FBC Lerum vinner allsvenska hemmapremiären

642
Foto: Thorbjörn Grindhage

När FBC Lerum flyttade hela matcharrangemanget till Estrad bjöds det upp till en fantastiskt underhållande allsvensk match mellan FBC Lerum och Lagan IBF där FBC vann med 6-5 (2-1, 2-3, 2-1).

Kolla highlights från matchen här!

Lerum tar ledningen tidigt i matchen när Fredrik Bäckman hittar Anton Sjölund Jurado vid bortre där han trär in bollen. Lagan, som hela tiden hotar i anfallszon, kvitterar sen efter 6.01 till 1-1. FBC är stundtals satta under press men har en tight box som man fredar på ett bra sätt. I 13:e minuten får backen Simon Bjerthin en chans i slottet och snabbt som ögat uppfattar han situationen och slår in 2-1 med en backhand och den ledningen håller Lerum perioden ut.

Lagan är lite vassare sett till hela perioden men Lerum skapar lite farligare lägen.

I andra perioden är det lite mer jämnt och FBC Lerum får en något bättre säkerhet i spelet men Lagan är farliga hela tiden. De får oxå utdelning 1.51 in i andra då man kvitterar 2-2. FBC Lerum sliter hela tiden och får belöning i 5:e minuten då Lagan drar på sig en tvåa för låsning av klubba. Man utnyttjar powerplayet perfekt och Fredrik Bäckman slår in en volley till 3-2 på pass från Anton Rieden.

7.42 har Oscar Johansson oturen att tappa klubben när han backcheckar – eller om klubban slogs/sparkades ur hans hand -och Lagan utnyttjade detta obönhörligt till 3-3. Pigge och snabbe Jonas Similä lyckas i 10:e minuten norpa bollen i offensiva hörnet och serverar sen Fredrik Bäckman som gör ett likadant mål igen till 4-3. Tyvärr slarvas det i uppspelet hos Lerum i 16:e minuten och Lagan är som sagt duktiga på att utnyttja motståndarnas misstag – pang och där sitter Lagans fjärde mål och vi har oavgjort inför 3:e perioden.

FBC Lerum får tidigt redan efter 52 sekunder en tvåa på Axel Malmgren för obstruktion men det boxplayet reder Lerum ut alldeles utmärkt. Kapten Anton Olofsson får sen ge Lerum ledningen genom att styra in sin forne och nye lagkompis Eddie Nissn-Sandbergs snygga pass till 5-4.

I anfallet därefter har Lagan lite lekstuga med Lerums försvar men det ger inte resultat. Nu avlöser målchanserna varandra och Lerum har ett par riktigt härliga chanser men varken Mattias Lundbergs eller Joel Ekströms skott hittar in.

Lerum har klart bättre och mer kreativt passningspel i tredje perioden och även om Lagan är riktigt giftiga känns det lite tryggare. Men så lyckas bortalaget hitta en liten, liten lucka mellan stolpe och Wedlins målvaktsben och vi har oavgjort i Estrad igen – tid 13.22. Lerum får en härlig kontringschans i början av 15:e men Similäs skott går axel ut på målvakten.

1,5 min innan full tid fullföljer FBC ett riktigt bra anfall och till slut hamnar bollen hos Mattias Lundberg på bortre stolpen som dundrar in Lerums sjätte ledningsmål för dagen – det är 6-5 och Estrads tak lyfter! Lagan gör allt under matchens slutskede för att kvittera igen men Lerum lyckas hålla undan och tar sin första trepoängare i Allsvenskan.

En match där Lerum växer ju längre matchen gick och maktbalansen på plan vägde sakta men säkert över till Lerum mot ett Lagan som ständigt hotade i sina anfall.

Coach Mattis Flodén var lyrisk efter matchen:

”En monumentalt viktig seger! Att tidigt vinna allsvenska matcher är oerhört betydelsefullt. I synnerhet för oss som nykomlingar som även haft stor spelaromsättning och byggt en ny grupp.Vi visar upp en hög nivå i anfallsspelet men fortsätter likt premiären att bjuda på målchanser och baklängesmål. Det behöver vi fila bort. Jag imponeras av vår nya grupp att vid motgångar under matchen studsa tillbaka med urkraft och återta ledningen gång efter gång. Det är ett finfint karaktärsdrag. Idag är tredjefemmans prestationer det som sticker ut och i slutändan blir tungan på vågen. Den enheten vinner klart sin match i matchen. Lägg där till Anton Olofsson som ägde hela planen såväl defensivt som offensivt samt debuterande tvåvägsmonstret Eddie Nissen Sandber.”

Många fina insatser från lerumsspelarna men en kund på plan som kapten och spelare var Anton Olofsson som utsågs till matchens lirare och kunde håva in en Fredagsbox från Testagram.

Nu väntar en extremt tuff oktobermånad med tre bortamatcher i rad mot Karlstad, Visby och Malmö innan man får spela nästa hemmamatch i Rydsberg den 4:e november.