Härlig seger i seriefinalen

295
Gustav Bäckevall gjorde hattrick i första perioden. Foto: Christoffer Sturesson

Det var en het seriefinal i Juniorallsvenskans Grupp H på onsdagskvällen mellan FBC Lerum och Hovslätt. Lerum tog revansch för förlusten i höstas och har nu slagläge för att ta förstaplatsen efter 8-4 (4-0, 0-4, 4-0).

Rydsbergshallen fylldes till sista plats denna onsdagskväll och publiken fick verkligen valuta för pengarna. Lerum var toktaggade från start och genomförde en fantastisk första period med Gustav Bäckevall i spetsen som med ett riktigt hattrick bidrog till ledning i första pausen med hela 4-0. Vid alla Gustavs mål hittade medspelarna (Joel Ekström, Oscar Johansson och Noah Johansson) med härliga diagonalpassningar som placerades i mål ur snål vinkel. Periodens fjärde mål slog Tim Svan in på ass från Ekström när FBC spelade i numerärt överläge.

FBC Lerum fick en utvisning i början av andra perioden som Hovslätt utnyttjade till att reducera till 4-1 och sen gjorde man även 4-2 och 4-3 innan halva perioden gått. Lerum växlade ner tempot något och Hovslätt utnyttjade detta. Det blev jämnare på plan men i sjuttonde minuten fick Lerum powerplay – en spelform som brukar innebära mål för hemmalaget. Nu blev det tvärtom när Hovslätts duktige Wille Knuthas (för övrigt även tvåmålsskytt i gårdagens SSL-match mot Pixbo) hittade lagkompisen Adam Bäck och vips var det kvitterat. Inte riktigt det scenariot FBC väntat sig och nu var det jämnt skägg inför tredje perioden.

Lerum fick det viktiga 5-4-målet när Joel Ekström kunde styra in Noah Johanssons minutiösa passning i tredje perioden. När det var mycket trafik framför mål i 8:e minuten dök Victor Johansson upp och gjorde 6-4. Lerum kontrade sen i 11:e minuten in 7-4 och det kändes klart. Ännu bättre läge blev det när Hovslätt drog på sig en dubbelutvisning vilket Lerum utnyttjade till att fastställa slutresultatet.

Det var en högklassig juniormatch mellan två av Sveriges bästa juniorlag. Hovslätt vann USM16 2018 vilket ju sedan Lerum vann förra året. I tredje perioden blev det lite mer irriterad och matchen hade klar slutspelskaraktär. Nu skaffade sig FBC Lerum klart fördelsläge till förstaplatsen när man har två matcher kvar att spela. Dessa ska naturligtvis vinnas men skulle man göra det så kan lerumspubliken sikta in sig på playoff 1 den 29:e mars.

Matchstatistik