Viktiga poäng mot Guldheden

167
Foto: Christoffer Sturesson

I tisdags kväll vankades det vardagsmatch i Valhalla C mot tabelljumbon Guldheden. En framflyttad match som egentligen skulle spelats i december. FBC var på jakt efter viktiga poäng för att klättra i tabellen och med en sprudlande insats mot Mölndals IBF i lördags var självförtroendet stärkt. Det blev seger men det satt hårt åt och slutresultatet blev 2-4.

Föga förvånande var FBC det klart dominerande laget med ett stort bollinnehav och mängder med skapademålchanser. Ida Åberg visade vägen för FBC med en individuell prestation när hon bröt in på första stolpen och spräckte lagets målnolla för kvällen. Assisten stod Freja Valinder för och vi hade kommit 9.34 in i den första perioden. Även om FBC tog ledningen och hade kommandot så skulle det bli en match med utmaningar på flera sätt. Dels var parkettunderlaget och sargen svår att bemästra. Bollen studsade lika ofta som den rullade och bolltempot och avslutsprecisionen blev lidande.Men också det självklara faktum att det var en måste match att vinna. Trots mängder med målchanser och en skottstatistik på 2–12 så blev det inga fler mål i perioden.

Den andra perioden var den första lik. FBC bedrev anfallsspel men hade förtvivlat svårt att få bollen i mål. Ett powerplay för FBC i början av perioden resulterade i ett par målchanser men ett större hot och en tydligare spets i spelformen hade behövts för att få målen i boll. Anfallsmetodiken och tålamodet i spel 5 mot 5 fanns där men bolltempot för lågt och skotten saknade oftast precision. Guldheden stod stadigt i sin box, använde sin centerstöt i rätt situationer och när läge uppstod stack hemmalaget på kontring. Den första räddade Laura men efterspelet på den andra resulterade i att Guldheden utjämnade matchen. Cajsa Reuterberg, fd FBC-spelare och en av planens bästa, sköt utifrån och skottet satt stolpe in. Tiden var 19.24 och lagen gick till pausvila med 1–1 på tavlan. Skottstatistik denna period var 1–10.

FBC rivstartade den tredje perioden och redan i det andra bytet kom ledningsmålet. Ebba Samuelsson hittade bortre krysset på passning från Elsa Norrsell och målet gav en härlig energi. Det var Ebbas första A-lagsmål och ett mycket välförtjänt sådant. 1–3 kom några minuter senare genom Lina Engströms patenterade dragskott från mittlinjen. En repris på flera av Linas mål från Zenithmatchen. Annie Dristig gjorde ett viktigt arbete att skymma Guldhedens målvakt och skottet smet in lågt vid stolpen. Ett onödigt reduceringsmål 2–3 gav ny huvudvärk för FBC och energi till hemmalaget men en speedig Annie Dristig kontrade in 2–4 i mitten av tredje perioden och matchbilden var återställd. Guldheden skapade ett par situationer (räddning Laura + skottäck) men i övrigt var det FBC för hela slanten. Matchen slutade med FBC vinst, tre poäng in på kontot vilket är det viktigaste. 

Mattias Flodén summerar matchen:

Som alltid väldigt skönt att ta 3 poäng! Parkettgolvet och sargen störde oss något enormt. Det framkallade en stress och osäkerhet i spelet med boll. Det är ingen ursäkt på något vis för målchanser skapade vi tillräckligt många. Men bollstrulet i passningsspelet följde med i avslutsmomentet där vi inte var tillräckligt skarpa. Vi sköt hela 94 skott under matchen vilket är en ofattbar siffra. Av de 37 skott som gick på mål så hittade fyra nätet. Där finns en stor anledning till antalet gjorda mål. Men som alltid väldigt skönt med seger och livsviktigt för vår fortsatta kamp om kvalplatserna. Skillnaden på seger och att tappa poäng mot tabelljumbon är enorm. Ett poängtapp hade varit svår att repa sig från mentalt. Nu vann vi och kan blicka framåt. I dagsläget ligger vi på samma poäng som andraplacerade Backadalen. Med andra ord är vi med och hugger om en kvalplats och skall vara stolta över det vi åstadkommit hittills. Det återstår 6 härliga matcher av seriespelet och vi har mycket kvar att se fram emot.