Premiär för Dam-JAS på fredag

220
Tvåmålsskytten Stina Persson Foto: Christoffer Sturesson

Äntligen dags för JAS-premiär för vårt juniorallsvenska damlag. På fredag blir det fredagsmys i Rydsbergshallen där Partille/Floda står för motståndet och matchen startar kl 20.00. Se till att vara där i tid – JAS på fredagar drar folk!

FBC Lerum har varit bortskämda med några säsongers riktigt bra JAS-lag och var står då årets upplaga? Det är 05:orna som är äldst denna säsongen men Lerums lag består av spelare födda 2005 ända ner till 2009. Trots åldersskillnaden mellan äldst och yngst har försäsongsträningarna varit otroligt intensiva och fartfyllda och nu står man då inför examen – hur står sig årets lag..?

I augusti kallades över 30 spelare till första uttagningsträningarna och därefter har 20-talet spelare bildat träningsgruppen som i sin tur ska bli det lag som ställer upp på plan.
Förutom många nya, unga spelare har laget också en helt ny tränarstab i Nina Olsson och Mats Lomander.

Hur har ni upplevt augusti-september?
Fantastiskt inspirerande att ta sig an det här goa gänget från start. Att just få möjlighet att bygga ett lag av två olika träningsgrupper där tjejerna har sin hemvist i div 1 eller Akadami Svart (div 2 och Mörkröd serie) är både utmanande och spännande.Det är en ynnest att ha möjlighet att ha ett sånt stort utbud av spelare att man kan börja säsongen genom att kalla över 30 spelare till provträningar och senha runt 23-24 som alla kan vara med och ta en plats.Det har varit mycket fokus till att lära känna spelarna, utsätta dem för lite obekväma positioner och placeringar i olika lagdelar men de har hanterat det strålande.
Hur ser ni på Juniorallsvenskan grupp G i år?

Till att börja med inser man ju att våra spelare i de här åldrarna tämligen snabbt går från ungdomsinnebandy till seniorspel och de har extremt många olika aktiviteter i sin kalender. Vissa kombinerar ju A-lagsspel, NIU, distriktslag och JAS-lag vilket ställer stora krav på spelarna att ställa in sin vardag på den träningsmängden.Samtidigt är det ju väldigt tydligt att JAS har en speciell status och att alla verkligen vill konkurrera om platserna. Vi kommer att möta ruggigt bra motstånd och det kommer att krävas det yttersta av oss på bänken och laget för att få ihop en enhet som kan konkurrera med lagen i serien. 
Ni har väldigt många spelare att välja mellan – hur har ni resonerat runt laguttagningarna?

Det har varit extremt svårt att göra bedömningen men vi har deklarerat utifrån vilka premisser vi väljer och det är konkurrens om varje plats. Vi tror att vi kommer att ha rullat säkert 23-24 Spelare när vi summerar säsongen. 

Vad tror ni om premiärmatchen?

Tror säkert det kommer att vara väldigt många nerver utanför tröjorna i början av matchen men att man förhoppningsvis sen går över till en boostkänsla och lyfts av att Ryddans läktare är fyllda. Jag hoppas att vi kan sätta spelet som vi tränat in och att vi alla tar vårt ansvar i varje roll vi har – det gäller även oss som coachar på bänken.

Lagkapten och bland de äldsta i laget är Stina Persson som drar på sig lagkaptensbindeln på fredag. Stina är en viktig spelare för FBC med sin spelförståelse, sitt engagemang, sin positivitet och ledarförmåga. 

Hur sammanfattar du årets försäsong i JAS?

Försäsongen med jas har varit relativt kort men bra, tycker vi fick svar på många frågor angående spelet i träningsmatchen mot Onsala.

Du har många nya lagkompisar och de flesta yngre än dig – hur känns det?

Den känns bra, känner många sedan innan och många är ju ändå kvar från förra året. Vi har snabbt blivit en go grupp och har roligt tillsammans.

De flesta lag i serien står ju inför samma utmaning som oss – dvs att stora delar av truppen är nya. Vilken förening tror du klarar den utmaning bäst?

Pixbo känns som ett lag som även i år kommer vara starka då de gick långt förra året. Det blir alltid tuffa och roliga matcher mot Pixbo och vi hoppas på revanch i år.

Hur ser du på att vi har tre sammanslagna lag i serien – Ale/Kärra, Partille/Floda och Stenungsund/Kungälv?

Lägger inte så stort fokus på motståndaren utan huvudsaken är att vi går ifrån matcherna med 3 poäng. Vi ser fram emot premiären på fredag och det blir extra roligt med ett derby 🙂

Vad anser du är viktigast att dina lagkompisar tar med sig inför matchen på fredag?

Att vi går in och gör jobbet, vi vet att det kommer bli en tuff säsong då vi möter väldigt bra lag så det blir viktigt att vara med från start för att vinna matcherna.

Har du någon/några i laget som du höjt ögonbrynen för lite extra här under försäsongen?

Lova Löberg är alltid trygg med bollen och tror hon kommer göra en riktigt bra säsong. Även vår 09:a Hedda är riktigt duktig med bollen och kämpar alltid.

Så till sist – hur kommer matchen mot Partille/Floda gestalta sig?

Seger med 5-2!