Osannolik upplösning i damdramat – FBC klara för kval

1115
Arkivfoto: Thorbjörn Grindhage
Med 5 sekunder kvar av ordinarie matchtid gör FBC Lerums damer det helt avgörande 6-6-målet vilket innebar 1 poäng och Surte skulle som bäst kunna komma ikapp poängmässigt men inte rimligtvis vad gäller målskillnad. Nu blev det helt klart när tjejerna i sudden death slår in segermålet efter 32 sekunder. Slutresultat  7-6 efter periodsiffrorna 2-2, 1-3, 3-1, 1-0.
FBC Lerum hade förutsättningarna klara för sig inför sista seriematchen mot Pixbo. En poäng räckte för kvalspel men först skulle Pixbo klaras av och det var sannerligen inte det enklaste.
Pixbo visade att de inte kommer att låta Lerum få en walk in the park. Det var en del nerver som var utanför tröjorna i matchinledningen och Pixbo fick ta ledningen efter 11.45.
FBC replikerade snabbt och vände snabbt inom 40 sekunder genom mål av Emma Kovacs och Sandra Hawerman och hade där momentum i matchen som hade ett högt och intensivt tempo.
Pixbo fick en något simpel straff tilldömd sig när det såg ut som en snygg brytning och de förvaltade den till 2-2 i 17:e minuten.
FBC kommer ut från periodpausen och sätter gasen i botten och konstant press på Pixbomålet. Målchanserna duggar tätt hela tiden men Pixbos målvakt gör en heroisk insats och står emot alla skott som går mot målet. Symptomatiskt får Pixbo göra ledningsmålet till 2-3 när man kommer upp i ett av sina fåtaliga anfall. Lerumstrycket minskar något och Pixbo får oroväckande även göra 2-4 i 15:e minuten på ett skott som inte såg otagbart ut.
I en tilltrasslad situation framför Kakan i Lerums mål får en Pixbospelare klubban på bollen och gör där 2-5 – tid 19.38. Nu var det en del gamnackar i lerumslaget men i sista självande sekunder fick man hål på Pixbos målvakt till det viktiga 3-5-målet. Emma Kovacs var sist på bollen när klockan står på 19.58.
Tredje perioden går till historien som en av de mest spännande dammatcherna någonsin i Rydsberg. FBC reducerar i 7:e minuten genom Emma Kovacs till 4-5 men Pixbo ger aldrig upp och ger Lerum ett otroligt motstånd med att de inte hade särskilt mycket att spela för.
I numerärt överläge petar Emma Kovacs in sitt 4:e mål för dagen när uret stod på 12.21. Anstormningen avstannade sedan när FBC fick sin första utvisning efter 13.45. Sekunderna rann iväg och när 15 sekunder återstod hade FBC tagit ut målvakten men hade bollen bakom eget mål. Ett snabbt lyft mot mål och i kaoset framför mål var Nina Olsson sist på bollen och Lerum gör 6-6 – med 5 sekunder kvar av matchen!!! Taket lyfter och FBC har tagit poängen som behövdes men sedan ska även förlängningen spelas.
Det tar bara 32 sekunder för FBC att göra det avgörande 7-6-målet och Sandra Hawerman får göra det. Detta innebär att det kvittar om Surte gör 40 mål mot Guldheden – FBC Lerum är ändå klart för Playoff 1 mot div 1-laget Nykvarn.
Den matchen spelas i dubbelmöte där FBC först har hemmamatch nästa lördag den 12:e mars kl 16.00 i Rydsberg. Returmötet spelas i Nykvarn utanför Södertälje helgen därpå.
Matchens lirare i Lerum blev Emma Kovacs och i Pixbo gick det till målvakten som gjorde en otrolig match.