Damlaget är fortsatt i serieledning

345
Foto: Emma Brydolf blev fyramålsskytt.

Vårt serieledande damlag tog i den femtonde omgången emot IBK Kungälv i Lerums Arena. Minnen från höstens möte var blandade. FBC vann visserligen med komfortabla siffror (5–2) efter ett sista mål i tom bur. Men Kungälv bjöd på starkt motstånd och visade sig vara ett löpvilligt lag med starka duellspelare, bra skytte och en skicklig målvakt i SDF SM spelaren Alice Westling. Det hjälpte dock inte hemma i Lerums Arena där FBC Lerum tog ytterligare en trepoängare efter solklara 9-1.

Matchen inleddes likt höstens möte med hög intensitet. Båda lagen skapade per omgående var sin målchans när man bröt sig igenom med löpstarka spelare och tog avslut. FBC var lite trevande i sitt passningsspel men samtidigt solida i sina positioner och kunde hålla ihop lagdelarna. Ett tidigt powerplay för FBC innebar ett etablerat tryck mot Westling i Kungälvsmålet men avsluten var missriktade.

FBC Lerums höga presspel gav stor effekt under hela matchen. 12.00 in i första perioden gjorde Stina Persson matchens första mål från höga slottet efter aktivt presspel av Annie Dristig. Det var för övrigt Stinas första mål med A-laget i seriespelet vilket gladde alla. Direkt på tekning satte FBC återigen en hög press. Elli Falck återerövrade bollen och serverade Emma Brydolf i slottet och från nära håll sköt Emma in 2–0. Ett resultat som stod sig perioden ut trots en riktigt vass målchans för Kungälv i slutet av perioden som Sarah Flodmar lyckades avvärja.

Den andra perioden blev inledningsvis sönderryckt av utvisningar för båda lagen. Kungälv förvaltade sitt numerär överläge och reducerade till 2–1 efter 4.47. FBC replikerade i det efterföljande bytet. Elsa Norrsell satte upp ett bestämt kantbyte till Nelly Larsson vars skott blev till en retur rakt ut i slottet där Emma Brydolf kunde klappa in 3–1 med en backhand.

Matchen fortsatte att vara händelserik där två skickliga målvakter räddade sina lag ett flertal gånger. Det dröjde fram till minut 15 i perioden innan nästa mål föll. Lerum hade spelare placerade i farliga ytor och Emma Brydolf hittade fram med en passning till Nelly Larsson vid bortre stolpen som på volley kunde slå in 4–1. Två minuter senare var det dags igen. Linn Löberg vann boll i egen zon och spelvände på egen hand fram till 5–1 med en soloräd och ett distinkt handledsskott. Kungälv tog time out för att samla ihop sina styrkor men det förhindrade inte hemmalaget att utöka ledningen till 6–1. Återigen en spelvändning med direktpassningar och djupledslöpningar. Elli Falck noterades för målet.

I den tredje perioden fortsatte FBC Lerum att trumma på. Det höga presspelet gav utdelning ännu en gång. I periodens andra byte visade Elsa Norrsell och Elli Falck ett skickligt samarbete i pressen mot Kungälvs back bakom mål och Emma Brydolf fick fritt skottläge till 7–1. En utvisning för Kungälv och nytt powerplayspel för FBC åtta minuter från slutsignal ledde inte till något mål. Även om Kungälv hann bli fulltaliga så kunde FBC´s PP-uppställning behålla trycket i anfallszonen. Målvakten lämnade retur på Linn Löbergs skott och Emma Brydolf kunde göra sitt tredje mål för matchen. FBC Lerum hann med att pricka in ett nionde mål efter fint samspel mellan matchens lirare Linn Löberg och Nelly Larsson där Nelly satte dit bollen i bortre kryss med ett direktavslut från fickan. Kungälv fick med sig en utvisning i matchens sista minuter men här var det hemmalaget som var mest hungriga och skapade målchanser. Närmast var Edda Gudnadottir med ett skott i stolpen. Sammanfattningsvis en match där FBC Lerum fick bra utdelning på sitt presspel och kunde gå ifrån till en säker seger.

Huvudtränare Mattias Flodén summerar matchen:

-Kungälv är ett lurigt lag med sin löpvillighet, skottstyrka och skickliga målvakt. Vi var tydliga med vår game plan som förankrats under veckan och tjejerna utförde den till punkt och pricka. Vårt höga presspel genererade många målchanser och vi var effektiva i planens centrala ytor. Försvarsspelet i egen zon var starkt med en storspelande Sarah Flodmar i målet. Så som serien utvecklat sig finns inte utrymme för felsteg och jag är superimponerad av laget att gå ut och leverera match efter match.