En imponerande höst från damlaget

246
Foto: Christoffer Sturesson

Damerna placerar sig efter en stark höst på andraplats i damernas division 1 och innehar just nu en av de två kvaplatserna mot Allsvenskan. Ny vid rodret är Peter Hugosson som vill ta revansch efter förra årets kvalförlust då han tränade Backadalen.

Efter en intensiv tränarjakt så blev det till slut den rutinerade tränaren Peter Hugosson som tog över damlaget inför denna säsongen. Peter som har många års erfarenhet som ledare och spelare har njutit av sin första tid i FBC Lerum.
– Först och främst har det varit väldigt roligt. Jag kom in ganska sent där det bara var en veckas träningar innan vi skulle spela i Björnslaget. Men det gick väldigt bra och jag fick mycket bra hjälp av mina nya kollegor (Danne och Mats) plus sportchefen (Mattis) så jag är supernöjd.
Jag visste vad föreningen ville och där i från startade vi den resan omgående med ett nytt spelsystem och framförallt bygga en bra grund.

Försäsongen gick lite trevande för Lerum och Peter arbetade den första tiden med att forma Lerum efter sin spelidé,
– Jag kom som sagt in väldigt sent, i mitten av augusti, så det var bara att rita upp riktlinjerna direkt. Tycker ändå att det gick som jag tänkt, kanske hade behövt någon mer träningsmatch, men annars helt okej

När seriespelet drog igång så satte en röd maskin högsta fart och var otroligt svårslagna under hösten med bara en förlust u ordinarie tid under ordinarie tid.
– Det är nog flera faktorer som spelat in att det gått bra. En nytändning för vissa när det kom in en ny tjatig röst, plus att nyförvärven som kom smälte in direkt i laget. Givetvis ska man ha lite tur också, men framförallt att det kom in lite spelare med rutin som gjorde att det blev en bra blandning direkt. Även om vi har spelat si så där några matcher så är jag och jag tror laget väldigt nöjda efter första delen av serien.

När Peter ser tillbaka på hösten så är det en match han minns lite mer, även om han själv inte var med på den.
– Jag är nöjd med många matcher, men självklart vändningen mot Partille (som jag tyvärr inte var med på) att vi kan vända ett underläge 1-5 till seger 7-5 är så grymt och framförallt visar att vi är ett lag att räkna med. Även derbysegern hemma mot Floda, det var skön lagseger.

Även om resultaten till stor del gått Lerums väg under hösten så har man drabbats av ett antal tyngre skador och dessutom har både Nina Olsson och Rosemary Burtenshaw varit iväg på VM med sina landslag Thailand och Australien.
– Först och främst är det grymt roligt för Nina och ”Rosie” som får vara med på en sån rolig resa med VM-spel! Sen har det varit en del skador, men tyvärr kan man inte undkomma skador under en säsong, men en stark trupp har gjort det bra.

Truppen och bredden är något som Peter värdetsätter högt, men en spelare som stuckit ut är unga målvakten Laura Ekman.
– Det är flera som har imponerat på mig, men den jag tänker på först är Laura. Första året att spela seniorinnebandy och hon gör det så bra.
Det är utöver Laura många spelare bara går uppåt i sin utveckling och det bådar gott inför framtiden.

Det är en tight toppfajt där Lerum tillsammans med Pixbo, Floda och Partille ser ut att slåss om de två kvalplatserna.
– Jag tror framförallt att vi måste vara beredda på helt annat motstånd nu under våren, alla lag har precis som vi utvecklas och blir bättre. Vi måste gå in och göra allt några procent bättre på träningar och matcher, gör vi det så kan vi vara med där uppe.

Ett kvalspel är givetvis Lerums stora mål och något Peter har erfarenhet efter att ha tagit Backadalen dit i fjol, då blev förlust mot Fagerhult.
– Jag har varit med många år och jag tror att den första kvalmatchen borta mot Fagerhult (3-14) är tre i topp av förluster som jag varit med om. Vi blev rejält överkörda och jag var besviken på mig själv efter den matchen. Skulle vi gå till kval denna säsongen så har jag lite att gå på!

Peter ser fram emot våren och hoppas lagets utvecklingskurva ska fortsätta uppåt.
– Det finns alltid saker man måste bli bättre på. Det vi har gjort sen förlusten mot Stenungsund i slutet av november är att vi gått in mer för att få upp bollen mycket enklare och lite snabbare och med snabbare avslut när det finns läge. Vi behöver som sagt bli bättre på många saker, men jag tror det kommer med tiden. Vi har gjort några mycket bra träningar nu efter uppehållet så vi kommer in med en nytändning när vi inleder våren hemma mot Lindås. Som sagt vi är grymt nöjda med en andraplats så vi ska göra allt för att försvara den så länge det går.

FBC Lerum inleder sin vårsäsong idag när Lindås IBK gästar Lerums Arena med matchstart kl 16.00