Femetta mot Alingsås

315

Av någon anledning så har det alltid känts mer som derby när FBC Lerum möter Alingsås än när man möter lag från Göteborg – trots samma avstånd. Gårdagens möte i dam-JAS hade också derbykaraktär med fullsatt på läktarna och ett hemmalag som var tokpeppat som underdog mot det inför säsongen favorittippade Alingsås. Det blev en femetta för FBC Lerum – seger med 5-1 (0-0, 2-0, 3-1).

FBC Lerum började på tre femmor vilket man kunde bibehålla under hela matchen vilket förmodligen hade en påverkan då man orkade hålla i mot Alingsås som körde på två femmor. Första perioden var jämn och FBC ställdes på prov men lyckades spela sig genom Alingsås höga press. Det fanns chanser åt båda håll men perioden blev mållös.

FBC fick en drömstart i andra perioden och redan i första anfallet lyckades energiska Ebba Samuelsson erövra bollen bakom mål och kunde spela friställda Stina Persson framför mål som kunde slå in 1-0 efter bara 40 sekunder. Målet gav energi i hemmalaget och man tog över mer av händelserna på plan och försvarade sig framförallt mycket bra. 5 minuter senare var det Stina Persson som gjorde om Ebbas bedrift och kunde servera Elvira Palmer som gjorde sitt första för dagen och vi hade 2-0. Man lyckades hålla Alingsås vassa spelare på avstånd och de gånger man fick till skott stod grymma Alva Lindqvist i vägen i mål. Inga fler mål i perioden och Lerum kunde gå till pausvila med ledning men 2-0 är inget i innebandy.

Inför tredje visste FBC att om man bara håller tätt så blir inte Alingsås på två femmor piggare ju längre matchen gick. Elvira Palmer fick sen några lyckosamma minuter och gjorde på egen hand både 3-0 och 4-0 i 6:e och 8:e minuten och FBC kunde kontrollera resten av matchen. Man fyllde på med 5-0 genom ett snyggt anfall där Ella Westerberg på pass från Alva Kindstedt kunde dra in FBCs sista mål efter 12 minuter. Alingsås fick ett tröstmål när dryga minuten återstod av matchen och det blev tre riktiga goa poäng till Lerum som står på sex poäng på tre matcher och då har man redan gjort säsongens tuffaste match – borta mot Pixbo.

Coach Mats Lomander efter matchen:

En otrolig kämpainsats av tjejerna som var ruggigt fokuserade – framförallt i sitt stabila försvarsspel. Trots klar och rättvis seger vet jag att vi kan klart mycket bättre än vad vi presterade idag. Fortfarande ser jag gärna att vi har längre anfall, tar smartare avslut och är noggrannare överlag i vårt passningsspel men idag njuter man bara! Det är också så skönt att kunna spela på tre femmor hela matchen vilket säger mycket om den bredd vi har med över 20 utespelare som konkurrerar om platserna och dessutom har vi tre tongivande spelare skadade idag.

Matchstatistik