Regionsslutspel nästa för DJ18

219
Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerum spelade under söndagen det första kvalspelet i DJ18-SM som arrangerades av Lindome. Lerum hade hamnat i en tuff grupp med både Lindome och Lindås med spelare i lagen från Allsvenskan, men också Pixbo fanns med i gruppen som Lerum spelat jämna matcher mot i både JAS och division 1.

Pixbo Wallenstam 1-1 FBC Lerum(1-0, 0-1)
I första matchen väntade en viktig öppningsmatch mot Pixbo. Lerum började avvaktande och Pixbo var hetast i första perioden. Laura Ekman i Lerums mål såg till att Pixbo ändå bara gick till pausvila med ledning 1-0 efter ett fint målvaktsspel.

I andra perioden så tog sig Lerum rejält i kragen och spelade betydligt bättre. Det resulterade i flera fina målchanser, men Pixbos målvakt visade att Laura inte var ensam om att vara bra i denna matchen. 1-0 stod sig och tiden såg ut att rinna Lerum ur händer. I ett sista försök så tog Lerum ut målvakten och forcerade allt framåt, det gav resultat när Emma Brydolf kvitterade till 1-1 med 27 sekunder kvar. Ett mycket viktigt mål för fortsättning då 1-1 stod sig.

Lindås IBK 2-5 FBC Lerum(1-3, 1-2)
I andra matchen för Lerum väntade Lindås. Lindås hade förlorat mot storfavoriten Lindome i inledningsmatchen, men bara med 1-2. Började Lerum avvaktande i matchen mot Pixbo så var det tvärtom nu. Sofia Brydolf presenterade sig när hon inom loppet av en och en halv minut hittade målet två gånger om och tog Lerum till ledning 0-2. Lindås reducerade kort därefter, innan Cajsa Reuterberg dundrade upp 1-3 och Lerum gick till en stabil ledning i paus.

När Josefine Wollberg satte 1-4 för Lerum tidigt i andraperioden så kändes matchen avgjord. Ett zorromål i powerplay gav Lindås dock nytt hopp i mitten av perioden. När Lindås också fick en straff med minuten kvar kunde det blir rejält nervöst igen, men Lerum rädde ut det hela och kunde dessutom sätta 2-5 i tom kasse.

FBC Lerum 1-4 Lindome IBK(1-2, 0-2)
Lerum hade skaffat sig ett utmärkt utgångsläge tack vare sina prestationer i de inledande två matcherna. Nu stod det klart att Lerum hade råd att förlora med tre mål och ändå gå vidare, då Pixbo-Lindås spelat klart precis innan denna matchen. Lindome tog en tidig ledning genom matchens gigant, Vendela Svarén. Emma Brydolf kvitterade dock omgående för Lerum som såg ut att få med sig 1-1 till pausvila i en ganska tempofattig förstaperiod. Men strax innan pausvila lyckades Lindome ta ledningen på nytt och vi hade 1-2 inför den sista perioden.

Andra perioden hann knappt börja innan Svarén tryckte in sitt andra för matchen till 1-3 och Lerums andrum började bli allt mindre. Lindome dominerade nu fullständigt mot ett passivt och tröttkört Lerum som gjorde vad de kunde för att freda det egna målet och sin storspelande målvakt, Laura Ekman. 16.05 på klockan när Svarén fullbordade ett hattrick och gav Lindome ledningen med 1-4, nu fick Lerum inte släppa fler mål. Stor kalabalik i slutminuten när Lindome hade bud på fler mål, men Lerum lyckades hålla ut och tog sig vidare med minsta möjliga marginal!

1. Lindome IBK  9p   9-3
2. FBC Lerum     4p   7-7
3. Pixbo Wall.       4p   4-4
4. Lindås IBK        0p   3-9

Nu väntar regionsslutspel för DJ18 när man får åka till Skoghall strax utanför Karlstad i början av februari och kämpa mot Lindome, Skoghall, GS86, Kumla och Lillån om en plats till Innebandyfesten i Växjö.