Äntligen en trepoängare i Rydsberg

371
Andreas Franzén gratuleras efter sitt läckra mål! Foto: Thorbjörn Grindhage

Det har varit tomt på trepoängare i drygt en månad och när så äntligen det blev seger hemma i Borgen var det en oerhört skön känsla för hemmalaget. Det blev 6-5 (1-1, 1-2, 4-2) i en mycket jämn och rolig match.

Första perioden gick helt klart på poäng till FBC Lerum som vann skottstatistiken med 11-3 men på tavlan stod det 1-1. FBC spelade målmedvetet och kontrollerat och lirkade upp Pixbos försvar föredömligt dock utan att sätta pricken över i:et. Det var 2-3 skott i målvaktshjälmen, missat öppet mål och ett stolpskott. Bägge målen gjordes i lagens båda powerplay. Anton Rieden slog efter 9.15 in 1-0 på en målvaktsretur och Pixbo gjorde efter snyggt samspel 1-1 i sitt PP efter 19.38.

pontusmalskytt

Inledning av andra perioden var rörig med slarvigt spel från bägge lagen jämfört med första periodens kontrollerade spel. FBC får spela i numerärt överläge i sjätte minuten men får inte till något riktigt farligt spel och när Pixbo norpar bollen blir FBC lite för provocerade i sin kamp att ta tillbaka bollen och drar då på sig en tvåa. Initialt är det spel fyra mot fyra men när Pixbo spelar 5 mot 4 gör de sitt andra PP-mål för dagen efter 10.10. Pixbo är kreativa i det spelet och skapar huvudbry för hemmalaget. Redan i anfallet därefter kvitterar dock FBC Lerum genom ett patenterat Johan Dahlqvistskott upp i krysset till 2-2, tid 10.52. Pixbo får sen ta ledningen igen, 16.36, när deras klart bäste för dagen, Johan Borgström, serverar en crosspass över hela banan som öppnar upp FBC:s mål för ett skott till 2-3. Minuten därefter drar FBC på sig en utvisning för slag vid en pixbokontring och det spelet ogillar FBC. Pixbo är fyndiga här och det är farligt om igen men Lerum håller nollan i sitt boxplay.

”lagom” – var Oliwers kommentar till den makalösa räddningen i sista minuten.

Inför tekning i tredje perioden vaskar lagledningen om rejält och går ner på två femmor. FBC har ett stolpskott i början och när man sen får powerplay utnyttjar man detta till att kvittera 3-3, tid 4.28. Tyvärr är glädjen kortvarig för i nästa situation kontrar Pixbo in 3-4, 40 sekunder därefter. I samma minut drar FBC på sig sin fjärde tvåminutare och får återigen fokusera sig på att försvara sig mot det luriga pixbopowerplayet. Den här gången reder FBC ut det föredömligt och dödar utvisningen. 10.01 – halvvägs in i perioden får FBC lön för mödan och ett riktigt snyggt mål ger 4-4, Andreas Franzén dundrar in passningen från Erik Ström i krysset. Nu är FBC på tårna och ger allt i alla situationer och är det lag som ser ut att vilja mest med en exalterad Staffan Hjalmarsson i båset. Det ger äntligen resultat och efter ett par riktigt giftiga chanser kan till slut Richard Westman trycka in ledningsmålet 5-4 efter 16.35. Pixbo chansar och tar tidigt ut målvakten och skapar tryck mot hemmamålet och det resulterar i kvittering efter 17.58. När Pixbo drar på sig en tvåa efter 18.15 när man försöker få stopp på Mattias Lundberg får FBC en gyllene chans i sitt flow att avgöra. Det är också samme Mattias som får göra 6-5 och då är tiden 18.32. Pixbo tar ånyo ut målvakten och skapar samma tryck som man gjort hela matchen i numerärt överläge. FBC får tag på bollen vid ett tillfälle och har chans att avgöra i öppen bur men får aldrig riktigt läge. Oliwer Cedergren gör en helt matchavgörande, utomjordisk räddning i sista andetaget av matchen och FBC Lerum reder ut stormen i slutet när trycket i Rydsbergshallen är pulserande. En sista chans får Pixbo när FBC får en två sekunder från slutsignalen och efter lite debacle kunde de spelas av och jublet lyfte taket och Kool and the Gangs Celebration fyllde högtalarna.