Kvalspel väntar för damlaget!

452
Foto: Christoffer Sturesson

Två spännande matcher mot FBC Partille och IBF Backadalen avslutade en rafflade toppstrid i seriespelet. Vårt damlag behövde göra två topprestationer för att behålla den kvalplats man prenumererat på sedan början av januari.

När nu allt är summerat så kan vi konstatera att när det gällde som mest så stod laget för säsongens två bästa insatser. FBC Lerum knep den andra allsvenska kvalplatsen med tre poängs marginal samt bättre målskillnad än IBF Backadalen.

FBC Lerum – FBC Partille
Men vi backar bandet och börjar med seriefinalen mot FBC Partille. Höstens möte slutade med en 1–4 förlust och hemmalaget FBC Lerum hade siktet inställt på revansch. Det blev en publikfest i Lerums Arena med finfina 389 åskådare på plats. En härlig stämning skapades där hemmalaget hade det starkaste stödet både antalsmässigt samt en klack som stundtals bar fram laget. FBC Lerum visade genomgående under matchen att man tagit rejäla kliv i sin utveckling. FBC Partille är ett skickligt lag och visade stunder av briljans men FBC Lerum var pålästa och med en game plan som utfördes föredömligt gjorde laget en kanoninsats.

Det var en jämn match där FBC Lerum hade ledningen med 1–0 (Emma Brydolf), 2–1 (Tilde Engquist) och 3–2 (Emma Brydolf). Men Partille lyckades kvittera 16 sekunder från slutet när Malin Damgren i spel 6 mot 5, visade prickskytte av den högre skolan och hittade rätt med ett patenterat dragskott i krysset. En sur avslutning för FBC Lerum som så när fick sin revansch. Bortsett från Emma Brydolfs målchans i förlängningens första byte så var resterande speltid avvaktande och händelselöst. Två organiserade och jämna lag fick med sig varsin poäng. FBC Lerums insats bådade gott inför seriespelets sista match mot konkurrenten IBF Backadalen.

När FBC Partille fyra dagar senare, bortaslog IBF Backadalen med 3–5, så stod det klart att FBC Lerums match mot IBF Backadalen skulle bli en helt avgörande match mellan de båda lagen i kampen om den andra kvalplatsen. Ett synnerligen välregisserat spelschema av Västsvenska innebandyförbund där FBC Lerum inför matchen låg på andra plats med 50 poäng tätt följda av IBF Backadalen på en tredje plats med 48 poäng.

FBC Lerum – IBF Backadalen
Återigen välfyllda läktare och ett fint publikstöd för båda lagen. FBC kom under matchens inledning inte upp i nivå och ett flipperspelsmål 0–1 för gästerna 7.42 in i första perioden blev en extra utmaning. Backadalen är ett svårspelat lag med sitt presspel, intensitet och löpkapacitet men presspelet var under matchen lägre och inte heller lika intensiv som hemmalaget hade förväntat sig. Att hamna i målmässigt underläge kan grusat maskineriet och skapa problem för vilket lag som helst. Men FBC har en enorm kraft som gruppen och under resterande del av perioden lyfte laget till den spelnivå vi vant oss att se under säsongen. 0–1 vändes till 3–1, bland annat genom en läcker och vass frislagsvariant, signerad Linn Löberg (assist) och Elli Falck (målskytt).

En ställning som stod sig fram till dryga mitten av den tredje perioden. Backadalen visade fin lagmoral och 11.18 var det kvitterat när Sandra Hugosson hittade bortre krysset. Helt plötsligt var spänningen och dramatiken tillbaka. Återigen visade FBC Lerum mental styrka, en tro på spelidén och stor tillit till varandra. Byte på byte jobbade man sig allt närmare periodens slutsignal. Gästerna tog time out 19.15 men FBC kunde i kraft av offensivt inslag i höger hörn modigt och skickligt spela bort tid och Backadalen gavs aldrig möjlighet att göra en sista push. Vild glädje i hemmalaget som med det oavgjorda resultatet säkrat en allsvensk kvalplats. Dock skulle en förlängning spelas och den gick till FBC´s fördel när hemvändande Edda Gudnadottir hittade rätt med ett lågt dragskott och sköt extrapoängen till sitt lag.

Lagkapten Elli Falck ger sin syn på matcherna:
– Vi gör en bra match mot Partille där vi oturligt nog enbart får med oss 1 poäng. När Partille gör 3-3 med 16 sekunder kvar känns det såklart som en förlust men vår prestation ska vi ändå vara nöjda med. Alla spelar väldigt moget och tar jobbet för varandra.

-Matchen mot Backadalen är nog vår bästa match under säsongen. Vi spelar hela matchen med tålamod och självförtroende trots att Backadalen gör det första målet. Lugnet behåller vi även när motståndarna lyckas göra 3-3 och vi fortsätter att styra på samma sätt som vi gjort i resten utav matchen. Precis som mot Partille ger alla i laget allt och lite till och segern i sudden var välförtjänt och kändes helt fantastiskt.

-Att vi har nått vårt delmål och lyckas ta oss till allsvenskt kval känns verkligen så underbart. Allt slit och all tid man lagt ner tillsammans med tjejerna har varit så viktig och en bidragande faktor till att målet har uppfyllts. Alla i och runt omkring laget har bidragit till detta mål. Såklart vill jag också lyfta vår grymma och härliga klack som hejat oss fram till flera vinster!

Annie Dristig som gör sin nionde säsong med A-laget säger så här om upplösningen av seriespelet:
– Matchen mot Partille var precis som en seriefinal ska vara: Tät, intensiv och spännande. Med tanke på de dramatiska slutsekunderna kändes det där och då som en förlust när slutsignalen ljöd. Men så här i efterhand minns jag bara hur bra vi spelade, hur vi slet för varandra och hur hela atmosfären i arenan, trycket och stödet från en fullsatt läktare, bara fyllde oss med energi och fortfarande gör så att man bara ler när man tänker tillbaka på matchen! Det är fantastiskt kul att spela sådana matcher!

– Mötet mot Backadalen blev för båda lag en avgörande kamp om den sista kvalplatsen, och trots att vi i min mening hade spelövertaget blev det en målmässigt jämn historia som togs till förlängning. Publiken bjöds återigen på spänning men när slutsignalen denna gång ljöd efter ordinarie speltid flög den rödklädda bänken i taket av glädje och lättnad! Ett kramkalas som sedan lyftes en nivå till när segermålet kom i förlängningen och krönte vår bedrift!

Känslan just nu kan inte vara annat än på topp! Det är en sak att sätta upp mål och delmål, och en annan sak att faktiskt också göra det och lyckas. Och så som vi har kämpat och slitit för detta, bokstavligen i ur och skur när det var som tyngst under covid… Det är ingen slump att vi står här i kvalet nu! Känslostormen med alla tårar av glädje och lättnad som brast ut i laget efter avgörandet mot Backadalen i lördags är ju ett tydligt tecken som visar hur mycket detta betyder för oss. Och nu ska vi äntligen få uppleva ett kval tillsammans och ge allt för att nå vårt stora mål, och det ska bli fantastiskt kul!!

Kvalspel mot Höllviken
Damlaget ställs mot Höllvikens IBF (vinnare av Skånes div 1) i play off 1. Första matchen spelas söndag den 3 april i Lerums Arena. Returmötet spelas lördag den 9 april i Halörhallen.

Information om biljetter till kvalspelet kommer inom kort.