Så nära, så nära..

685
Vi väljer ett bild med FBC som segrare för det är de efter denna säsongen. Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerum åkte ner till Ljungby för att ta minst två poäng men när slutsignalen efter full tid + sudden death ljöd så föll båda lagen ihop. Lagan pga trötthet och Lerum pga deppighet. Matchen slutar 2-2 (1-1, 1-0, 0-1). MEN – FBC Lerum har gjort en heroisk säsong och har gått från tippat bottenlag till laget man talat och skrivit om mest denna säsong.

Förutsättningarna inför matchen var klara. Seger för FBC skulle innebära kvalplats och faktiskt även en seger i sudden death vilket skulle innebära 2 poäng. Det var seriens äldsta lag som mötte seriens yngsta – Lagan ställde upp med 10 spelare som var äldre än Lerums äldste.

Trevande inledning med några nervösa bolltapp och känslan var att inget av lagen ville bjuda på första målet. Lagan hade bästa lägena initialt men när närmare halva första perioden hade förstafemman ett par riktigt giftiga chanser som dock inte resulterade.

I nästa byte tog FBC Lerum ledningen efter 11.18 när Oscar Johansson hittade Joel Ekström mitt i slottet där han direktsköt in 0-1. Tyvärr replikerade Lagan direkt genom giftige Alexander Zoric som hittade en lucka vid Wedlins första stolpe.

FBC Lerum får en tvåa när klockan stod på 14.52 när Fredrik Bäckman fick bollen på handen. Lagan hade ett bra läge vid bortre stolpen men Lerum nollade Lagans powerplay. En tämligen jämn förstaperiod men FBC har de vassaste chanserna.

Bäckman har ett skott i ribban i början på andra perioden – man hade några även i första perioden. Lagan tar ledningen med 2-1 efter 5.26 på ett lite för enkelt sätt när ett frislag i hörnet lyfts in till fristånde laganspelare som slår upp bollen i krysset. Tim Sandblom glider i nästa möte fint igenom Lagans försvar men hans backhand räddas av ”Sållet” i Lagans mål.

När halva perioden spelats finns det en känsla av att FBC behöver lägga in en extra växeln för att rucka på Lagans stabila box. Det gör man också i de kommande bytena och det är det som kommer att krävas. Lagan tar varje tillfälle att dra ner tempot. Lerum har ett par chanser under andra delen av perioden men Lagan kontrollerar matchen. Så långt 15-9 i Lerums favör i skott men skotten har antingen träffat Lagans duktige målvakt eller tagit i virket.

Dags för tredje perioden och nu är det dags för en scenförändring. Lagans försvarsuppställning ser ut att störa Lerum som inte hittar de vägar man brukar. Men sen som en blixt får Joel Ekström friläge efter en macka från Bäckman men Lagans målvakt är för bra. Joel blir sen i samma byte nerriven precis framför mål men domarna ser inget ojust.

Andrafemman går i nästa byte in och gör ett gediget jobb och skapar flera chanser. Halva perioden rinner iväg och nu behöver Lerum bli lite mer desperata. Visst skapar Lerum lite högre tempo men de riktigt farliga chanserna dyker inte upp och vi är framme vid minut 15. Nu hänger ett lerummål i luften och Lagan får slå ifrån sig. Lerum tar tidigt ut Wedlin. Lagan blir tröttare och tröttare och får inte ut bytt ut sina spelare. Men vid ett tillfälle får man tag i bollen men lobben mot mål går precis utanför. 19.06 kommer då äntligen läget och Noah Johansson kvitterar 2-2 med 54 sekunder kvar. Sekunderna rinner iväg och det verkar som att Lerum vill snacka ihop sig och satsa allt på att göra det avgörande målet i sudden vilket räcker för att byta plats med Lagan. Under de sista 10 minuterna var det ett lag på plan och det var otroligt rättvist att det äntligen gav resultat.

Det är en thriller som TV-tittarna får uppleva. Lerum vinner tekningen och börjar bygga upp spelet och håller bollen förlängningens första två minuter. Coach Anton tar då timeout. Ska han satsa och ta ut Wedlin redan nu? Japp, så blir det. Spel 6 mot 5.

Det är en konstant press mot Lagans mål och de lyckas hålla ut hela förlängningen. Det är en helt otroligt spännande match och ser man på hela matchen så är det ju Lerum som ska gå vinnande ur striden men skillnaden lagen emellan är idag Lagans målvakt som räddar ljungbylaget.

Det är surt, surt och det kommer att vara en tung bussresa hem för de rödklädda men FBC Lerums herrar har gjort en helt otrolig resa denna coronasäsong. Snudd på en saga som Innebandymagazinet skrev inför matchen. Nu slutar man femma som nykomling – det är först nästa säsong som planen är kvalspel.

Matchstatistik