Oflytet grinade Lerum i ansiktet

443
Foto: Christoffer Sturesson

I en extremt frustrerande tillställning blev Lerum nollade i Rydsbergshallen mot ett extremt defensivt Malmö som lyckades med sin gameplan samtidigt som Lerum inte riktigt kändes igen. 4-5 blev det till slut efter 1-2, 1-2, 2-1.

Förutsättningarna inför matchen var raffinerade. FBC Lerum skulle vid vinst och tre poäng kunna se på Lindås-Lagan imorgon och bli kvalklara. Malmö å sin sida hade en teoretisk chans att nå samma men då skulle precis allt gå deras väg. Matchen fick spelas på klassisk mark, i Rydsbergshallen, pga en upptagen Lerums Arena.

När första perioden kommit fram till sjunde minuten drabbades FBC Lerum av trippel olycka. Victor Johansson stukade foten och i samma byte gav Malmös rensning kontring och friläge som de gjorde 0-1 på och i nästa byte petade bortalaget även in 0-2, tid 07.39, när Lerum inte var på tårna.

Lerum satte därefter gasen i botten och tryckte ner Malmö i försvarszon. Ett utsökt spel genererade till sist läge för Fredrik Bäckman som bara hade att slå in bollen i öppen kasse. Så långt hade halva första perioden gått. Matchbilden var tydlig – Lerum hade stort bollinnehav mot ett lågt försvarande Malmö som hade några giftiga kontringar. Helt jämnt i skottstatistiken när hemmalaget valde att spela runt istället för att skjuta i Malmös framgångsrika täck.

Lerums förstafemma hade i andra periodens både två och tre mycket fina lägen men marginalerna var inte med de rödklädda. I nästa byte har man t o m en boll inne men domarna menade att det var ett slag från FBC-spelaren i momentet innan. Men sedan händer det som Malmö hela tiden väntar på. En passning med lite för lite marginal och Malmö kontrar två mot en och det är 1-3. Riktigt lök på laxen blir det i femte minuten när Malmö dessutom får ett straffslag som ger bortalaget ytterligare ett mål. Nu är Lerum i brygga. Ett par gånger under säsongen har FBC hamnat i ofas och liknande situationer när det vanliga spelet inte funkar och bollarna inte träffas som de brukar

FBC får en gyllene chans att vända på trenden och symptomatiskt så är det faktiskt inte en klubba som är sist på bollen utan en fot som styr in 2-4 efter 8.48. Joel Ekström rubriceras ändå för målet.

Resten av perioden blir mållös med en konstant FBC-press mot Malmös mål men köttmuren är svår att hitta vägar genom och när ”stämmet” inte riktigt är där får Malmö energi och visar en offervilja som om matchen gällde något för deras del. Skotten vanns av Lerum med 9-6 men Malmö målen med 1-2.

Malmö verkar ha allt med sig denna match. Efter bara 20 sekunder hamnar ett inte så märkvärdigt skott under Wedlin och letar sig över mållinjen till 2-5.

I början av fjärde minuten hittar Joel Ekström Martin Roos som får öppet mål och kan göra 3-5. Men det är som förgjort sen. Chanser skapas hela tiden men i avgörande lägena så träffas inte bollen rent eller så går den på nån tå. Det blir ett powerplay igen för Lerum i elfte minuten och det tråcklas och vrickas men bollen vill inte komma till sitt mål och överläget resulterar ej.

Det blir en chans till när Malmö får ytterligare en tvåa. Lerum tar ut Wedlin och när Fredrik Bäckman äntligen fick bollen rätt satte han 4-5 med 1,5 minut kvar. Lerum satsar allt men Malmös mur består och man håller sin ledning matchen ut.

Nu blir det alltså en avgörande match mot Lagan på söndag – missa inte den kl 17.00!

Highlights