Seriens tätaste målvaktspar inför Zenith

246

Inför helgens drabbning borta mot seriens tabellåtta Zenith har FBC Lerum släppt in minst antal mål och detta är mycket tack vara seriens bästa målvaktspar – Oliwer Cedergren och Viktor Wedlin.

 

Coach Mattias Flodén har en angenäm utmaning att välja vilken av målvakterna som ska vakta målburen vid varje matchtillfälle. De har en oerhört jämn räddningsprocent men har två olika målvaktsstilar och personligheter som kan utnyttjas olika beroende på motstånd, dagsform osv.

Vilka är då dessa två kombatanter och vad skiljer dem?

Varit målvakt i annan sport?

Oliwer: Var hockeymålvakt tills jag var 13. Testade även någon säsong som fotbollsmålvakt faktiskt, där var det framförallt vädret som inte lockade. Gillar inte kyla.

Viktor: Jag var målvakt i fotboll förr, men slutade när jag var 10-11 och gick över till innebandyn. Tyckte de va skönt att slippa regnet och kylan.

Började spela innebandy som målvakt?

Oliwer: Faktiskt inte. Började spela mest på skoj med mina kompisar, då blev min position back. Första matchen tog jag en femma och sedan ett matchstraff, matchen efter tog jag 3 st 2:or. Mitt hockeytänk passade inte riktigt in på innebandyplan, om man säger så. Fick välja mellan att byta lag eller att bli målvakt.

Viktor: Nej, gjorde 2 hela träningar som utespelare innan en av målvakterna och jag hoppade in, fick aldrig hoppa ut igen.

Moderförening?

Oliwer: Hovslätts IK

Viktor: IBK Pantern

Förebild i innebandyvärlden?

Oliwer: Har egentligen aldrig haft någon. Man visste ju vem Johan Anderson var eftersom han spelade i JIK. Sen fick jag äran att spela i samma lag som honom, och det är först efteråt som man fattat hur löjligt bra han var.

Viktor: Har aldrig haft någon riktig förebild, men jag har sett upp till många olika spelare genom tiderna.

Vad triggar dig mest inför en match?

Oliwer: Om det på förhand blir mycket folk på läktaren. Finns inget tråkigare at spela inför tomma läktare.

Viktor: Måste säga att fulla läktare och svårt motstånd får mig att tända till ordentligt.

Vilka är dina styrkor?

Oliwer: Kommunicera med backarna (hoppas de tycker det i alla fall), sen ser jag mig själv som ganska kvick och snabba reflexer.

Viktor: Skulle vilja säga att jag är hyfsat skicklig på att läsa av spelet och kommunicera med mina backar, vilket gör att jag är följsam och får god hjälp. Och med min storlek täcker jag upp målet ganska bra.

Vad hos Oliwer/Viktor peppar dig till att utvecklas än mer?

Oliwer: Weddans längd.. Nä, men jag tror inte vi ser det så. Vi är bekväma med våra grunder och vi har tillräckligt mycket självdriv för att utveckla oss själva. Så ser inte att det är något hos den ena som driver den andra framåt. Men skulle jag få sno något från Weddan så är det hans utkast.

Viktor: Vi har ju lite olika spelstilar som vi utvecklar hela tiden men Oliwer är ju blixtsnabb i sidled och gör fantastiska räddningar när man redan räknat in bollen i mål. Sådana räddningar ger mig en extra sporre att vilja bli bättre!

Favoritmaten kvällen innan match?

Oliwer: En supertrevlig hemlagad thairätt, det är fint.

Viktor: Hmm, har många måltider som skulle passa in här, men så länge det är hemlagat av mamma kan det aldrig gå fel.

Favoritsysselsättning efter en segermatch?

Oliwer: När Skoglund drar igår vår patenterade segersång, då mår man.

Viktor: Segersången i omklädnings rummet och sen komma hem och äta en brakmåltid med familjen.