Pontus har mest derbyerfarenhet

318
Pontus Persson smyger upp vid bortre.
Pontus Persson är en av de få spelare i FBC Lerum som var med när det senast var en ”derbysäsong” 2013/2014. På söndag fylls Rydsberg igen för ett av västra Sveriges hetaste innebandyderbyn och han får ett gäng frågor om vad han tror om matchen, tabellen och läget.
Säsongens hittills mest uppmärksammade match på hemmaplan – vad känner du inför Floda på söndag?
Alltid lika roligt med derby. En härlig inramning med mycket publik och jämna matcher. En match som gäller mycket för båda lagen.
Du är en av få som var med senast vi mötte Floda som hemmalag när vi senast huserade i ettan. Vad kommer du ihåg från det mötena? En seger, en förlust…
Ärligt talat så kommer jag inte ihåg så mycket ifrån de matcherna. Kan vara så att det var det året Anton Olofsson drog upp en boll i bortre krysset på ett frislag från sarghörnet men annars minns jag inte så mycket. Det målet har han pratat om ganska mycket så man har glömt bort vilket år det var han gjorde det…
Förutom en resa upp-och-ner Allsvenska – vad ser du som främsta skillnader sen FBC arrangerade förra derbyt.
Bra fråga! Skillnaden när det gäller Floda från då och nu är att de har byggt om sin trupp och att de satsar för allsvenskan. Har fått in ett par nya spelare inför denna säsong som tex Joakim Fors som bidrar med mycket spetskvalitéer till Floda. Floda har alltid varit starka i sitt kontringsspel något som de fortfarande är idag. När det gäller skillnader från vår sida så har vi också gjort ändringar i år trupp. Är inte jättemånga spelare som är kvar från säsongen då vi gick upp. Vi har även ändrat vårt träningsupplägg och vi tränar ännu mer denna säsong än vad vi gjorde de året vi gick upp. Sen har det väl inte undgått att vi har vår eget CampFBC som jag hoppas vi får se på läktaren på söndag.
Floda vann det första mötet den säsongen också med uddamålet och sen vann vi med 2-4 i början av januari. Uddamålsseger för Floda nu i oktober också – innebär vad i detta mötet?
Tidigare resultat påverkar inte oss. Nu är det ny match och vi spelar om 3 viktiga poäng. Det är väldigt jämt i tabellen och det kan svänga fort. Samtliga derbyn som spelats har varit jämna och det kommer även detta att vara. Gäller att minimera misstag och ta vara på Flodas misstag.
Hur väl känner ni egentligen Floda?
Vi känner Floda bra. Tror båda lagen har bra koll på varandra.
Vad ska ni göra annorlunda denna gången?
Många av våra spelare hade inte spelat något derby tidigare så vi tar med oss det. Nu vet alla vad ett derby verkligen innebär. Det vi ska göra annorlunda är att vi ska vinna matchen. Vi har utvecklat vårt spel med boll plus ett stabilt försvarsspel så vi har goda chanser till att ta hem tre pinnar.
Vad måste ni se upp med?
Vi måste se upp med deras kontringar för där är de duktiga. Sedan har de en del duktiga spelare som vi har koll på.
Även om ni inte rosat marknaden det senaste har ni vunnit 6 av de senaste 7 matcherna – förlust mot serieledande Östra. Förbereder er för kvalspel?
Nej, går inte att förbereda sig för kval än. Det är väldigt jämnt i tabellen så det går inte att ta ut något i förskott. Vi tar en match i taget. Allt kan fortfarande hända.
Det verkar som att det blir fyra lag som gör upp om de tre kvalplatserna bakom Östra – Floda, Hovslätt, Pixbo och FBC. Vad tror du om utgången?
Svårt att gissa på hur det kommer sluta. Tror på en väldigt jämn kamp med dessa fem lagen inblandade. Men gissar på att Östra, Partille och vi tar varsin plats. Den fjärde platsen står mellan Floda och Hovslätt.
Ni har tre intressanta matcher härnäst – Floda, Hovslätt och Partille. Avgörs allt där eller?
Ja vi har ett tuffare spelschema om man tittar på vart lagen ligger i tabellen. Mycket kommer att avgöras under de kommande matcherna.
Du är en av de mest erfarna på plan på söndag. Hur hanterar du pressen på dig själv och laget?
Har alltid höga krav på mig själv när det gäller att prestera. I laget har vi höga krav på varandra och vi gillar matcher som betyder och gäller något. Vi har ingen extra press på oss bara för att det är derby utan vi går alltid för 3 poäng oavsett vad det är för motståndare som står på andra sidan.
Önskescenario?
Önskescenariot är att det blir en jämn match som vanligt och att i vinner med två kassar. Richard Westman avgör i öppen kasse