P16 vidare till regionsslutspel!

307
Foto: Christoffer Sturesson

Under helgen spelades kvalomgången till årets P16-USM i Almåshallen i Lindome. Lerum klev in i omgången med stora förhoppningar och lyckades efter en dramatisk sista match mot arrangören Lindome, till slut ta sig vidare till regionssluspelet.

Den första matchen för helgen spelades mot Partille under lördagen vid lunchtid. Partille med stor respekt för Lerum föll tidigt ner i ett lågt tight försvar och Lerum spelade sig tålmodigt runt och försökte hitta luckor att ta sig igenom. Två snabba mål gav Lerum momentum och innan första perioden var över stod det 3-0 till Lerum. Den andra perioden fortsatte på samma sätt. Partille ställde upp sig och satsade på kontringar medan Lerum tålmodigt rullade boll. Matchen rullade sakta men säkert på och när slutsignalen ljöd hade Lerum tagit en mycket stabil seger med 7-1.

I match två väntade Varla som behövde vinna efter att ha förlorat sin första match mot Lindome. Lerum var återigen laget med klart störst bollinnehav och när Joel Ekström satte 1-0 efter två och en halv minut kändes det som att det skulle rinna iväg snabbt. Istället så hade Lerum svårt att få hål på Varla i resten av perioden. 14.10 så kvitterade också Varla till 1-1, men med en och en halv minut kvar av perioden satte Gustav Bäckevall psykologiskt viktiga 2-1 innan pausvila. I andra perioden var det inte mycket att orda om utan Lerum seglade sakta ifrån och när slutsignalen ljöd hade Lerum tagit en ny stabil seger, denna gången med 6-1.
– Varken i matchen mot Partille eller Varla så gör vi några supermatcher utan vi gör vad som behövs och krävs är känslan. Samtidigt är det svårt att vara för kritisk när vi ändå vinner, säger Anton Olofsson om de inledande två matcherna

Då även Lindome vann sina två inledande matcher så väntade en avgörande match mellan Lerum och Lindome under eftermiddagen på söndagen. Lindome var här piskade att vinna för att ta sig vidare då Lerum stod på bättre målskillnad och för Lerum skulle ett oavgjort resultat räcka.

Lerum fick en smakstart på matchen när Joel Ekström sprätter in 1-0 efter bara 29 sekunder. Direkt efter drabbades dock Lerum av en utvisning och i det efterföljande powerplayet så kvitterade Lindome till 1-1. Lerum va för tredje matchen det laget som hade klart mest boll, men hade nu svårt att omvandla bollinnehavet till målchanser mot ett Lindome som spelade otroligt uppoffrande och samtliga Lindomespelare jobbade enormt bra i varje byte. Lerum fick ändå ett gyllne läge att ta ledningen i matchen när laget fick powerplay halvvägs in i perioden. Istället för Lerumsledning så kontrade Lindome in 1-2 i boxplay och vild glädje bland hemmaspelarna. 1-2 stod sig sedan till Lindomes fördel hela vägen till pausvila.

I den andra perioden så skapade Lerum mängder med målchanser mot Lindome, men laget hade fortsatt svårt att få in  bollen. Gustav Bäckevall satte ändå 2-2 efter drygt sex minuter, men efter detta brändes mängder med lägen. När Tim Svan klev fram och satte 3-2 med bara sex minuter kvar så trodde nog många att det va avgjort. Lindome vägrade dock att vika ner sig och kvitterade omgående till 3-3. Båda lagen tog sedan varsin time out innan Tim Svan återigen såg ut att ha avgjort matchen när han satte 4-3 med 18.24 på klockan. Lindome fortsatte dock imponera och kvitterade på nytt bara 18 sekunder senare. Lerum fortfarande vidare, men Lindome behövde nu bara ett mål för att slå ut Lerum. Lindome plockade målvakten och satsade allt framåt i slutet och det blev kaotiska senare i slutskedet där ändå Lerum tillslut genom Joel Ekström kunde punktera matchen genom att sätta 5-4 i tom kasse med 18 sekunder kvar.
– Det blev en riktigt nervig tillställning på slutet och det höll på att bli en dyr läxa för oss.. Tillslut redde vi ut det och det var en enorm lättnad efteråt. Det var nära att det gick åt ”pipan”, men vi klarade det och nu kan vi njuta och ladda mot nästa steg i januari. Vill passa på att ge Lindome en stor eloge för deras insats och prestation i matchen. Vill även berömma våra egna grabbar som tillslut löser det och man kan ju inte mer än att vinna, summerar Anton tillslut avancemanget.

Lerum är alltså vidare till regionssluspelet där de kommer ställas mot IBK Alingsås, och IBF Örebro i gruppen. Topp två därifrån spelar sedan ”slutspel” om en plats till innebandyfesten mot topp två i gruppen med Karlstad, Lindås och Linköping.
Samtliga matcher kommer spelas i Alingsås 19-20 januari.

Lättade coacher efter en dramatisk avslutning. Foto:Christoffer Sturesson.