Efter en händelserik försäsong med läger, lagaktivitet, matcher och cupspel är det äntligen dags för damlagets seriepremiär. Det är ett spännande seriespel laget har framför sig med mycket att tävla om iom serieomläggningen 2024/2025. Vi har pratat med lagkapten Annie Dristig om säsongen i stort, den nya truppen, lagkaptensrollen och vilka förhoppningar som är rimligt att ha på laget.

Hur har du upplevt säsongen hittills?

Det har varit en rolig och lärorik försäsong för oss där vi har spelat många olika typer av matcher. Jag tycker att vi redan har tagit stora kliv i vårt spel sedan starten i maj fram tills idag. Varje säsongstart blir ju en omstart i att sätta grunderna och svetsa samman en ny grupp både innanför och utanför sargen, vilket jag tycker att vi har lyckats väldigt bra med. 

Det har varit förändringar i laget under försäsongen. Sju spelare har lämnat och åtta har anslutit. Vad kännetecknar säsongens spelartrupp?

Vi är en bred trupp som under säsongsstarten har förstärkts med tillskott både utifrån och underifrån. Trots att vi har en av seriens kanske lägsta medelålder så besitter vi en kvalitet och potential som jag tycker är väldigt stark och inspirerande. Sen är vi också ett härligt gäng vinnarskallar som hela tiden vill framåt och som älskar att tävla (och att vinna haha)!

I ledarstaben har det blivit tillskott i form av Johanna Axell och Mikael Järdhage. Vad har det betytt?

Superroligt och betydelsefullt att Johanna och Mikael är med oss! Det är en stor förmån för oss spelare att ha en så komplett ledarstab som vi har nu med all erfarenhet och kompetens som kompletterar varandra i de olika ledarrollerna. Där tycker jag helt klart att vi är unika som organisation på den här nivån. 

Som en av lagets mest rutinerade spelare så ses du som en ledargestalt. I veckan presenterades lagkaptensgruppen med dig som lagkapten med Stina och Sarah som assisterande kaptener. Hur ser du på din roll som lagkapten?

Det känns bra och roligt att också få Stina och Sarah vid min sida att dela rollen med. Jag har haft kaptensroller tidigare i karriären vid olika tillfällen men har alltid haft mindsetet att jag gör mitt bästa för att bidra till laget på och utanför plan oavsett om jag bär bindeln eller inte. Däremot har jag ju en del säsonger på seniornivå i ryggan nu vilket gör att jag vid det här laget också har varit med om många olika situationer både spel- och lagmässigt. Så min ambition som kapten denna säsongen är även att försöka dela med mig så gott jag kan av dom erfarenheterna. 

Seriespelet blir extra intressant denna säsongen i o med serieomläggning 2024/2025. Det är fler streck i tabellen och mer i potten att spela om. Vilka förväntningar är rimliga att ha på er?

Först och främst ska vi ta en av de 4 placeringarna i toppen som sannolikt borde garantera spel i nya Div. 1:an. Men vår ambitionsnivå slutar såklart inte där utan vi kommer göra allt för att också ta en av de två kvalplatserna till Allsvenskan. 

På söndag kommer Landvetter på besök till Rydsbergshallen. Det blir garanterat en sprakande premiär på alla sätt och vis. Hur tror du matchen kommer gestalta sig?

Det är alltid tuffa matcher mot Landvetter och det viktigaste för vår del är att vi är noggranna och samtidigt modiga i vårt spel med som utan boll. Vi behöver vara disciplinerade i både försvar och anfall i 60 min och så behöver vi vinna den fysiska kampen genom att spela rejält. Det är premiär och jag tror det kommer bli en het strid i Ryddan både fysiskt och mentalt för båda lagen. Men vi kommer göra allt vi kan för att gå segrande ur den!

Notis: Med den nya serieomläggningen som träder i kraft 2024/2025 så har Västsvenska fem platser till nya div 1. Skåne har fyra och Halland har tre. Skulle exempelvis ett lag tillhörande Västsvenskas distrikt åka ur nuvarande allsvenska södra och inget lag från Västsvenskas div 1 går upp så får de fyra bäst placerade lagen i div 1 tillsammans med laget som åkt ur allsvenskan spela i nya div 1 2014/2025.

Biljetter går redan nu att förköpa inför seriepremiären.