Lerums tur att vända – seger mot Lindås

421
Fredrik Bäckman är tillbaka i gammalt slag! Foto: Christoffer Sturesson

Efter helgens snöpliga förlust mot Åstorp/Kvidinge där FBC Lerum i två perioder briljerade så väntade säsongens första derby när bortamatch mot Lindås väntade. FBC Lerum tog extrapoängen i sudden death och vann med 5-6 (3-2, 2-0, 0-3, 0-1).

Lindås rivstartade och tog ledningen efter bara 31 sekunder då Kasper Hydén satte sitt första mål på väg mot hattrick i första perioden. Ett frislag hamnade framför mål där Hydén till sist fick träff och studsade in bollen i nättaket. Hans och Lindås 2-0 trycktes in tre minuter senare på en kontring. FBC stack emellan med 2-1 på straff inlirkad av matchens fempoängare Fredrik Bäckman som verkar vara tillbaka i samma slag som innan sin skada. När matchens andra poänggörare Noah Johansson fick syna botbänken efter 8 minuter tog det bara 15 sekunder för Lindås att sätta 3-1 och hattricket var fullbordat av Kasper Hydén som återigen tog tillvara på en retur framför mål. FBC:s Tim Sandblom reducerade mycket snyggt Lindås ledning i 13:e minuten med ett klapp-klapp-mål och det var 3-2 inför andra perioden.

Andra perioden blev tämligen tempofattig, statisk och ganska tråkig. Det var två lag som ställde upp sig och Lindås stod för periodens två mål. Patrik Malmström visade vilken skarpskytt han är när han vände upp och drog in 4-2 i 14:e minuten och strax därefter borrade Daniel Alsén in 5-2 i krysset bakom Viktor Wedlin i FBC-kassen.

Uppförsbacke för FBC alltså men i tredje perioden växlades tempot upp och framförallt visade man att motståndarlaget gör bäst i att hålla sig med fullt manskap på plan. När Lindås fick en tvåa i sjätte minuten tog det knappt en minut innan Noah Johansson serverades en macka vid bortre stolpen och vi hade 5-3. Lindås fick möjlighet att öka på sin ledning med straffslag i 10:e minuten men Viktor Wedlin lyckades rädda. 11.36 var det i stort sett en kopia av 5-3 målet. Noah målskytt och Bäckman assist på samma sätt – riktigt snyggt 5-4. När så Lindås fick ytterligare en tvåa var det för tredje gången samma konstellation som producerade, Noah målskytt och hattrick även i tredje perioden, Bäckman assisterande. 5-5 och det resultatet stod sig matchen ut när slutdelen av perioden var mycket avvaktande. Inget av lagen verkade vilja gå miste om i alla fall en poäng.

I sudden death var det mycket speltid på förstafemman fortsättningsvis och när halvminuten återstod bjöd Noah Johansson tillbaka och Fredrik Bäckman fick sätta 5-6.

FBC Lerum vinner mot Lindås för första gången i allsvenskan och man gör det rättvist sett över hela matchen. Notera att FBC Lerum nu har två 18-åriga spelare i toppen av poängligan, Joel Ekström 30 p och Noah Johansson 23 p. Fredrik Bäckman ligger sjua med 16 p och har då ändå bara spelat 5 av de nio matcherna.

Coach Anton Olofsson var nöjd efter matcher: ”Jag tycker vi gör en solid prestation och sett till 60 minuter tycker jag vi skapar fler klara lägen än Lindås men de är effektivare än oss. Vi bjuder återigen på några för enkla mål bakåt. Strongt av grabbarna att fixa två poäng ändå när utgångsläget var som det var inför tredje och även om vi hellre tagit 3 poäng så är vi glada för 2 idag.”

Nu väntar Warberg borta på söndag. Warberg ligger i dagsläget trea med 15 poäng, två mer än Lerum på femte plats men med två matcher mer spelade i den haltande tabellen.

Matchstatistik