Seger i första träningsmatchen

433
Lina Engström ledde som lagkapten sitt lag till första segern för säsongen. Foto: Christoffer Sturesson

FBCs damlag avslutade sitt träningsläger på hemmaplan med sin första träningsmatch för säsongen när Onsala kom på besök till Lerums Arena. Det blev en rättvis om än knapp seger med 4-3 efter periodsiffrorna 0-1, 3-1, 1-1.

Onsala huserar till vardags i Hallandsettan och man spelade, liksom FBC, kval till Allsvenskan i våras där man åkte ut mot Rönnbys utvecklingslag. Matchen börjar lite avvaktande precis som man kan förvänta sig när lagen spelar sin första match. De första fem minuterna var det Onsala som stod för de vassaste chanserna men Laura Ekman gjorde några kvalificerade räddningar. Hon kunde dock inte rå på det skott som via ett försvarsben ställde henne helt efter 6.39. När klockan runnit iväg till runt 10:e minuten växlade Lerum upp och hade flera byten där man naglade sig fast i Onsalas zon. Massor av chanser skapades men Onsala hade också en duktig keeper i buren. Under 4-5 minuter var Onsala knappt över halva plan men några mål blev det inte. Vi minns bl a ett virvlande anfall signerat Sandqvist-Dristig-Engström som klapp-klappade sig fram till öppet mål men bollen snek stolpen på fel sida.

I andra perioden var det samma matchbild. FBC stod för mesta bollinnehavet och de gånger Onsala skapade chanser var det när man fick till snabba spelvändningar efter felpass i fel lägen från FBC. Till slut fick FBC hål på Onsala – Annie Dristig sköt ett skott som missade målet men studsade ut på andra sidan via sargen och där kunde Emma Sandqvist göra 1-1 efter 7.50. Nästa mål kom bara någon dryg minut senare när Ida Åberg stressade en onsalaback, norpade bollen och placerade 2-1 vid stolpen. 3-1 var en delikatess när Andrea Frick hittade Ida Åberg med en lång svepande pass rakt genom Onsalas försvar och där kunde Ida kopiera sitt förra mål och tiden var 17.39.

I tredje perioden lyfte sig Onsala under inledningen och direkt efter avspel hade man en riktigt vass chans som inbytte Sara Flodmar räddade. Onsala reducerade till 3-2 i fjärde minuten efter ett frislag som rann genom till bortre stolpen där den stöttes in. Onsala kvitterar också efter halva tredje när man kontrar efter en av de spelvändningar som FBC bjuder lite för ofta på men det är ju också första matchen. FBC replikerar dock snabbt och gör matchens sista mål, 4-3, när Elsa Norrsell skjuter och skottet rullar under målvakten där Tilde Engqvist kan peta in bollen de sista centimetrarna över mållinjen.

Det blir seger till slut och den är rättvis och det fanns många fina tendenser i spelet. Det kommer att bli en rolig säsong! Värt att notera från helgen är också att hela damsektionen var samlad och hade gemensamma aktiviteter. Både utvecklingslaget och akademilaget var också på plats i arenan och för akademilaget avslutades helgen på bästa sätt när man vann över annars mycket svåra Alingsås med 6-3.

Coach Mattias Flodén gillade vad han såg i Onsalamatchen:

Vi har haft en superbra helg tillsammans med teoripass, träningar, lagaktivitet och match. Vi har hunnit med mycket och tagit kliv på alla plan. Spelmässigt sitter grunderna relativt väl. Vår gruppkänsla och lagsammanhållning är väldigt fin vilket är oerhört viktigt. Matchen mot Onsala var en bra möjlighet för oss att få svar på var vi står nivåmässigt och vilka delar i vårt spel som behöver gnuggas mer. Jag tycker att vi här och nu står på en bra nivå och utgångsläget är positivt. Spelet utan boll, både presspelet och det låga försvarsspelet, fungerade bra. Det gav oss en bra möjlighet att vinna matchen. Likaså att Laura och Sarah visade klass i sitt målvaktsspel. Spelet med boll var sammantaget godkänt. Den andra perioden var vår klart bästa där vi ägde bollinnehavet, spelade med tålamod och hittade många fina kombinationer. Som alltid är det viktigt att vinna matcher och segern gav oss ett fin start på säsongen.