Halvtidssnack med huvudtränare Mattias Flodén

313
Foto: Rasmus Tynander

Vårt damlag tog julledighet med en skön bortaseger på parketten i Stenungsund. Siffrorna skrevs till 2–3 i en tuff och utmanande match.
– Extremt skönt att vinna ytterligare en måste match och stänga 2023 med en trea. Stenungsund mönstrade sin absolut starkaste line up och var skickliga i sitt sätt att försvara. Vi hade ett markant bollinnehav men samtidigt var det kamp i varje duell och svårt att hitta rytm i spelet. Vi skruvade taktiskt under matchens gång och gick ner på två femmor sista 10 vilket gav ytterligare push. Efter deras time out rullade vi boll föredömligt och spelade bort tid men ställde till det i sista sekunderna. Oerhört tacksamt att Alva klev fram och räddade oss. På det stora hela starkt och välförtjänt att vi vinner och tar tre poäng, säger Mattias Flodén.

Segern innebär 25 inspelade poäng, 1 poäng upp till andra plats och 7 poäng ner till femteplats. En godkänd första del av serien enligt Flodén.

– Det är godkänt med 25 inspelade poäng men jag tycker att vi har skänkt bort poäng! Framför allt förlusten hemma mot Zenith. Inget ont om Zenith, jag har full respekt för Magnus, hans stab och alla spelare där men vår prestation är en rejäl plump som vi får dras med resten av seriespelet. Förlusterna mot Landvetter säger jag inget om. Även om vi har närmat oss så är det seriens bästa lag. 28–30 inspelade poäng hade krävts för att jag skulle varit helt nöjd men som sagt, jag ger oss godkänt.

Den spelmässiga processen går åt rätt enligt Flodén som också lyfter fram den värdefulla start man fick under försäsongen. 
– Säsongen startade fint med segern i Björnslaget. Den helgen fick vi ihop gruppen och tron på vår kapacitet. Att spela bra i enskilda matcher är en sak men det krävs allt och lite till för att stå som slutlig vinnare. Vi har jobbat mycket med att implementera spelidén för alla nya spelare och bygga femmor med olika ansvar. Vår breda och kompetenta trupp har gjort det möjligt att kombinera utvecklingsfokus och resultat trots långtidsskador och sjukdomar. Spelmässigt är vi på rätt väg och höjden i spelet har visat sig allt tydligare.

Laget har blivit bättre och bättre under säsongen men Flodén ser utvecklingsområden. 
– Passningskvalité över hela planen och bollbesluten i anfallszon behöver förbättras. Likaså att behålla boll i duellspelet. Vi tappar boll för enkelt och kan inte etablera längre anfall i tillräckligt stor utsträckning. Vi behöver bli skickligare på att sätta fast bollen i anfallszonen för att skapa tryck och fler hot. Special teams är på god väg att bli bra. Boxplay har vi skruvat på och hittat rätt. Powerplayspelet handlar om självförtroende, disciplin och en övertygelse på det vi skall göra. Vi har hittat en väg som nu skall följas.

Offensiva urladdningar har varvats med matcher där det varit svårt att hitta nätet. Något ledarstaben identifierat och jobbat mycket med. 
Vi skapar rikligt med målchanser och har inget problem i den bemärkelsen men behöver bli bättre på att omsätta målchanser till mål. Men det handlar inte bara om det utan också om beteenden. Efter Zenithmatchen så har vi jobbat med beteenden som att ta bollen framåt, driva spelet mot mål, skapa ytor med genomlöpningar och hota i A-ytan oftare. Med genomlöpningarna har vi fått våra backar mer delaktiga i anfallsspelet och oftare kunnat hota i A-ytan. Jag tror inte heller det är en slump att efter Zenithmatchen har 13 av lagets 21 mål gjorts av backar. I snitt har vi höjt målproduktionen från 4,0 till 5,25. Det vi har jobbat med verkligen gett effekt.

En hög lägsta nivå är grunden för ett vinnande lag men det gäller också att pricka in ett antal topprestationer. Flodén har några favoriter. 
– Jag tycker att vi har tre matcher som sticker ut lite extra. Samtliga på bortaplan, Backadalen, Almås och Landvetter. Matcher som på förhand är unika på sitt sätt. Backadalen för att det är ett förväntat toppmöte och av tradition brukar det vara jämna och betydelsefulla tillställningar. Vi gör en urstark laginsats i 60 min. Almås är speciell för det är matchen efter förlusten mot Zenith. En reaktion var ett måste och tjejerna levererar en toppinsats. Landvettermatchen var som helhet ett stort steg i rätt riktning där det avgörs i sista minuten. Även första perioden hemma mot Kungälv var riktigt fin där vi driver upp ett makalöst tempo, attackerar konstant och sköljer över våra motståndare. Vi har sett till prestationer och inspelade poäng varit starkare på bortaplan men matchen mot Kungälv i Ryddan visade att vi är på rätt väg även där.

Det återstår 10 matcher i serien och det är mycket kvar att spela om. Fram tills nu tycker Flodén att tabellplaceringarna är relativt väntade. 
– Landvetter är som jag varit inne på seriens bästa lag. Även om det är 30 poäng kvar att spela om så ser jag det ytterst osannolikt att något lag kan komma i kapp. Pixbo, Backadalen och vi ligger som förväntat i toppen och på åtråvärda plaster till nya div 1. Kungälv har fått ett rejält lyft med sin nya stab. Kan man knipa en 5:e plats? Förvånande att se Stenungsund på 11:e plats. Ett givet topp 6 lag om man mönstrar sin bästa line up kontinuerligt. 

Laget kör egenträning nu och januari blir en viktig månad för fortsättningen av serien. Flodén ser fram emot vad som komma skall. 
– Vi hade en svag period januari 2023. Det var struligt med skador och sjukdomar. Vi gick, som Järdhage brukar säga, på fälgen och tog endast 2 av 9 poäng första tre matcherna. Glädjeämnen och vitamininjektioner då var Steff och Julia som kom in och lyfte gruppen med tävlingsinstinkt, glädje och energi. Även om förutsättningarna är klart bättre nu med en bredare trupp och tuffare konkurrens om platserna så behöver vi angripa januari påkopplade, hungriga och fulla av energi och glädje. Vi kommer också skruva lite på det gemensamma träningsupplägget med syfte att lägga in en växel till. Ser jättemycket fram emot att starta upp med laget den 3 januari och gasa mot segrar och en fortsatt jakt i toppen av tabellen.