En poäng borta mot Lagan

322
Foto: Christoffer Sturesson

Efter torsdagens inställda match mot Fagerhult så väntade Lagan borta under lördagen. En hall och ett motstånd där man skulle försöka vända fjolårets negativt känsla till en positiv och tre viktiga poäng i kampen om kvalplatserna.

Ett sargat Lerum med flera skador kom till spel med två kedjor där Robin Pagoldh fick chansen att vakta kassen från start och där även Felix Eriksson fick förtroende att starta matchen.

Lagan började matchen på tre femmor och lät Lerum ha mycket boll där man istället kröp långt ner och spelade en tight defensiv. Lagan skulle dock ta ledningen när Tim Brithen kunde slå in en retur i powerplay framför kassen när Anton Svanberg satt utvisad. SSL-meriterade Jansson i Lagans mål skulle sedan få svettas lite när Lerum vid ett par gånger om kunde komma till avslut, men inget som ledde till mål. Stora delar av första perioden hade samma utseende därefter. Lerum med mycket boll, men mycket spel utanför boxen där de farliga avsluten saknades och istället var Lagan nära att göra 2-0 där Pagoldh stod för en monsterräddning.

Period två började något öppnare där spelet vände vid fler tillfällen. När Lerum fick ett drömtillfälle att kvittera så kunde istället Jansson på nytt stå för en bra räddning, sätta igång en omställning där istället Lagan gjorde 2-0 via Hugo Karlsson. Lagans låga försvarsspel från förstaperioden byttes emellanåt ut emot ett man-man-spel och Lerum hade fortsatt svårt att skapa klara lägen innan man fick chansen i powerplay drygt halvvägs in i perioden. Även om Lerum hade ett par avslut mot målet så kunde Lagan redan ut det och även skapa den farligaste målchansen i en omställning. Matchbilden förändrade sig inte särskilt och när väl Lerum lyckades lirka upp Lagans tighta defensiv med enskilt bra prestationer så kunde Jansson på nytt agera vägg. Känslan var att det var en matchbild som hemmalaget var klart nöjda med där Lerum hade desto mer att fundera på inför den avslutande perioden.

Under inledningen av den tredje perioden så var det Lagan som öppnade starkast och hade bud på fler mål, men mitt i den sekvensen så kunde istället Fredrik Bäckman sno åt sig bollen på mittlinjen, sätta full fart mot målet och iskallt rulla in en reducering bakom Jansson. Matchen fortsatte i ställningskrig och även om Lagan hade chanser så var känslan att man absolut inte ville gå bort sig heller. Med drygt fem minuter kvar kom kvitteringen när Ludvig Gustafsson kunde kriga in bollen och bara 15 sekunder senare kom även ledningsmålet när Joel Ekström satte dit ett direktavslut, assisterad av Fredrik Bäckman. Ledningen skulle dock bli kortvarig då Lagan redan i efterföljande byte kvitterade när Kasper Qvarfordt framspelad av Hugo Karlsson, inte gjorde några misstag. Än värre skulle det bli när Lagan i nästa byte tilldömdes en straff, en straff som William Park slog, men där Pagoldh var otroligt följsam och räddade. Lagan drabbades sedan av en utvisning och efter den första svaga powerplayet så skulle detta ge utdelning direkt när Fredrik Bäckman från vänsterkanten hittade in med ett långt avslut vid borte stolpen. Med drygt 1,5 minut kvar så valde Lagan att plocka målvakt och med bara 15 sekunder tilldömdes man ett centralt frislag där Mattis Wiberg fick igenom ett tungt dragskott som letade sig in bakom Pagoldh och räddade en poäng. Matchens sista sekunder blev dock irriterade och inte mindre än tre utvisningar föll, två för Lagan och en för Lerum vilket gjorde att Lerum fick chansen i powerplay under inledningen av sudden.

Där lyckades man inte förvalta övertaget trots ett par bra chanser och istället skulle lagen till sist få dela på poängen där matchutvecklingen blev intressant, efter två inledande tempofattiga perioder där den tredje bjöd på desto mer underhållning. Vi ska även lyfta fram att Fabian Lakander fick sina första minuter i Allsvenskan i ett par byten under matchens gång.

Huvudtränare Ricard Carlsson efter matchen.

Jämna och tillknäppt match som väntat borta mot Lagan. Vi får inte in bollen dom första två perioderna där deras målvakt gör ett par monsterräddningar som gör att vi får jobba i uppförsbacke. Vi känner dock att vi är det bättre laget hela matchen och får äntligen lite utdelning i sista. När vi har ledningen så var känslan att vi skulle lösa det men oturligt så sätter dom ännu ett frislag med bara sekunder kvar.

I förlängningen har vi väl öppet mål två gånger om men får inte in den och vi får tyvärr nöja oss med en poäng.

Det känns helt klart som vi förlorade två poäng idag, men vi får vara nöjda med att vi kommer tillbaks efter underläge och att vi spelar mognare och smartare som vi pratat om.

Nu väntar Örebro borta nästa helg där man på nytt behöver jaga tre poäng för att fortsatt haka på i toppskiktet.