Förlust mot Lillån och allsvenska äventyret är slut

506
Foto: Thorbjörn Grindhage

Trots en riktigt bra match och underhållande spel har inte FBC Lerum flytet som behövs denna säsong. Det blir uddamålsförlust mot Lillån där avgörande blir en fyraminutersperiod i andra då Lillån vänder från 3-1 till 3-5. Förlusten innebär tyvärr att FBC Lerum nu inte kan nå lagen över nedflyttningsstrecket.

FBC Lerum gör en strålande första period med en intensitet och frenesi som gladde hemmapubliken. Man ligger högt vilket stör Lillån till en början och på mål är det bara FBC som skjuter under första 9 minuterna. Efter 3.39 drar Lillån på sig dagens första utvisning men FBC får inte till några riktigt heta lägen just i det spelet. I övrigt är det bra tryck från alla Lerums tre femmor. Första målet blir dock Lillåns. Efter att Erik Ström fått en 2:a för slag så gör Lillån ett mycket bra powerplay och på en retur slår man in 0-1 efter drygt halva perioden. Lerum fortsätter dock på samma sätt och det ger utdelning när Joey Hassdal nästan slår sig fram och mitt i slottet tar han sikte och trycker in 1-1 efter 15.40. Lillån har några riktigt bollskickliga spelare som Lerum måste se upp med men överlag är det Lerums period och man vinner skotten med 10-7.

Lerum tar ledningen i andra perioden när födelsebarnet Pontus Persson så snyggt bara styr in den långa sveparen från Erik Ström och det är 2-1 efter 4.35. Lerums juniorer snurrar sen upp Lillån rejält och till slut ska bara Tim Svan dra in 3-1 i öppet mål men nån kroppsdel stoppar bollen och istället dundrar Oscar Johansson in sitt första allsvenska mål till 3-1 efter 7.13. Oscar Johansson är på gång och lyckas någon minut senare sånär med en ”all-icer” från backplats till att gå genom hela Lillånförsvaret men den sista vrickningen över målvaktens ben går inte hem.

Lillån vänder sen tillbaka på mindre än en minut. Först ett mycket snyggt klapp-klapp-mål som ger 3-2 efter 13.06 och när Lerum inte får iväg bollen från slottet efter ett luftslag då tar Lillånspelaren bollen, vänder på en femöring och drar in den i krysset och det är kvitterat 3-3. Lillån gör snygga mål…man tar ledningen 3-4 när en lång diagonalpass hittar helt övergivna lagkompisen på bortre stolpen som bara behöver sätta till klubban till 3-4, tid 16.01. Att det inte går att bjuda motståndarna på det minsta misstag i Allsvenskan blir Lerum påminda om när Lillån skojar in 3-5 efter 16.56.

FBC får lite lugn efter pärsen senaste fyra minuterna när Lillån gått från 3-1 till 3-5 när Lillån får en utvisning. FBC utnyttjar denna också på bästa sätt och det är Anton Rieden som från sin pointposition prickskjuter in 4-5 efter 18.12. Innan perioden är slut blir det en utvisning till och denna drabbas hemmalaget av. Från 18.38 sätts hemmalaget under stor press men lyckas reda ut det hela. Skotten blir 10-11 i andra.

Lerumspubliken hoppades att hemmalaget skulle reda ut resten av utvisningen men Lillån behöver inte mer än 15 sekunder för att luckra upp Lerums box och det är 4-6. Under kommande minuter är det ställningskrig med böljande spel – nästa mål är viktigt för matchen. Det blir Joel Ekström som återigen gör ett spektakulärt mål. Han lägger bollen tillrätta och knackar in ett stenhårt skott i nättaket till 5-6 efter 7.00. Lerum drar på sig en utvisning igen efter 8.29 och i den spelformen är Lillån ett av de vassaste lag vi sett i Rydsberg denna säsong. De hittar passningar genom Lerums och till slut står en fri spelare vid bortre och kan bara slå in 5-7 efter 8.54.

Lerum ger sig inte och har många chanser fram till att det till sist ger utdelning när Pontus Persson virkar fram bollen till kollegan Anton Olofsson som gör 6-7 med 3,5 minut kvar. Lerum gör allt för att försöka kvittera innan slutsignalen men det som vi sett ett antal gånger sker inte denna eftermiddag.

En på det hela riktigt bra match av FBC Lerum och det är extra roligt att juniorerna tar för sig mer och mer för varje match som går. Oscar Johansson får priset som bäste lirare i Lerum denna dag med ett antal konkurrerande kollegor om den utnämningen.

Tyvärr innebär denna omgångens resultat att FBC Lerum nu har ett ointagligt avstånd upp till Karlstad över strecket. Det skiljer nu 13 poäng med fyra matcher kvar att spela. Två av dessa är på hemmaplan och låt oss ge vårt herrlag en bra avslutning av den allsvenska säsongen. Det blir division 1 nästa säsong – om inte den svenska innebandykonflikten innebär något annat.

Vi vet att FBC Lerum kan resa sig snabbt. Förra gången det blev respass på samma sätt var man bara tre sekunder från att kvala sig tillbaka säsongen därpå och säsongen därefter dominerade man div 1 och kvalade tillbaka till Allsvenskan. Nu blir det en division 1-säsong i nya Lerum Arena där ännu fler FBC-fans kan uppleva härlig innebandy!

Highlights från matchen