Otroligt viktig trepoängare för herrarna

826
Foto: Thorbjörn Grindhage

FBC Lerum vinner övertygande det heta, och ack så viktiga derbyt mot IBF Göteborg med 5–3. Förgrundsfigurer i ett mycket taggat och inspirerat Lerum var Mattias Lundberg, Pontus Persson som var inblandad i alla fem målen samt målvakt Viktor Wedlin.

Första perioden börjar som väntat lite trevande med ett FBC som känns som det lag som har bäst råg i ryggen. Detta förändras något när Lerum får sin första tvåa då IBF Göteborg visserligen inte gör mål men händelserna och chanserna jämnas ut. Det skapas vassa chanser åt bägge håll men det är Göteborg som tar ledningen efter en kontring i sextonde minuten.

I andra perioden ser vi ett lite mer aggressivt Lerum som stressar Göteborg i sin iver att peta in kvitteringsboll och hitta det rätta flytet i spelet. Hungern och jävlaranammat syns i ögonen på hemmaspelarna men målen uteblir. Minuterna rinner iväg utan några mål åt något håll och IBF är på intet sätt ofarliga utan tar tillvara på varje lite möjlighet då Lerum är ouppmärksamma.

FBC Lerum får ett gyllene läge då man får spela i numerärt överläge. Efter både stolpskott och en boll som rullar längs med mållinjen, är det gubben-i-lådan Pontus Persson som till sist ur absolut dödvinkel petar in 1–1 i den femtonde minuten.

Bara 13 sekunder senare bågar sig Johan Dahlqvist in i skottsektorn efter ett frislag och hans dragskott hittar rätt precis innanför stolpen och ledning.
Nu har FBC momentum och ger absolut allt i alla situationer och man behåller ledningen perioden ut.

I tredje periodens andra minut drar Göteborg på sig en tvåminutare och kapten Richard Westman hittar från sin pointposition en ledig maska och utökar Lerums ledning.
Halvannan minut senare norpar Lerum bollen på mittplan och kontrar i ett flygande anfall in 4–1 genom Pontus Persson på pass från Niclas Skoglund.

En lite onödig FBC-utvisning ger IBF ett reduceringsläge som man tar vara på. Efter 44.40 var ställningen alltså 4–2, tre mål på under två minuter.
Men målkavalkaden är inte över. För klockan hinner bara ticka dryga halvminuten innan Rydsbergspubliken får se riktig delikatess, då en lång lyra upp till Pontus Persson direktstyrs till framrusande Mattias Lundberg som trycker in Lerums femte mål.

Det höll sedan på att bli en repris kort därefter när FBC sågade sig fram genom Göteborgs försvar men målvakten hann med i sidledsförflyttningen.

Göteborg börjar nu bli desperata, samtidigt som det lyser självförtroende i hemmalaget, som med kreativa lösningar skapar ett gäng riktigt vassa lägen. Men så plötsligt ger lite slarv ger Göteborgs Jonatan Åkesson ett fritt läge som han förvaltar på bästa sätt. Men FBC stressar inte upp sig. Laget spelar sansat och värderar varje läge noggrant för att inte ge Göteborg liknande chanser igen.

Göteborg tar ut målvakten mot slutet och skapar ett massivt tryck mot Lerums bur. Men Viktor Wedlin och kämparna framför honom lyckas reda ut det hela med mycket slit. Hemmalagets bäste spelare Mattias Lundberg håller råstarkt undan i anfallszon och fördriver viktiga sekunder.

I slutsekunderna får poängkungen Pontus Persson en motspelare lite otäckt över sig och blir liggande på plan en stund men tar sig lyckligtvis för egen maskin ut från plan.
En oerhört viktig trepoängare för FBC Lerum som fortsätter att visa styrka på hemmaplan. Och vilket lag skulle inte vara det, men ett sånt och tryck som det är i Rydsbergshallen, inte minst i en derbymatch som denna.

Innan matchen var FBC under nedflyttningsstrecket, men segern lyfte laget till en sjunde plats med 13 poäng. Sex poäng från den kvalplats som laget har som mål för säsongen.

Innan matchen delades priset för Årets Seniorlag 2014 ut av Lerums Tidning. Vi minns säsongen och våren 2014 då FBC Lerum tog steget upp i Allsvenskan. Två av spelarna, Pontus Persson och lagkapten Anton Olofsson, tog tillsammans med tränarduon då, Daniel Dahl och Andreas Berntsson, emot priset.

I första periodpausen får sedan en rörd legendar, Magnus T Carlsson, ta emot priset som Årets Ungdomsledare 2014.
– Det finaste pris man kan få som ungdomsledare i Lerums kommun, kommenterade Magnus själv.

Text: Mats Lomander. Foto: Thorbjörn Grindhage.

MATCHFAKTA