Vigge hemma efter landslagssamling

272
Foto: Per Wiklund

Victor Johansson är precis hemkommen från en ny samling med U19-landslaget, där man är inne i sina absolut sista förberedelser inför VM som stundar här i april i grannlandet Danmark.

Denna gången stod Polish Cup på agendan, där man tillsammans med sju andra nationer placerades in i två stycken fyrlagsgrupper.

– Det är alltid kul att åka iväg med landslaget och förväntningarna var stora, men ”revenge” efter EFT var väll den starkaste känslan. Vi som lag vill visa alla vad vi går för och sätta ett så bra intryck som möjligt inför VM, vilket jag också tycker vi lyckades extremt bra med,” säger Johansson.

Just med tanke på att detta i princip var sista chansen för många att visa upp sig i landslagsdressen, så fanns det självklart en särskild anspänning.

”- Jo men det är ju klart att det är VM man strävar efter och varje chans man får att visa upp sig måste man ta. Det är extremt stor konkurrens om platserna så det är klart att man tänker på VM-platsen. Men direkt när man kommer dit, träffar alla och börjar köra igång så är såklart allt fokus på att gå ihop som lag och göra vad man kan för att det ska gå så bra som möjligt för laget.

I premiären så mötte man Danmark, stundande värdland där man till sist vann med hela 19-1.

”- En match på förhand som jag inte trodde skulle bli så höga siffror. Trodde Danmark hade mer att ge, men skulle samtidigt vilja säga att det är vi som gör en riktigt bra match. Sätter en skön känsla inför kommande matcher. Men matchen i sig var ju lite speciell, Danmark som backade hem fullständigt och stod i princip fem man framför egen kasse. Men med många fina mål och kombinationer från vår sida så går vi ifrån tidigt och kan fortsätta ösa på.

I den andra matchen ställdes man mot gruppens tuffaste motstånd, Schweiz, i en ordentlig värdemätare ur många aspekter.

”- Senast när vi var i EFT så spelade Schweiz 2-2-1 med högerstyrning vilket de nu hade ändrat till en man-man över hela banan. Tycker att vi tar över taktpinnen direkt i matchen och styr matchen precis dit vi vill ha den trots att vi fick åtta utvisningar under de två första perioderna om jag inte minns fel. Vi har 8-3 inför tredje och då är deras mål gjorda i powerplay och ett är mål på straff. Tycker att vi gör en bra match rakt igenom, vi vinner nästan alla dueller, är individuellt skickligare och vi dödar deras pp om och om igen vilket är avgörande för hur matchen slutar. Sen i tredje perioden går vi ut, är stabila och städar av matchen.

Man avslutade gruppspelet med att möta Polen, också en av de svagare nationerna på plats. Väl där blev det en ny storseger när man vann med hela 18-2 och därmed vann gruppen.

”- Vi börjar lite knackigt men efter första 5 så tar vi tag i matchen och visar att vi klart är de starkare laget. Ganska lik Danmarks matchen, polen backar hem och vi äger bollen i princip hela matchen och sågar oss igenom med bra kombinationsspel.”

Upplägget som sådant var att man fick en match utöver gruppspelet. Sverige, som vann sin grupp mötte därmed ettan från den andra gruppen som var Tjeckien.

”- Vi pratade mycket om att duellspelet kommer vara nyckeln i matchen vilket det egentligen varje gång när vi mött alla toppnationer. Det är ofta där man bygger momenten genom att vinna dueller och andra bollar för att antingen hålla uppe trycket eller döda motståndarnas tryck. Kontringsspelet var en annan nyckel som skulle bli viktig.”

Även här skulle man till sist gå segrandes med siffrorna 9-5 och vann därmed turneringen med fyra raka segrar och stabilt spel överlag.

”- En riktigt bra match, vi krigar på i 60 minuter och tummar inte på något. Det blir en jämn match fram tills sista perioden där vi välförtjänt drar iväg. Nycklarna som vi snackade om inför matchen blev också avgörande för slutresultatet.”

Ser man tillbaka så har laget haft svårt att vinna matcher, både i EFT och när man dubbelmatchade mot Finland. Det här var resultatmässigt ett steg framåt och ”Vigge” lyfter fram andra saker som han är nöjd med.

”- Skulle vilja säga att helheten är den stora skillnaden sen tidigare landskamper. Känns som att vi växer mer och mer som lag för varje träning, match och läger som kommer. Tajmingen i övergångarna i både de höga och låga presspelet sitter mycket bättre vilket gjorde att vi fick bättre träff defensivt vilket även ledde till fler kontringar och mer boll generellt. Tilliten har även höjts, alla litar på varandra och att man tar sin uppgift till 100%.”

Johansson själv matchades i olika formationer och fick testa att spela med olika spelare. Han startade samtliga tre matcher i gruppspelet och var till sist en av Sveriges bättre poänggörare.

”- Ska absolut inte vara missnöjd, tycker att jag gör en bra turnering om man bortser från några minuter i polen och Schweiz matchen. Tycker jag har det svårt i det höga presspelet i början av båda matcher de matcherna. Förutom de få minuterna så är jag absolut nöjd – extremt kul och skönt med vinst.”