Förlust i seriefinalen

212
Foto: Christoffer Sturesson

Vårt damlag åkte i söndags till Mölnlycke för seriefinal mot Pixbo Wallenstam. Båda lagen låg på samma poäng med Pixbo på första plats i tabellen tack vare bättre målskillnad.  

Pixbo hade genomgående ett större bollinnehav under hela matchen. Men FBC Lerum visade upp ett disciplinerat och uppoffrande försvarsspel. I den första perioden hade båda lagen giftiga målchanser men perioden slutade 0–0 med ett övertag för hemmalaget i skottstatistiken 6–3. 

I den andra perioden tog FBC Lerum tidigt ledningen på en spelvändning. Nelly Larsson drev upp bollen i en 2 mot 1 situation. Skottet räddades av Pixbos målvakt men Elsa Norrsell fullföljde returen och stötte påpassligt in bollen. Ett powerplay för FBC i matchminut fem resulterade inte i något mål, men FBC kunde under periodens gång etablera fler längre anfall. Det blev dock inga fler mål och FBC gick till pausvila med ledning 0–1. Skotten på mål var jämnt fördelat, 5–5. 

Den tredje perioden inleddes med ett anfallande Pixbo som tryckte ner FBC Lerum i egen zon. Efter flertalet försök under matchen så lyckades man till slut få igenom ett instick i slottet och kvitteringen var ett faktum. Tiden var 5.05. I bytet efter drabbades FBC av en utvisning och med 30 sekunder kvar av utvisningen lyckades Pixbo ta ledningen när en retur togs till vara på bästa sätt. När så 3–1 målet lite turligt letade sig in i nät 13.09 spelat så tog FBC time out. Ett högre presspel och några förändringar i femmorna skapade en ändrad matchbild. Lina Engströms distansskott tog i kryssribban och Emma Sandqvists skott från nära håll träffade Pixbomålvaktens hjälm. Denna gång kom FBC tyvärr inte närmare i målprotokollet. Pixbo satte 4–1 i spel 5 mot 6 och gjorde 5–1 i slutsekunderna. 

Huvudtränare Mattias Flodén ger sin syn: 
Det var en intensiv match mellan två bra lag. Tempot och närkamperna visade tydligt att detta var en toppmatch. Vi gör en urstark insats i två perioder. Försvarsspelet satt fint och när vi spelade oss ur Pixbos press blev omställningarna giftiga. Dock var vi inte tillräckligt bolltrygga och starka på bollen i uppbyggnadsfasen och anfallsspelet vilket medförde att etablerade anfall skedde för sällan. Samtidigt skall Pixbo ha en eloge som drev upp intensiteten, tidigt kom i press och tog bort tid för oss. Här har vi ett utvecklingsarbete att göra på träningarna framöver vad gäller spelet med boll när intensiteten är hög. 

Pixbos 2–1 i powerplay och studsen till 3–1 blir mentalt tungt men vi ställer om taktiken, förändrar matchbilden och skapar två riktigt vassa målchanser, men kommer inte närmare denna gång. Sett över 60 minuter är Pixbo något bättre än oss men 5–1 speglar inte styrkeförhållandena lagen emellan. Surt att förlora men att blicka framåt är det enda som gäller. Halva serien är spelad och vi ligger på kvalplats. Det är en stark prestation av tjejerna! Den känslan skall vi bygga vidare på och ta nya tag sista seriespelsveckan 2022. 

För FBC Lerum återstår en match innan juluppehållet. Den spelas på söndag när laget ställs mot Guldheden på bortaplan.