Följ Fysbloggen med Staffan

637

Staffan Hjalmarsson är inte vara fystränare för herrarnas A-lag. Han är mycket intresserad av allt som handlar om fysisk rörelse och utveckling. Nu startar han Fysbloggen här på fbclerum.se

Här nedanför kan du läsa fortsättningen på en lång intervju med Staffan.
Första delen av texten hittar du här.

Målsättningen är att utveckla varje individ såväl fysiskt som mentalt men även bygga på kunskaper om träningslära för att kunna bli sin egen coach. Hur jobbar ni i staben för att uppnå detta?
En god kommunikation är navet i hjulet. Vad ska vi utveckla? Varför det? Hur ska vi göra det? Hur ser vi att vi lyckas? När vi i ledarstaben skapar känslan av att ”det här gäller mig” hos varje spelare blir också kunskapen vars och ens personliga. För mig har många och långa samtal med Jonny varit oerhört värdefullt. Det är högt i tak i diskussionerna, det finns en ömsesidig vilja att lyssna och förstå och ett tydligt gemensamt mål!

Tidigare levde fysträningen sitt egna liv och väl framme i augusti lämnade fystränaren över en välsvarvad trupp till huvudtränaren och vinkade adjö. Men så blir det väl inte riktigt nu?
För mig blir en verksamhet med tre sommarmånaders fysträning, sju månaders innebandy och lite uppehåll däremellan, ganska ointressant att delta i. FBC Lerum har en ambition att utveckla innebandyspelare på bästa sätt och i det ingår både att arbeta med fysiska kvaliteter under hela året och att träna grenspecifikt med klubba och boll under sommaren. Vi vill vara en ledarstab runt laget som sitter ihop, som säger samma saker och som hjälps åt att utveckla och utvecklas.

Vilka fysiska egenskaper anser du är viktigast i dagens elitinnebandy och vad behöver sporten utveckla ytterligare för en ökad attraktionskraft?
– Jag säger speed. I tanke, i fötter, i händer. Vi behöver spelare som kan ta blixtsnabba beslut och klarar av fysiska maxinsatser, med tätare intervaller under hela speltiden. För att åstadkomma det krävs såklart även styrka, uthållighet och teknik. Och förresten, vad är mer attraktivt är bottengas?

Ni drog igång fysträningen vecka i mitten på maj. Hur har det sett ut hittills med innehåll och insatser?
Jag har tillsammans med sjukgymnast Anna Wulf testat spelarna och nu befinner vi oss i en fas med grundstyrka och uthållighetsträning. Nu är vi ganska långt ifrån innebandy och det kan vara krävande för spelarna att hålla blicken på målet. Samtidigt lägger vi nu en absolut nödvändig grund för mer grenspecifika träning.

Målsättningen för säsongen är att gå till ett SSL-kval. Vad anser du om lagets möjligheter att infria förväntningarna?
Allsvenskan Södra blir en serie där de flesta lag kommer ha starka spelartrupper och stora förväntningar och FBC Lerum är ett av dessa. Med detta sagt är målsättningen rimlig och möjligheterna goda. Vilka matcher det kommer bli! Vilka fester! Jag ser med grym förväntan fram emot säsongen!

Det ryktas om en fysblogg på vår hemsida. Berätta om idéen bakom det och dess syfte?
Jag har haft en tanke om att placera fysträningen i en innebandykontext på ett tydligare sätt och ur denna föddes iden om en blogg. Här kommer jag blogga om vår träning under sommaren, om känslor kring riktiga grispass, om gemenskapen som föds ur hårt arbete, om glädjen av att tillhöra ett lag som hjälpas åt, om att säga JA och kanske något helt annat om andan faller på. De första inläggen ligger redan uppe, välkomna!