En avgörande minut ledde Floda till derbyseger

244
Stephanie Borg-Nilsson bäst på planen när Lerum tyvärr förlorade. Foto: Martin Wallén

FBC Lerum kom till dagens derby i gott slag trots förra omgångens förlust mot då serieledande Backadalen. Efter Flodas storseger i det första derbyt så ville Lerum visa att man kan match lokalkonkurrenten. Lerum gjorde också länge detta, men slutminuten i andraperioden blev direkt avgörande till Flodas fördel i returen.

Matchen inleddes i ett ruggigt tempo där både Jasmine Hallberg i Floda och Josefine Wollberg i Lerum avlossade varsitt kraftfullt avslut inom de första 18 sekundera. Floda tog ledningen efter 1.25 när Sofie Ryynänen trampade in i Lerums slott, släppte ut bollen till Jasmine Hallberg som rakade in 0-1 i öppet mål. Lerum repade sig dock snabbt. Det smällde på bra i närkamperna och Lerum tog sakta över spelet och kom till mängder med avslut. Lerum kunde via ett snabbt uppspel kvittera till 1-1 efter 14.12 när Sofia Brydolf bågade runt sin back och placerade in bollen i det bortre hörnet. Lerum hade sedan bud på mer och tog också ledningen när Lerums för dagen bästa spelare Stephanie Borg-Nilsson fint spelade sig ur en press, drev med upp i anfallet och fick en fin passning in i slottet från Frida Saarinen-Ek som hon rakade in till 2-1 med trettio sekunder kvar av perioden.

Floda vände i period 2
Under de första tio minuterna i andraperioden var Lerum inte alls med utan Flodas duktiga spelare fick vrida runt och skjuta lite för enkelt och då gick de från underläge 2-1 till ledningen 2-4 inom sju minuter. Lerum hittade tillbaka in i matchen och kunde reducera med 2,5 minut kvar av perioden genom Annie Dristig, direkt efter Floda hade blivit fulltaligt efter boxplayspel. Med 1,5 minut kvar drabbades Lerum av sin första utvisning. Här blev hemmalaget påminda om att Elin Lundblad inte får ges något utrymme då man, trots bra boxplayspel, släppte in 3-5 med 16 sekunder kvar av perioden. Underläge med två mål för Lerum inför sista perioden tänkte hela Rydsbergshallen, men då klev Floda igenom ett passivt Lerum och utökade till 3-6 med bara tre sekunder kvar. Mycket tungt för Lerum.

Lerum missade sina lägen
Lerum fick en smakstart på sista perioden då Floda kom fel i ett byte och blev för många spelare på planen. Det stämde dock inte i powerplay för Lerum denna dagen utan det blev mållöst. Lerum krigade desperat och skapade mängder med lägen, bland annat missades två öppna mål under slutperioden. Floda försvarade desperat och va giftiga i sina omställningar när bollen erövrades. Lerum fick aldrig in något mer mål, utan istället kunde Floda kontra in slutresultatet 3-7 mot slutskedet av matchen.

Det blev en match där Lerum återigen visade upp ett fantastiskt spel i period ett. I andra perioden tog Floda över spelet när Lerum blev passiva medan Floda utnyttjade sina målchanser och spelade bra. Matchavgörande blir i slutet av andraperioden där Floda via två snabba mål gick ifrån inför sistaperioden. Skottstatistiken 35-21 till Lerum visar att Lerum skapade mängder med målchanser, men tyvärr var inte Lerum tillräckligt effektiva i denna match mot ett skickligt Floda.

Här näst väntar Ale på bortaplan nästa lördag för våra damer som då får försöka studsa tillbaka till vinnarspåret igen.

Statistik och händelser från matchen