Ny seger i toppmatch

193
Foto: Christoffer Sturesson

En lurig svår bortamatch väntade damlaget i omgång tre. Förmodade topplaget IK Zenith stod för motståndet. Ett lag vi haft många jämna och spännande matcher emot under åren i division 1. 

Till skillnad mot matchen förra helgen så startade FBC Lerum stabilt och redo att tävla. Zenith valde att backa hem och FBC fick lägga mycket tid i uppspelsfasen. Det var inte helt enkelt att dyrka upp det för dagen vitklädda hemmalaget och under periodens gång såg vi ett FBC som mer och mer anammade spelsättet från kvalspelet. FBC tog ledningen 12.22 in i perioden. Lina Engström tickade ut bollen i vänsterkorridoren till Freja Valinder som attackerade. Bollen letade sig fram till slottet där Elsa Norrsell påpassligt klappade in matchens första mål. Zenith var ytterst nära att kvittera när en lös boll i slottet ledde till skottläge men stolpen räddade FBC den gången. Men i matchminut 19 kom så kvitteringen. Alice Persson kontrade blixtsnabbt från eget hörn och när FBC missförstod varandra i markeringsspelet kunde en friställd Nellie Axelsson panga in ett otagbart skott. 

Tränare Mattias Flodén kommenterar: 
– Vi startade matchen med god kontroll. Självförtroende och pondus i det vi skall göra från hela laget. Det var svårt att bryta upp Zeniths försvar men vårt tålamod var rätt medicin. Psykologiskt viktigt att göra matchens första mål men onödigt att bjuda på en spelvändning i slutet av perioden. Det starkaste intrycket var dock stabiliteten i vårt spel. Det var som natt och dag i jämförelse med period 1 mot Backadalen. 

Den andra perioden fortsatte likt den första. FBC Lerum med tålamod i uppspelsfasen och en hög press för att neutralisera Zeniths spel med boll. Men hemmalaget var fortsatt disciplinerade i sitt lägre försvar och satsade på kontringar. Modet att i rätt läge bryta mönstret visade sig göra skillnad och FBC Lerum gjorde två mycket fina spelmål tack vare just det. Precis som i förra matchen samarbetade Andrea Frick och Nelly Johansson förtjänstfullt vilket ledde till att FBC återtog ledningen. Frick serverade Johansson rakt framför Gullme och skottet satt distinkt rakt upp i nättaket. Matchklockan stod på 5.05. I bytet efter drabbades FBC av en utvisning för hårt spel men återigen nollade man sin motståndare. När så det viktiga 1–3 målet kom 14.44 in i perioden hade gästerna från Lerum satt sig i en vinnarposition. Lina Engström gjorde en fin rotation, slog ut sin motståndare på mittplan och attackerade centralt. Ett fint tillbakapass från Sara Ljunggren gav Lina fritt skottläge i slottet och dragskottet smet in vid förstastolpen. I periodens sista minut åkte FBC på en ny utvisning med boxplayspelet var fortsatt stabilt. 

Flodén fortsätter: 
– Den andra perioden är imponerande. Med boll har vi ett stort tålamod och tjejerna är modiga i rätt lägen och kan slå ut sin motståndare. Vi gör två läckra spelmål samt agerar föredömligt i totalt 3 minuter boxplay. Det tillsammans med ett ramstarkt försvarsspel med Sarah Flodmar i målet sätter oss i ett superläge att vinna matchen. Till tredje perioden var det upp till Zenith att förändra matchbilden. 

FBC klarade ut den återstående minuten i boxplay och fick en perfekt start på perioden. Hemmalaget förändrade sitt sätt att spela genom att gå lite hårdare och högre upp när FBC backade med boll för att börja om sina uppspel. Zenith producerade betydligt fler skott på mål i jämförelse period 1 och 2. Men FBC´s utespelare gjorde en solid defensiv insats varpå Sarah oftast hade fri sikt på skotten. Samarbetet utespelare och målvakt var riktigt bra. Zenith hade vassa lägen att reducera men FBC skapade å sin sida flera målchanser att punktera matchen. Närmast var Lina Engström som prickade kryssribban på en retur. Zenith skapade en giftig spelvändning i slutet av matchen men en fin närspelsräddning av Sarah förhindrade en reducering. Matchens två sista byten spelade FBC av på ett rutinerat och moget sätt och säsongens tredje raka seger var ett faktum. 

Sarah Flodmar summerar matchen: 
– Som alltid väldigt skönt att ta 3 poäng! I första perioden hamnar vi lite efter i pressen vilket gör att dem får göra ett mål på våra misstag. I andra och tredje ligger vi bättre till och jag tycker inte Zenith kommer till lika klara lägen som tidigare i matchen. Tycker vi var det bollförande laget och i och med att Zenith inte pressade särskilt högt kunde vi hålla i bollen, rulla runt och spela bort väldigt mycket tid som Edda var inne på inför matchen. Det som gör att vi tar hem 3 poäng är vår inställning och grunden vi har att stå på, och såklart vår grymma publik som alltid stöttar oss!