Osannolik upplösning

1163
Rydsbergshallen exploderar. En fantastisk bild av Thorbjörn Grindhage.

Idag spelades en av de mest rafflande matcherna på många år i Rydsberg. FBC:s herrar hade ett stort favorittryck på sina axlar och tre poäng var ett måste för att bibehålla avståndet neråt. Nu blev det två efter en osannolik matchupplösning.

Tränare Jonny Paridon var lättad efter matchen.
– Det var en helt galen match! Vi startar matchen precis som vi vill och ska nog vinna den perioden med 3–0. Sen blir det väldigt mycket boxplay i andra perioden och det känns som stormen Gudrun blåser rak motvind mot oss! Väldigt viktigt att vi reser oss sätter tvåan innan paus! Tredje perioden spelar vi mot ett mål riktigt skönt att vi får dom målen som vi förtjänar. Starkt av killarna att vända matchen, säger Jonny.

En 1–0-ledning vändes till ett 1–4-underläge efter en svag andraperiod med mycket irritation från hemmalaget som inte direkt hade fördel av domsluten.

I första perioden gav Oscar Eriksson Elfsberg hemmalaget ledningen redan efter 1.58 och det fanns bud på mycket mer när FBC hade ett kraftigt övertag i skottstatistiken. Tyvärr blev det inte några fler mål men magkänslan var ändå rätt bra.

Åby rivstartade andra perioden och vände snabbt till 1–2 efter att kvitteringsmålet gått på en Åbyfot och in och därefter fick de en gratischans på en kontring då Lerum gick bort sig. Sedan rycktes hela andra perioden sönder då domarna ville annat än hemmaspelarna. De dömde bland annat en dubbelutvisning efter 5.26 men Daniel Dahl fick fem minuter och Åbyspelaren två. Efter två av de fem utvisningsminuterna åkte dessutom Pontus Persson ut för protest mot domslut och detta utnyttjade Åby genom att måla två gånger. FBC-spelarna kokade och knöt näven i fickan och på ren ilska reducerade laget två gånger om genom Bjerthin och Dahl.

Underläge dock då inför sista perioden med 3–4 som Åby utökade till 3–5 i femte minuten. Ett powerplay för hemmalaget utnyttjades när, den för dagen, starke Tommie Lundgren virkade fram bollen till Pontus Persson som gjorde 4–5, tid 08.39. Tiden rann på och ett powerplay till blev resultatlöst och när sen domarparet hittade en hands när Persson vispade ut bollen ur målburens baksida såg det mörkt ut. Det dröjde ända till 19.44, då Pontus Perssons 5–5-mål lyfte taket på Rydsberg. Åby tog då ut målvakten för att gå för tre poäng och fortsatt hopp att kunna rädda fortsatt allsvenskt spel nästa säsong. Pontus Persson får då tag på bollen och med en sekund kvar av för tredje smet hans backhand från halva plan nån centimeter utanför stolpen.

Dags för förlängning och FBC gick för extrapoängen och tog tidigt ut Wedlin för att spela med sex utespelare. Ett par misstag höll på att innebära bortamål men istället fick FBC spela powerplay sista minuten. Uret stod på 04.59 när Tommie Lundgren bågade och hans svepande skott borrade sig upp i krysset och hela hallen briserade i eufori!

Se Pontus Perssons kvitteringsmål här och Tommie Lundgrens segermål i sista förlängningssekunden här.