Pontus Persson ny JAS-tränare i damsektionen

769
Foto: Martin Wallén

Idag har vår nye sportchef på damsidan, Mattis Flodén, gjort klart med ny JAS-tränare i damsektionen och det är ingen mindre än FBC Lerums ikon Pontus Persson. 

Efter Emil Larssons beslut att avsluta sitt tränaruppdrag för JAS-laget har damsektionens sportgrupp jobbat intensivt med att hitta en ersättare. Vi kan nu stolt presentera den erfarna och nyblivna SM-vinnaren (P16) Pontus Persson som ny huvudtränare. Pontus har många års erfarenhet av att vara tränare i föreningen med olika uppdrag i herrakademin. Han tar nu klivet över till damsektionen med ett 1+1 års kontrakt och fokus på JAS-laget.

Hur kommer det sig att du lämnar en herrakademi full av potential och byter spår till damsektionen för att där basa över vårt talangfulla JAS-lag?

Tanken från början var att ta ett sabbatsår och lägga fokus på mitt eget spelande. Förutom alla träningar och matcher blev det lite väl mycket fixande och trixande vid sidan av. Men när frågan kom blev jag sugen. En helt ny utmaning lockade och skapade motivation. Att bidra med det jag samlat på mig och påverka en grupp gjorde att jag bestämde mig för att tacka ja. Det skall bli väldigt kul och jag ser mycket framemot att få träna tjejerna.

Du kommer från en mycket framgångsrik säsong i herrakademin med ett avslutande SM-guld som pricken över i:et. Berätta om ert framgångsrecept?

Att vi från början var tydliga med att hela akademin jobbar tillsammans. Det fanns inga fasta platser i någon träningsgrupp och alla spelare hade en utvecklingstrappa uppåt. Ingen tvingades ta steg bakåt. En grym råtalang bidrog också så klart. Sedan att det fanns både bredd och spets i de olika grupperna och att alla fick utmaningar. Exempelvis att röd grupp kunde träna och spela med svart grupp.

Nu skall du ansvara för en till stora delar mer cementerad trupp med viss påfyllning underifrån. Vad ser du för fördelar och möjligheter med ett sådant upplägg?

Det ökar möjligheterna till mer feedback och individuell utveckling. Det är lite enklare i en sluten grupp då man följer samma spelare vecka för vecka. Vi kan också lägga mer fokus på taktik. Sedan är det viktigt att ge tjejerna som är precis under JAS möjlighet att träna med oss för deras fortsatta utveckling. Vårt JAS-lag gjorde ett lyft säsongen som var och blev mer av ett vinnande lag med många meriterande vinster och ett antal poängstölder.

Några stöttespelare försvinner pga åldersstrecket men det finns många lovande juniorer som vill ta för sig. Har du hunnit skapa dig en bild av truppen och dess kvalité?

I dagsläget behöver jag samla på mig mer info om alla tjejernas styrkor och kvalitéer. Jag har hjälpt till i F04, kollat på F03 en del och vet att det finns duktiga 02:or i A-truppen så viss koll har jag. Föreningens målsättning är att våra JAS-lag alltid skall ta sig vidare till play off.

Vilka förväntningar har du på säsongen?

Om det visar sig vara ett rimligt mål med den trupp som finns så är mitt mål att vi tar oss till play off. Om vi bortser från resultatmål så vill jag att tjejerna skapar en slags vinnarmentalitet. En vilja och drivkraft att utvecklas. Att närma sig A-laget eller andra mål de satt upp. Lyckas vi med det då är jag nöjd med säsongen.

Sportchef Mattias Flodén kommenterar:

Vi är mycket glada över att få in en så erfaren och meriterad tränare till damsektionens JAS-lag. Pontus är en duktig spelarutvecklare som vet vad som krävs för att bli ett vinnande lag. Hans lugna och kommunikativa ledarskapstil kommer skapa trygghet och tydlighet för tjejerna.