Staffan Hjalmarsson – fystränare med bubblande energi

1281

Sedan ett par veckor tillbaka är Staffan Hjalmarsson klar som fystränare för vårt herrlag i allsvenskan. Det är en energifylld man som nu kommer ägna ännu mer tid åt att bygga upp A-lagsspelarnas fysik.
– Det är en mycket inspirerande och utmanande uppgift. Känslan är stor glädje och bubblande energi, precis det fysträning handlar om och erbjuder, säger Staffan.

Du är älskad av spelarna för ditt engagemang, din stora kunskap och viljan att bry sig om alla. Berätta lite om dig själv?
– Jag är pappa till två töser och boendes i Lerum. Har en älskad särbo i Björkekärr och de godaste vänner utspridda lite här och där. Jag är en nyfiken och vetgirig rörelsenörd som nog helt enkelt har det lite för bra. Uppskattningen från spelarna är ömsesidig, jag sätter verkligen det största värde på vårt arbete tillsammans och ser såväl förmåga som utvecklingspotential i var och en av pojkarna, som jag envisas med att kalla dem. Det är en enastående grupp att träna tillsammans med!

Din idrottsbakgrund är gedigen med en idrottslärarutbildning på GIH i grunden och erfarenhet av elitidrott i bland annat friidrott, badminton och styrketräning.
– En mångkampsgren med ett femtiotal grenar hade passat mig bra, haha, jag är hyfsad på mycket men inte riktigt bra på något. Jag har nog (nästan) alltid haft ett djupt intresse för olika rörelsemönster, hur dessa optimeras och utvecklas samt fysiska kvaliteter som krävs. Kommer till exempel ihåg att jag ägnade ett sommarlov i unga år åt att lära mig kasta diskus och kan än idag komma ihåg den förväntansfulla känslan när diskusen roterade ut över pekfingret.

Du är nyfiken och utvecklingsbenägen. Hur arbetar du för att utveckla dig själv och din roll som ledare?
– Jag bollar gärna och ofta idéer med andra fystränare, idag främst inom fotboll och friidrott och läser också mycket facklitteratur och aktuella forskningsrapporter. Att ta del av andras kunskap är värdefullt, en del ”upptäckter” kommer tillbaka med jämna intervaller, en del är helt nytt och för utvecklingen framåt.

Du tjuvstartade ditt arbete förra säsongen i september 2014 när du klev på det Allsvenska tåget. Vilka erfarenheter och kunskaper tar du med dig till år två?
Jag kände ju flera av spelarna sedan tidigare men årets säsong har trots det präglats av hitta ett arbetssätt som optimerar truppens fysiska prestanda över hela säsongen. Eftersom jag inte var delaktig i försäsongen har det ställts krav på omfattning, balans och noggrannhet för att undvika överbelastning. Här har arbetet tillsammans med sjukgymnast Anna Wulf varit helt avgörande. Utan hennes förebyggande och rehabiliterande arbete hade jag varken kunnat eller vågat gasa på som jag gjort. Direkt efter säsongen genomförde jag dessutom individuella samtal med hela spelartruppen. Resultatet blev massor av kloka och värdefulla tankar och idéer inom olika områden på såväl organisations-, grupp- och individnivå. Varje spelares personliga resa är en viktig del av lagets. Jag värderar dialogen med spelarna väldigt högt, vi arbetar tillsammans och lär av varandra.

  Klicka här för att läsa fortsättningen av intervjun – och om premiären för den nya Fysbloggen.