Delad pott i Varberg

354
Förgrundsgestalter i FBC Lerum Foto: Christoffer Sturesson

Hade 6-6 och 1 poäng erbjudits FBC Lerum innan höstsäsongens sista match mot topptippade Warberg hade förmodligen man tagit emot det utan att tveka. Men när slutsignalen ljöd efter förlängning var det nog ändå med lite besvikelse som FBC Lerum fick vända hem då man ledde med 5–2 inför tredje perioden och man blir första laget som tar poäng mot Warberg i Sparbanken Wictory Center denna säsong.

Bortamatch mot Warberg IC en måndagskväll – vad kan vara mer inspirerande inför julledighet? När Warberg stänkte in sitt första mål redan efter en dryg minut var det nog en del som satt hemma och kände förfäran inför fortsättningen. Men FBC Lerum ruskade av sig och gjorde en otroligt bra förstaperiod och var helt klart det lag som stod för grannlåten där. När Isak Stöckel i de blåklädda fick sona två minuter jobbade FBC sig metodiskt fram till skottläge för Jocke Fors som smaskade in bollen vid målvaktens högra stolpe på assist från Joel Ekström. Strax därefter gav aggressiv forechecking från Eddie Nissen och Victor Johansson resultat och Victor kunde servera William Ljungqvist en sidledspass som han slog in i boll till 2-1 efter 8.57. Warberg hade en hel del problem med särskilt FBCs förstafemma och de producerade ytterligare ett mål i första perioden. Uppspelsvarianten på planens högersida lyckades igen och firma Oscar Johansson, Noah Johansson och Joel Ekström sågade sig mycket snyggt fram till 1-3 i början av 16:e minuten där Joel var sist på bollen.

En period med mersmak där FBC Lerum definitivt inte behövde be om ursäkt och för de som streamade matchen var det lite roligt att höra expertkommentatorn och gamla skyttekungen i Warberg och Svenska Landslaget tala om det unga Lerum i positiva ordalag. Skottstatistiken vanns av bortalaget med 3-8.

Warberg fick reducera i andra periodens tredje minut på ett långskott som Viktor Wedlin i FBCs mål nog inte var helt nöjd med sin insats på. Warberg lyfte sig lite jämfört med prestationen i första och Lerum hade en dal i sitt spel som kunde inneburit fler mål i baken men istället fick man öka på sin ledning med en riktig delikatess. Oscar Johansson hittar Joel Ekström som skapat sig yta mellan Warbergs backar – där vänder han på en femöring och slår in 2-4 på volley i 8:e minuten. Warberg vinner skotten med 7-5 i andra.

En go känsla är det fortfarande när FBC går in till periodvila och när man kommer ut till tredje tar det bara knappt en minut innan Warberg får sin andra tvåa. FBC Lerum är ju ett av seriens bästa powerplaylag och det bevisade man återigen. Denna gång var det Fredrik Bäckman som med ett slagskott hittade närmaste krysset till 2-5, tid 2.53. Utsökt läge men i innebandy kan det gå fort vilket man fick uppleva igen. När Noah Johansson fick en tvåa för slag efter 5.03 utnyttjade Warberg det rätt snabbt till 3-5 och bara 20 sekunder därefter ringde det igen – när FBCs försvar inte var riktigt lika mycket på tårna som tidigare.

Lerum fick spela powerplay ännu en gång efter halva perioden men denna gång skapades nästan ingenting och Warberg fick lite energi och i 13:e minuten var det så kvitterat och coach Anton Olofsson tog timeout för att lugna laget och dra upp riktlinjerna inför återstoden av perioden. Det blir två mål till i matchen, båda i 15:e minuten. Det är först Noah Johansson som får fritt läge från halva plan och han älgar fram och sätter kallt bollen i krysset till 5-6 men i samma minut ser vi kvitteringsmål igen från Warberg. Visst finns det chanser åt bägge håll under de minuter som kvarstår men det blir varken mål i tredje eller i förlängningen.

Sett till hela matchen så gör FBC Lerum en riktigt bra insats. Det är ett mycket rutinerat Warberg som möter ett mycket ungdomligt FBC Lerum med framtiden för sig och man åker hem med en poäng och laget har rakat ihop 15 poäng efter halva säsongen vilket man bör vara rätt nöjda med.

Vi är så klart nöjda men så som matchen utspelade sig och vände och svängde så kunde de blivit, tre, två, ett och noll poäng. Vi är stolta över kollektivets insats och visar att vi är att räkna med.”, säger ass coach Ludwig Bengtsson efter matchen.

Se highlights från matchen här