SSL-meriterade målvakten Oliwer Cedergren klar för FBC

1339

Ännu en spelare av hög klass är klar för spel med FBC Lerum allsvenska herrlag. 23-åriga Oliwer Cedergren är en rörlig och reflexsnabb keeper som närmast kommer från fjolårets seriesegrare Karlstad IBF. Han kommer att ge Viktor Wedlin en hård kamp om platsen i buren.

Oliwer har upplevt två SSL-kval med Karlstad IBF och spelat två SSL-säsonger med Jönköpings IK respektive Karlstad. Han har värdefulla erfarenheter från spel på den högsta nivån, vilket blir en stor förmån för vår spelartrupp att kunna ta del av.

Cedergren har fått ett jobb som kommunikatör på ett kommunalt bostadsbolag i Göteborg och kom överens med Karlstad om att bryta kontraktet. Det var förstås andra klubbar i regionen som var intresserade av Oliwer och han samtalade med flera av dem.
– Jag gick på magkänslan, när jag valde FBC Lerum. Jag fick en bra presentation av klubben, satsningen man vill göra och hur man ska jobba med organisationen och spelartruppen och allting runtomkring. Dessutom var det en rolig inramning med publiken när jag var här och spelade seriepremiären med Karlstad i fjol och det är klart att man vill vara en del av det. Sedan har man redan fått in några bra nyförvärv redan. Ni har någonting riktigt bra på gång här, säger Oliwer.

Hur ser du på framtiden med FBC Lerum?
– Jag ser det väldigt positivt. Klubbens mål är att vara i superligan 2017 och det blir också mitt mål. Sedan ser jag fram emot att få en nytändning med ny ort, nytt lag och nya människor.

Vad tror du om allsvenskan södra kommande säsong?
– Det blir en tuffare serie än förra året. Höllviken kommer ju tillbaka med egentligen samma gäng. Sedan har Visby och Jönköping stärkt till ordentligt. Många andra har kvar samma lag så det kommer blir en väldigt tuff och rolig serie. De som kommer på matcherna kommer att få se mycket bra innebandy. Det kommer att bli riktigt roligt.

Vilka är dina styrkor som spelare?
Jag är snabb i sidled och bra reflexer och litar mycket på instinkt. Det senaste året har jag jobbat väldigt mycket med grundpositionen, som jag känner mig väldigt trygg i. Jag försöker alltid vara tydlig i min kommunikation med backarna och styra och hjälpa dem. Det värsta jag vet som målvakt är att det finns oklarheter om vem som ska göra vad. Tydlighet är viktigt, då blir det lättare för alla.

Hur mycket känner du till om din blivande konkurrent och kollega Viktor Wedlin?
– 
Jag har bara hört gott om honom som målvakt och person och jag ser fram emot att konkurrera med honom. Jag har haft en liknande situation i Karlstad och det har fungerat väldigt bra. Konkurrens är något jag trivs med.

– Tanken i Karlstad förra säsongen var att vi skulle spela lika många matcher och så blev det i stort sett, men det blev inte direkt varannan match. Det berodde mycket på vilka vi mötte. Vi hade en duktig målvaktscoach som scoutade helt rätt i stort sett varenda match.

Vem är du som person vid sidan av planen då?
– En framåt och social kille som aldrig gör saker för 99 procent utan alltid 100. Samtidigt tar jag dagen lite som den kommer, jag är flexibel och anpassningsbar. Gillar att följa all idrott, jag har inga speciella favoritlag, men kollar mycket på sport. Brukar engagera mig totalt under OS, spelar ingen roll vilken sport det är. Sen spelar golf lite då och då, även om det var ett tag sedan nu.

Vår nye burväktare letar nu efter någonstans att bo. Bostadsmarknaden i Göteborg är som bekant inte den bästa. Och hans blivande arbetsgivare är noga med att inte ge någon en gräddfil till boende. Men Oliwer har en avslappnad inställning till detta.
– Jag sökte en lägenhet och fick köplats 1 786 av 1 800. Jag kanske får bo här nere i källaren i hallen så länge, hehe.

Sportchef Mattias Flodén sitter under intervjun och myser. Han ser mycket nöjd ut över att ha kontrakterat ännu en målvakt med rutin från SSL.
– Oliwer har gjort ett mycket gott intryck på oss. Han är en ambitiös och pålitlig kille som kommer passa perfekt in i vår grupp av spelare. Han prioriterar goda träningsvanor, ser positivt på konkurrens samt har förmågan att kunna sätta laget för jaget.

Flodén ser det som en stor fördel att laget nu har tillgång till ett perfekt komplettement till fjolårets förstaval Viktor Wedlin.
– Med rekryteringen av Oliwer så har vi målvaktsstilar med olika spetsegenskaper. Tillsammans med Viktor Wedlin är vår målvaktsposition nu högkaratig och komplett. Lägg därtill lovande 95:an Hampus Grindhage, som nu får en ypperlig möjlighet att se och lära av två mycket skickliga målvakter.

– Vi är väldigt glada och stolta över rekryteringen av Oliwer Cedergren och vi ser framemot två härliga säsonger tillsammans, avslutar Flodén innan han tar järnhästen hemåt i det vädret.

SPELARFAKTA
Namn: Oliwer Cedergren.
Född: 1991.
Tröjnummer: 71.
Moderklubb: Hovslätts IK.
Övriga klubbar: Jönköpings IK 2010–2012 och Karlstad IBF 2012–2014.