Härlig trepoängare mot Burås!

241
Foto: Christoffer Sturesson

Det blev en målsnål match när vårt damlag mötte tabelltvåan Burås i Svingeln. Burås med tre inledande segrar visade sig bli en rejäl utmaning för våra tjejer och precis den kamp vi förutspådde.

Första perioden är jämn sett till skottstatistiken 7-7 och bollinnehavet upplevs relativt jämbördigt. FBC’s passningsspel hackar stundtals och anfallen blir korta. Vi kan inte skapa något direkt tryck i anfallszon. Burås spelar rakt och direkt i uppspelsfasen och kan på ett bättre sätt nagla sig fast på vår planhalva.

Sarah Flodmar gör efter en lång rehab sin efterlängtade debut och spelar mycket stabilt matchen igenom. Carin Ernby i Burås kasse är snudd på lika omutlig. 0-0 efter första.

Efter paus kommer Lerum ut som ett vassare lag och trycker på. Anfallsstrukturen är bättre, anfallen mer etablerade och målchanserna farligare. Lerum får ett powerplay efter 5.25 som tyvärr blir resultatlöst och kort därefter skapas en kvick, dubbel målchans genom Emma Brydolf (skott i täck) följt av en diagnal till Ida Hawerman (backhandskott precis bredvid stolpen). Halvvägs in i perioden så kommer matchens första mål. Efter ett långt anfall hittar Ida Åberg sin kedjekamrat Nina Olsson i slottet. Nina nyper till med en låg halvvolley som helt ställer Ernby i Buråsmålet. Tiden är 10.36.

13.06 tar sig Burås in i matchen resultatmässigt och kvitterar med ett smart hörnfrislag. Efter det blir FBC avvaktande i press på bollhållare och tappar markering när forward lyfter i slottet. Instick, direktavslut och 1-1. Burås stärks av sin kvittering och skapar flera avslutslägen från fickan vid Lerums bås men Sarah räddar både skott och visar pondus i målområdet och hanterar returspelet utan problem. Perioden slutar 1-1.

FBC startar perioden kontrollerat med bra passningsspel. En spelvändning via mitten skapar en 3 mot 2 situation och Burås drar på sig en två för slag. FBCs PP-spel blir lite statiskt och avvaktande – två avslutslägen skapas men man kan bättre. I ivern att trycka in ett ledningsmål tappas positioner och markering. Burås spelvänder och ett farligt friläge uppstår men Sarah gör sig stor och skottet går utanför målramen.

Kort därpå trummar Lerum på med ett långt anfall. Ebba Johansson trampar in och tar ett liberoavslut som fastnar i slottet. Men Emma Brydolf är vaken och kan med ett backhandskott, slå in den fria bollen i nätmaskorna. Lerum har efter ledningsmålet flera finfina spelvändningar och 2 mot 1 lägen genom Ida Åberg och Emma Brydolf men Burås jobbar knallhårt i sin backcheck och lyckas avvärja båda situationerna.

Sista fem minuterna spelar Lerum klokt, rullar back back och spelar av tid. Burås tar time out med ca två minuter kvar. FBCs 5 mot 6 uppställning är stabil och man ligger rätt i positonerna, täcker skott, kan vinna tillbaka boll, anfalla mot det tomma målet och tiden rinner iväg för hemmalaget.

Lerums två lagkaptener kommenterar:
Frida Zätterman: ”Riktigt goa poäng! En riktig krigar-match! Vi får behålla den goa känslan och tagga om för en ny matchvecka.
Stephanie Borg Nilsson: ”Det blev en svårspelad match för oss. Burås hade som vanligt ett riktigt tight försvarsspel som gjorde det svårt att komma till vassa avslut. Svingelns golv var dessutom inte det roligaste, riktigt halt och studsigt, vilket gjorde att vårt passningsspel inte riktigt satt som det skulle. Detta utnyttjade Burås och var snabbt ute och högg på oss när vi inte hade riktigt kontroll. Men vi hade också ett bra försvar och hade ganska bra kontroll på motståndarna matchen igenom. Vi vann rättvist även om vi hade kunnat önska mer av spelet.

Coach Hugosson ger sin syn på matchen:
”Burås är alltid svåra att möta. Förra säsongen var det två tuffa fighter och vi visste att det skulle bli likadant denna gång. Vi kommer inte upp på vår nivå framåt men defensivt gör vi en mycket bra match.
Täcker mycket skott, är först på många returer och vinner närkamper. Att släppa ett mål i en innebandymatch är starkt. Vi växer för varje match i flera delar i vårt spel. Det ser väldigt bra ut inför framtiden.

Segern är den tredje raka och för upp damlaget på en andra plats, tillika kvalplats! I ett hårt arbetade lag där alla tre femmorna visade grym inställning stack Ellinor Falck och Sarah Flodmar ut lite extra. Nästa match spelas om en vecka mot Kärra IBK i Lerums Arena.