Historien upprepade sig – damerna slog Floda i derbyt efter förlängning

359

Det var en match som hade allt som ett derby ska ha. Det märktes på spelarna att detta verkligen var en kamp som man ville vinna. Kanske var en seger i sig viktigare än att nå ett kvalspel. När man ser spelare gråta över misstag, snäsa åt en fotograf, välja en tjongboll i hörnen elva gånger av tio och jubla efter varje mål som om man vunnit VM-final – då vet man att det är det på riktigt. Kvällens derby mot Floda var en fantastiskt bra fredagsunderhållning.

I första perioden var det Floda som hade ett bollövertag. FBC lyckades inte riktigt sätta press på hemmalaget, men skapade ändå minst lika många farliga lägen. Ändå var det Floda som tog initiativet i målprotokollet. Amanda Svanström hann med att göra både 1–0 och 2–0 på fina skott från svåra vinklar innan Sandra Hawerman reducerade kort före första periodpausen, briljant framspelad av Sofia Duvander.

Tendensen var den rakt motsatta efter pausen. Nu gick FBC gick högre upp i banan och pressade Floda hårt. Hemmalaget stressades till misstag gång efter gång. Hawerman gjorde sitt andra för dagen tidigt i perioden. Men det är två andra episoder från den andra perioden som satte sig på näthinnan. Det var först ett makalöst tryck i spel fyra mot fyra då Lerum hade två skott i målramen på fem sekunder och ytterligare ett antal chanser under en magisk halvminut. Men ledningsmålet lät vänta på sig. Till slut, när Flodas attacker blev allt mer sporadiska och korta, var det så dags för den andra höjdpunkten då 15-åriga Emma Lundblad trampade runt målet och tryckte in ledningsbollen vid bortre stolpen – Emmas första A-lagsmål.

Men varken Emma eller Sandra var nöjda med detta. Sista perioden präglades av många utvisningar och Floda utnyttjade den första och kvitterade innan minuten var spelad. Strax därpå drabbas FBC av ännu en utvisning, men nu var det boxplayprinsessan Hawerman som slog till efter att ha kommit fri från halva plan. Skottet tog visserligen i stolpen, men returen träffade målvakten och gick in i mål. Ännu en utvisning gav dock Floda spel med fem mot tre och kvitteringen kom som ett brev på posten.

Nu var perioden inte ens sju minuter gammal och det dröjde ytterligare sex minuter innan Floda lite överraskande tog ledningen. Lerum såg dock inte på något sätt slaget ut och kvitterade igen efter en indianare av sällan skådat slag från en Flodaback.
Trots några heta chanser på slutet slutade matchen mellan ärkerivalerna oavgjort för andra gången i rad. Resultatet innebar att bägge lagen förlorade det sista hoppet att kunna nå kvalspel till division 1.

Nu gällde det hedern och ”titeln” som kommunens bästa lag. Och precis som i förra mötet i Rydsbergshallen var det FBC som ville mer och avgjorde i förlängningen. Klockan hann bara ticka 37 sekunder innan Emma Kovac resolut hängde in segermålet. Passande nog kom assisten från dagens bästa spelare Emma Lundblad.

Länktips
Intervju med tränare Lennart Isaksson
Bildalbum Rasmus Tynander
Bildalbum FBC Lerum
Lerums Tidning om matcher