En stark seger och Lerum vidare till kvalfinal!

567
Foto: Christoffer Sturesson

Efter förra helgens oavgjorda inledande match i det allsvenska kvalet så väntade returen på bortaplan under lördagen. En helt avgörande match där vinnande laget skulle gå vidare till nästa kvalrunda. Lerum gjorde dock processen kort när man avgjorde matchen omgående!

Lerum rivstartade verkligen matchen. Det tog bara 28 sekunder innan Linn Löberg placerade in 0-1 via en frislagsvariant för Lerum, som idag spelade i sina svarta bortaställ. Lerum fortsatte därefter att mala på och när krutröken hade lagt sig efter matchens inledande sex minuter så stod det 0-4 på tavlan i Lerums favör. Spelet jämnades därefter ut något, men Lerum kontrollerade händelserna på planen och kunde avsluta perioden med ett snyggt 0-5 mål där Edda Gudnadottir hittade in till Elsa Norsell som satte sitt andra mål för dagen.

Lerum fortsatte i den andra perioden att kontrollera händelserna, vinna de flesta närkamperna och skapa flera fina målchanser. Höllviken försökte, men hade svårt att komma förbi och igenom Lerums presspel. Lerums poängdrottning från seriespelet stod för periodens båda mål som kom under de avslutande fem minuterna av perioden. Första målet blir hon vackert framspelad av Ellinor Falck, innan hon utökar Lerums ledning till 0-7 efter en fin inbrytning från fickan. Känslan var här att Lerum redan efter 40 minuters spel stod klara som segrare.

En match är ju dock sextio minuter, men i den avslutande perioden så spelar Lerum av matchen effektivt. Höllviken tillåts ha lite mer boll och skapar några målchanser vilket också leder till dubbla reduceringar med cirka fem minuter kvar att spela. Det blev dock aldrig några nerver, utan Lerum kunde spela av de sista minuterna och tillslut vinna både stort och rättvist. Lerum avancerar nu vidare till nästa kvalrunda där Växjö IBK väntar efter deras seger i dubbelmötet mot Olofströms IBK.

FBC Lerums målvakt Sarah Flodmar om matchen:
”Vi börjar matchen otroligt starkt till skillnad från senast och dem kändes rätt så chockade. En viktig start som gjorde att vi kunde spela med ett bra självförtroende och stort lugn resten av matchen. Vi följer vår gameplan till punkt och pricka och sätter vårat försvar som varit fokus sedan förra matchen.”

Huvudtränare Mattias Flodén om matchen:

”Wow, vilken match tjejerna gör! Vår game plan satt klockrent. Vi styr tempot och kontrollerar matchen på båda planhalvorna. Vi lyckas med att vara både diciplinerade och aggressiva i försvarsspelet. I spelet med boll är vi modiga och fina.Tjejerna gör säsongens bästa insats när det gäller som mest! Det är verkligen imponerande! Nu skall vi njuta rejält och vara stolta över det vi presterat. På måndag börjar uppladdningen mot Växjö. Vi ser fram emot att tävla mot ett allsvenskt lag.

Nu väntar två kvalfinaler mot sjuan från Allsvenskan Södra Växjö IBK. Det är samma förutsättningar som inför mötena med Höllviken. Totala resultatet över två matcher räknas, vinnaren av dubbelmötet spelar i Allsvenskan säsongen 2022/23. FBC Lerum kommer att inleda på hemmaplan torsdag 14 april kl 19.45 i Lerums Arena.