FBC:s damer förlorade seriefinalen

278
Lagkapten Mathilda Johansson gjorde ett mål. Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerum fick en drömstart mot serieledande Pixbo och ledning halvvägs in i matchen men där vände Pixbo och ryckte rättvist ifrån till 4-8 (2-1, 2-4, 0-3).

Det var mycket folk i Lerums Arena när hemmalaget FBC Lerum (31 p) och serieledande Pixbo (34 p) spelade seriefinal. Matchen ramades in av att Bagheeras 2013-tjejer hängde med damlaget vid introt och bjöd på pausunderhållning i första pausen.

Höstens möte slutade i suddenseger för FBC Lerum. Lerum fick en drömstart när Julia Tjäder ryckte sig loss och kom ensam med Pixbos målvakt men gentilt överlät hon till Frida Zätterman att slå in bollen redan efter 25 sekunders spel. Pixbo studsade tillbaka direkt när banans bäste pixbospelare, Rebecca Larsson, förvaltade ett 1 mot 1-läge och hittade krysset till 1-1 efter 2.10. Pixbo gav sedan Lerum en riktig bjudning med en pass till helt fristående Ida Åberg framför mål som fick öppet mål att göra 2-1 efter 7.16.

Det var en fartfylld och kul första period där Pixbo hade mest boll och chanser men FBC gick till periodpaus med ledning. Skottstatistiken var 4-9.

FBC inledde målskyttet lika tidigt i andra perioden. Julia Tjäder fick till sist in bollen efter en tilltrasslad situation och då hade det bara gått 27 sekunder. Nu började Lerum få kontroll över händelserna och det var jämnt spel med chanser för bägge lagen där FBCs Laura Ekman så långt i matchen gjort många fina räddningar. Tyvärr får Lerum sin Josefine Wollberg skadad med en befarad knäskada en bit in i andra perioden. Lerum får uppleva en mardrömsperiod när Pixbo snabbt rycker från 3-1-läge med fyra mål under fyra minuter och vips stod det 3-5. Något för ouppmärksamt försvarsspel och pricksäkra Pixbospelare vände här matchen. Lerum tar helt rätt timeout och blodflödet stoppades och Lerum fick till och med gå in till periodpaus med endast uddamålsunderläge eftersom kapten Mathilda Johansson reducerat till 4-5 efter 17.22. När hon smög upp framför mål hittade Julia Tjäder henne bakom sin rygg. Skottstatistik 5-8 i andra men bortser man från minut 11-15 så var det en jämn period.

Det blir ställningskrig under tredje periodens första halva där Lerum gör allt för att försöka kvittera. I mål ersätter Emelie Andersson som gör en bra period. Tyvärr blir det för ofta stopp vid mittlinjen i Lerums uppspel och farliga spelvändningar för Pixbo. Vid tre tillfällen utnyttjar man detta (11.57, 15.23, 16.07) och ökar på ledningen till 4-8 vilket blir slutresultat.

Det är inte mycket att säga – segern för Pixbo är rättvis och de har generellt ett högre tempo och färre individuella misstag. Positivt är att Edda Gudnadottir gjorde en mycket positiv debut i div 1 på sin backposition.

Nu tuffar Pixbo ifrån till 37 poäng – 6 poäng före trion Partille, Floda och vårt FBC som jagar den andra kvalplatsen.

Nu väntar Backadalen på bortaplan nästa helg och därefter är det en spännande hemmamatch mot Partille lördagen 1:e februari kl 16 i Lerums Arena.

Matchstatistik