Oavgjort i första kvalmatchen

354
Foto: Christoffer Sturesson

Det blev en märklig tillställning när vårt damlag tog emot Höllviken hemma i Lerums Arena i Playoff 1. Hemmalaget stod inte riktigt att känna igen men lyckades ändå ta sig samman och göra flera upphämtningar i den målrika matchen som slutade 8-8. Oavgjort läge inför returen i Höllviken nu på lördag där det bara är vinst som gäller för att gå till Playoff 2.

Det var tydligt att det var mycket nerver som var utanför FBC-tröjorna för det var m¨ånga gentila bjudningar som gav Höllviken lite för enkla chanser. Första målet gjordes av Höllviken efter en oturlig passning bakom målet som fastnade i bakre stolpen och Höllvikens forward kunde norpa bollen o servera sin kollega som tämligen enkelt göra 0-1. 0-2 fick man genom ett precisionsskott ur dålig vinkel som ändå hittade in vid stolpen. Elli Falck fick revanschera sig efter 0-1-målet då hon reducerade till 1-2 med ett snabbt skott mitt i slottet. Sedan var det slarv igen i uppspelsfasen som gav Höllviken möjlighet att göra 1-3. Men Lerum trummade på och reducerade igen efter dryga 18 minuter när Dristig hittar Stina Persson som snabbt lägger bollen rätt och snärtar in 2-3 som var resultatet inför andra perioden. Klar fördel både i skott- och bollinnehavstatistiken för Lerum men för många tekniska misstag för att ha ledningen.

Höllviken får rycka igen med mål i andra periodens andra minut då för många rödklädda hamnar på efterkälken och två-mot-ett-läget tog man väl vara på till 2-4. I anfallet därefter ökade man på ytterligare till 2-5 när ett höstlöv från halva plan hittade in och det kändes lite krampaktigt. Samtidigt gör Höllvikens målvakt sig till ett spöke för lerumsspelarna som har oerhört svårt att få hål på henne. Bollen träffar virket, hjälmen eller så räddar hon. Det krävs en riktig indian från Höllviken för att Lerum ska måla igen. Dristig norpar det slarviga uppspelet och trycker in 3-5 efter dryga tolv minuter. Lerum får sen ett powerplay där Edda Gudnadottir får god tid på sig att prickskjuta 4-5 i krysset efter 12.56. Nu var man på gång igen och hade bud på fler mål men ytterligare ett inte alltför h¨årt långskott hittar in och det är 4-6 efter två perioder.

Det är Höllviken som får utöka ledningen igen tidigt, 2.01, i period nummer tre när man spelar powerplay när Lerum spelat med för många spelare på plan. Men Lerum visar härifrån stort hjärta och kämpar sig ikapp när först Nelly Larsson rycker in framför mål från sin backplats och trycker in 5-7 efter 4.55. Dryga minuten därefter är det Elsa Norrsell som sliter och erövrar bollen för att sen trycka in 6-7 efter 6.09. Nu är man på gång – igen! Men så bjuds Höllviken igen på onödiga chanser och vips har de tvåmålsöverläge igen. När laget springer och byter bryter Höllviken ett utkast och Lerum hinner inte in och försvara sig utan det är 6-8 med 13 minuter kvar. Nu är det oroligt på lerumsbänken! Men det här laget vill aldrig ge upp och inom loppet av ett par minuter är FBC äntligen ikapp. Först trycker sig Annie Dristig in från köksvägen och får in 7-8 och sen hittar Elli Falck Emma Brydolf fristående framför mål där hon hittar den lilla luckan. Vi har 8-8 med 7 minuter kvar. Därefter blir spelet lite avvaktande och båda lagen vaskar fram några chanser men det är ett oavgjort läge inför lördagens returmatch.

Coach Mattias Flodén säger så här efter matchen:

En omtumlande match där allt hände! Anfallsspelet är bra med sju mål och vi gör även ett mål i PP. Det är starkt! Försvarsspelet gick inte att känna igen från det vi visat under seriespelet. Här behöver vi förbättra våra övergångar så att struktur och organisation blir bättre. Energin i laget är bra under hela matchen. Vi är i underläge från mitten av första perioden fram till kvittteringen 12.58 i tredje. Vi blir rejält prövade men reser oss från underlägen 2-5, 4-7 och 6-8. Det är tydliga tecken på karaktär och mental styrka i gruppen. Vi ser fram emot nästa match där vi har allt att vinna!