.

I matchminut åtta kom viktiga 0-2 genom Annie Dristig. Andrea Carlsson hittade fram med en passning till Annie i slottet som vände runt och sköt in den högt bakom SDF SM målvakten Alice Westling. Resterande del av perioden blev riktigt händelserik. Kungälv fick ett powerplay 13.25 på klockan. Flera bra målchanser skapades men Laura klev fram med skickliga räddningar. 16.29 tilldömdes hemmalaget en straff. Ny chans till reducering men Laura visade återigen sin skicklighet och räddade straffen. Kort därefter satt 0-3 genom Annie Dristig med ett vasst dragskott ribba in och 0-4 forcerade Ida Åberg från nära håll. Endast 12 sekunder mellan målen och dessutom i slutet av perioden. Vältajmat och psykologiskt viktig! 0-4 och ledning för bortalaget inför den avslutande perioden.

En sista period vars karaktär skulle präglas mycket av vilket lag som gjorde nästa mål. Redan i matchminut ett reducerade Kungälv och det var game on.

”Det var ändå just detta vi pratade om under pausvilan. Väldigt viktigt att bibehålla fokus och om det är att vi slappnade av, låter jag vara osagt, men vi gav Kungälv den tändvätska dom behövde och framförallt tron tillbaka, kommenterar assisterande tränare Andreas Eriksson.

Målet gav Kungälv energi som man naturligtvis växte utav. Lerum fick jobba hårt i defensiven och lyckades hålla sina motståndare på utsidan och blockera skott. FBC skapade målchanser men istället kom ytterligare en reducering från hemmalaget och med drygt åtta minuter kvar stod matchen verkligen och vägde.

Ett powerplay för FBC Lerum vid tiden 14.41 bromsade Kungälvs jakt på sitt tredje mål men gästerna lyckades inte stänga matchen trots flera fina målchanser. Väl fulltaliga kom Kungälv i nya anfall och ribban räddade Lerum i matchminut 18. I samma situation åkte Lerum på en utvisning och boxplayspel väntade. Lerums box var återigen stark. Man höll Kungälv på utsidan och FBC låg i linje i sina skottäck. En vass räddning från Laura när Kungälv provade spel 6 mot 4 var hemmalagets bästa chans till reducering. Tre sekunder från slutsignal, i spel 5 mot 6, fullbordade Annie Dristig sitt hattrick med 2-5 målet i öppen kasse assisterad av Elli Falck.

Assisterande tränare Andreas Eriksson kommenterar segern:

– Starkt ändå att vi lyckas hålla Kungälv borta från att ta över i den tredje perioden, speciellt med tanke på att vi tar en utvisning med nästan 3 minuter kvar av matchen och återigen ger vi Kungälv möjligheten att krypa närmre. Bra boxplay med en grymt bra målvakt i Laura löser dock detta mycket effektivt och bra. Tycker också att vi visar en oerhört stark karaktär och kämpaglöd när spelet inte riktigt flyter på som det gjort innan.”

Lagkapten Elli Falck, ger sin bild av matchen.

Vi tar vår 5:e raka vinst, trots att vi inte levererar på den nivån vi vill, vilket visar vilket starkt lag vi faktiskt har! Att kunna vinna matcher när prestationen inte är på topp, är nyckeln för att vi ska kunna gå upp till Allsvenskan. Det bjöds stundtals på fina kombinationer, viktiga räddningar av Laura och vassa skott från Annie! Boxplay höll nollan och även Powerplay gjorde bra ifrån sig med farliga skott som var väldigt nära på att gå in! Jag tror även att energin och peppningen från bänken var en bidragande faktor till att vi tog 3 poäng! Nu tar vi med det som vi gjorde bra på matchen och riktar blickarna fram mot Guldheden på lördag!

Huvudtränare Mattias Flodén kommenterar:

– Kungälv spelade inspirerat genom hela matchen. Med genombrottsskickliga forwards och ett hårt arbetande försvar fick vi en rejäl utmaning att hantera. Nyckel till seger var ett bra försvarsspel med Laura Ekman i spetsen. Likaså ett boxplay som återigen var 100 % samt att andra och tredjefemman klev fram och bidrog till målen. Lagkapten Elli leder laget med sina 100 % – både i kravställandet gentemot lagkamraterna och i spelet på planen. Annie med tre mål fortsätter vara stekhet och jag gläds med Ida som fick fart sitt målskytte. Med bra pepp och energi från bänken jobbar vi hårt i 60 minuter utan djupa dalar vilket gör oss svåra att besegra. Denna seger sätter vi in på det mentala kontot. Avslutningsvis ett stort tack till alla som tar sig till våra matcher för att stötta och supporta oss från läktaren. Vi känner ert stöd och är jättetacksamma för den extra energi som ni ger oss.