FBCs damer besegrades i derbyt

226
Emma Brydolf var ett utropstecken i derbyt. Foto: Christoffer Sturesson

Floda fick den start som man ville ha och Lerum lyckades aldrig komma ikapp i det täta och spännande derbyt i Rydsbergshallen. Floda vann med 10-5 (2-0, 1-2, 7-3) i en klart jämnare match än vad siffrorna säger.

Förutsättningarna var ju att Lerum vann höstderbyt med uddamålet och inför matchen stod båda lagen på samma poäng i jakten på en av de två kvalplatserna till Allsvenskan. Floda var det bättre laget i första perioden och vann den också med 2-0 genom två mål av Flodas bästa offensiva kraft, Ebba Sporrong. Båda målen kom inom en dryg minut i mitten av första.

Floda ökade på sin ledning genom fyramålsskytten Jasmine Hallberg i början på tredje och då var det en tung period för Lerum men man studsade tillbaka snabbt genom Stephanie Borg-Nilsson och tog över kommandot alltmer. Man fick också det viktiga 3-2-målet i femtonde minuten genom snabba Emma Brydolf och inför tredje perioden var det helt jämnt med ett FBC som hade en bättre trend.

Tyvärr har Lerum inte den rätta turen i den här matchen. Tre av de insläppta målen är självmål där bollen går via FBCs fötter eller ben in i mål bakom suveräna Laura Ekman. Floda ökade på med två mycket snabba mål i tredje perioden varav ett var en riktig bjudning. Även 6-2 och 7-2 gjordes under FBCs spelmässigt svagaste 7 minuter i matchen. FBC tar timeout och kämpar sen heroiskt för att försöka komma närmare men Floda håller undan utan direkta problem.

Lerum gör efter timeouten tre mål men det gör också Floda och därmed blir slutresultatet 10-5 till hemmalaget Floda.

Floda har bättre utdelning på sina chanser denna kväll samtidigt som Lerum har klart tuffare att få in bollen bakom fd FBC-målvakten Nova Vlasak som blir Flodas bäste lirare.

Positivt i Lerum är den unga trion Edda Gudnadottir, Emma Brydolf och Amanda Lindström som sticker ut och gör riktigt bra matcher som lovar gott inför fortsättningen.

Förlusten innebär att någon av de två kvalplatserna blir tufft att nå för Lerum – segrar i de återstående är ett krav i alla fall.

Matchstatistik