Tillbaka på vinnarspåret

238
Foto: Christoffer Sturesson

Vårt damlag begav sig i lördags till klassisk innebandymark, Aktiviteten i Mölndal för möte med Mölndals IBF.

Förra säsongens tillställning i Aktiviteten var en gastkramande historia där FBC Lerum efter mycket om och men lyckades vinna med 5–4. Alla som var med den gången minns vilken tuff match Mölndal gav oss. Med det i minnet samt förra helgens förlust mot Landvetter var det fullt fokus på revansch samt att göra en riktigt bra prestation. FBC Lerum mönstrade tre femmor där Edda Gudnadottir dubblade som högerback och i målet gjorde Laura Ekman sin första match i seriespelet.  

FBC Lerum hade genomgående ett stort bollinnehav under matchen. Men i den första perioden tog det ett tag innan strukturen i uppspel och metodiken i anfallsspel satt så som det var tänkt. När det väl gjorde det skapades fina målchanser. I matchminut sju spräckte FBC nollan när Lina Engström hittade nätet med ett lågt vinkelskott från vänsterkanten. Assisten stod Tilde Engquist för. För dagen svartklädda BC Lerum fortsatte att skapa oreda på Mölndals planhalva men skotten sköts lite för ofta i täck. 

Hemmalaget som är erkänt farliga i sina omställningar stack upp i attacker när FBC obeslutsamt tappade boll i offensiva fickor. När FBC fick bett i sin höga press var situationen den omvända. Mölndal tappade boll i sista tredjedelen och FBC skapade heta målchanser. I periodens näst sista minut kunde Nelly Larsson påpassligt, från nära håll, klappa in 0–2 efter att FBC pressat Mölndals backar till bolltapp. Ett viktigt mål som förutom att det skapade trygghet även var rättvist sett till matchbilden. 

Den andra perioden inleddes av ett mycket effektivt FBC. Redan i det första bytet satt 0–3. En urtjusig spelvändning, där bollen gick som på ett snöre, levererade Lina Engström den sista passningen till Tilde Engqvist på högerkanten som distinkt satte bollen i nät intill målvaktens första stolpe. I bytet därefter var det dags igen. Återigen satt passningar blad-blad och denna gång var det Edda Gudnadottir som stod för en fin passning till Stina Persson på insidan av Mölndals mittfältare. Stina hittade närmsta krysset med ett välplacerat skott och 0–4 var ett faktum. 

Mölndal tog time out kort därefter, höjde sin intensitet och lyfte upp spel något men Laura Ekman var stabil och trygg i sitt målvaktsagerande. I stället för en välbehövlig reducering från hemmalaget så målade FBC Lerum 0–5 på frislag, signerat Ida Åberg och Edda Gudnadottir. Edda sköt en bit utanför slottet och bollen letade sig in i nät bakom målvakten. Matchen var nu nästan halvvägs till slutsignal. FBC fortsatte att trumma på och kunde ha gjort både ett sjätte och sjunde mål men hemmalaget hade också några heta målchanser. Tydligast minns vi ett vinkelskott från vänsterkanten som smet precis utanför Lauras bortre stolpe. Möjligen fick Laura fingertopparna även på det skottet, det var svårt att se. 

Den tredje perioden förändrade hemmalaget sitt försvarsspel. Den låga 2-2-1 med högerstyrning byttes ut mot en högre press där två forwards klev upp med en center som skulle låsa centrallinjen. Till viss del förändrade det matchbilden då FBC´s backar fick mindre tid med bollen och ett försök till give N go vid mittlinjen ledde tyvärr till ett bolltapp och Mölndal kontrade in 1–5 genom poängstarka Victoria Karlsson. 

Efter Mölndals reducering hittade FBC Lerums hjälpspelare bättre ytor i uppspelsfasen och man kunde länka backarnas passningar vidare varpå stora ytor uppstod på Mölndals planhalva. Effektiviteten var dock inte den bästa i avslutsmomentet men initiativet var åter hos bortalaget. Ett fulländat anfall i matchminut 14, som FBC högerback Edda Gudnadottir var högst inblandad i, satte punkt för målgörandet i matchen. Nelly Johansson bröt in från sin vänsterkant och kunde vid mittlinjen sätta upp Edda som fyllde på offensivt. Skottet satt återigen fint och vi kunde notera ytterligare ett läckert spelmål av bortalaget. En härlig 6–1 vinst för FBC Lerum som visade upp ett underhållande spel och vinsten var klart rättvist. 

Stina Persson om matchen: 
Väldigt skönt med vinst och ta med sig tre poäng hem till Lerum. Vi startar matchen starkt och bär med oss en go känsla efter första perioden. Vi hade med oss den energin i resten av matchen och vi kämpade hela vägen. Vi var det bollförande laget och det var viktigt att vi värderade våra lägen och tog bra beslut. Vi hade en bra träningsvecka där vi övade på sådant vi trodde skulle bli nycklarna till vinst vilket fungerade bra. 

Huvudtränare Mattias Flodén ger sin syn: 
Betydelsen av vår fina träningsvecka visade sig tydligt. Vi var väl förberedda och matchplanen fungerade bra. Hela laget skall ha ett stort beröm för insatsen. Alla jobbade knallhårt för varandra och spelet med boll var både kreativt och effektivt. Jag tycker att vi bjuder på lördagsunderhållning i Aktiviteten! Vi vill rikta ett stort tack till vår underbara publik som alltid stöttar oss, hemma som borta. Återigen var det ni som lät mest och vår unga klack från F10/11 med trumma och megafon satte extra krydda på stämningen. 

Nu väntar ett litet uppehåll för damerna innan laget spelar nästa hemmamatch i Rydsbergshallen onsdag 9 november kl 19.30 – motståndet står FBC Vinga för.